ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Mazagran: ένας πρωτότυπος, κρύος καφές με λεμόνι από την Πορτογαλία!

07/02/2019
από coffees.gr

Αν και η πορτογαλέζικη κουλτούρα του καφέ δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα, αποτελεί μία από τις πιο ξεχωριστές και ιδιαίτερες παγκοσμίως. Λόγω του αποικιοκρατικού παρελθόντος της Πορτογαλίας και τους στενούς δεσμούς της χώρας με την Βραζιλία, οι Πορτογάλοι ανέπτυξαν νωρίς ένα ευαίσθητο αισθητήριο σε ό,τι αφορά τον καφέ – και μαζί, ανέπτυξαν επίσης ιδιαίτερες συνήθειες και πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές.

Αν και ο αγαπημένος καφές των Πορτογάλων είναι ο εσπρέσο, ο οποίος μάλιστα παρουσιάζει διαφορές από τον αντίστοιχο Ιταλικό, το ρόφημα που έχει γίνει συνώνυμο του ζεστού και υγρού πορτογαλέζικου καλοκαιριού δεν είναι άλλο από το Mazagran, έναν πρωτότυπο συνδιασμό κρύου καφέ και χυμού λεμονιού.

O Mazagran δεν είναι τίποτε άλλο από καφέ φίλτρου, ο οποίος αφού παγώσει, συνδυάζεται με χυμό λεμονιού και παγάκια, με αποτέλεσμα ένα εξαιρετικά δροσιστικό ρόφημα. Αν και ο συνδυασμός της πικρής γεύσης του καφέ με την οξύτητα του λεμονιού μπορεί να μας φαίνεται παράξενος, όσοι έχουν δοκιμάσει των Mazagran μιλούν για ένα ξεδιψαστικό ρόφημα, ιδανικό για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Η ιστορία αναφέρει πως ο Mazagran παρασκευάστηκε για πρώτη φορά από Γάλλους στρατιώτες στο ομώνυμο φρούριο της Αλγερίας ή, σε μια άλλη εκδοχή, από Γάλλους στρατιώτες της Λεγεώνας των Ξένων, που αναζητούσαν ένα τονωτικό και ξεδιψαστικό ρόφημα. Αν και τον συναντούμε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, αλλά και της Βόρειας Αφρικής, ο Mazagran κατέληξε συνώνυμος του Πορτογαλικού καφέ. Στην Πορτογαλία εξάλλου, βρίσκει κανείς και παραλλαγές του δημοφιλούς καφέ που παρασκευάζονται με εσπρέσο, αντί για καφέ φίλτρου ή εκδοχές του που περιλαμβάνουν ρούμι και μέντα.

 

 

Τι χρειαζόμαστε για έναν καφέ Mazagran;

  • Ένα ψηλό, διάφανο ποτήρι
  • Μια κούπα καφέ φίλτρου
  • Πάγο
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • Χυμό από ½ λεμόνι

 

 

 

Πώς ετοιμάζουμε τον Mazagran;

  • Ετοιμάζουμε τον καφέ φίλτρου
  • Χτυπάμε τον έτοιμο καφέ μας με παγάκια, ή αφού έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, τον τοποθετούμε στο ψυγείο ώσπου να κρυώσει
  • Στο ποτήρι μας, βάζουμε το χυμό λεμονιού και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά
  • Προσθέτουμε τον κρύο καφέ
  • Σερβίρουμε με έξτρα παγάκια, μια φετούλα λεμονιού και καλαμάκι

 

Συμβουλές για έναν απολαυστικό Mazagran

  • Ο Mazagran μπορεί να ετοιμαστεί και με εσπρέσο, αντί για καφέ φίλτρου. Στην περίπτωση αυτή, καθώς η γεύση του εσπρέσο είναι εντονότερη, ίσως είναι καλό να αραιώσουμε έναν διπλό εσπρέσο με κρύο νερό, προκειμένου να φτάσουμε στα ml του καφέ φίλτρου.
  • Για αυθεντική πορτογαλική γεύση, μπορούμε να επιλέξουμε μια πορτογαλική μάρκα καφέ, όπως τον Buondi ή τον Del. Είτε ετοιμάσουμε τον καφέ μας ως εσπρέσο είτε ως φίλτρου, το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά γευστικό.
  • Προσθέτουμε ζάχαρη κατά βούληση, ανάλογα με το πόσο απολαμβάνουμε την οξύτητα του λεμονιού.
  • Αν θέλουμε να δώσουμε στο ρόφημα μας ακόμα πιο έντονη καλοκαιρινή αίσθηση, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη σόδα ή λίγο τόνικ.
  • Στην Πορτογαλία υπάρχει και η εκδοχή του Mazagran με αλκοόλ: προσθέτουμε ρούμι κατά βούληση και γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου ή μέντας.
  • O Mazagran παρασκευάζεται με εξαιρετική επιτυχία και με καφέ κρύας εκχύλισης – τον γνωστό μας Cold Brew. H φυσική γλυκύτητα του Cold Brew ταιριάζει πάρα πολύ καλά με τις όξινες νότες του λεμονιού.

 

Αν η Πορτογαλία σας πέφτει μακριά ή αν νοσταλγήσατε τα ξένοιαστα απογεύματα του καλοκαιριού, ο επόμενος σας καφές μπορεί να είναι ένας Mazagran! Είναι εύκολος, γρήγορος, με υλικά που έχετε σίγουρα στο σπίτι και κλείνει μέσα του το απόλυτο μεσογειακό καλοκαίρι!

 

Πηγή Φωτογραφίας: http://bit.ly/2HUIEUs

Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ