Αν και η πορτογαλέζικη κουλτούρα του καφέ δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα, αποτελεί μία από τις πιο ξεχωριστές και ιδιαίτερες παγκοσμίως. Λόγω του αποικιοκρατικού παρελθόντος της Πορτογαλίας και τους στενούς δεσμούς της χώρας με την Βραζιλία, οι Πορτογάλοι ανέπτυξαν νωρίς ένα ευαίσθητο αισθητήριο σε ό,τι αφορά τον καφέ – και μαζί, ανέπτυξαν επίσης ιδιαίτερες συνήθειες και πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές.
Αν και ο αγαπημένος καφές των Πορτογάλων είναι ο εσπρέσο, ο οποίος μάλιστα παρουσιάζει διαφορές από τον αντίστοιχο Ιταλικό, το ρόφημα που έχει γίνει συνώνυμο του ζεστού και υγρού πορτογαλέζικου καλοκαιριού δεν είναι άλλο από το Mazagran, έναν πρωτότυπο συνδιασμό κρύου καφέ και χυμού λεμονιού.
O Mazagran δεν είναι τίποτε άλλο από καφέ φίλτρου, ο οποίος αφού παγώσει, συνδυάζεται με χυμό λεμονιού και παγάκια, με αποτέλεσμα ένα εξαιρετικά δροσιστικό ρόφημα. Αν και ο συνδυασμός της πικρής γεύσης του καφέ με την οξύτητα του λεμονιού μπορεί να μας φαίνεται παράξενος, όσοι έχουν δοκιμάσει των Mazagran μιλούν για ένα ξεδιψαστικό ρόφημα, ιδανικό για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.
Η ιστορία αναφέρει πως ο Mazagran παρασκευάστηκε για πρώτη φορά από Γάλλους στρατιώτες στο ομώνυμο φρούριο της Αλγερίας ή, σε μια άλλη εκδοχή, από Γάλλους στρατιώτες της Λεγεώνας των Ξένων, που αναζητούσαν ένα τονωτικό και ξεδιψαστικό ρόφημα. Αν και τον συναντούμε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, αλλά και της Βόρειας Αφρικής, ο Mazagran κατέληξε συνώνυμος του Πορτογαλικού καφέ. Στην Πορτογαλία εξάλλου, βρίσκει κανείς και παραλλαγές του δημοφιλούς καφέ που παρασκευάζονται με εσπρέσο, αντί για καφέ φίλτρου ή εκδοχές του που περιλαμβάνουν ρούμι και μέντα.
Τι χρειαζόμαστε για έναν καφέ Mazagran;
Πώς ετοιμάζουμε τον Mazagran;
Συμβουλές για έναν απολαυστικό Mazagran
Αν η Πορτογαλία σας πέφτει μακριά ή αν νοσταλγήσατε τα ξένοιαστα απογεύματα του καλοκαιριού, ο επόμενος σας καφές μπορεί να είναι ένας Mazagran! Είναι εύκολος, γρήγορος, με υλικά που έχετε σίγουρα στο σπίτι και κλείνει μέσα του το απόλυτο μεσογειακό καλοκαίρι!
Πηγή Φωτογραφίας: http://bit.ly/2HUIEUs
Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ