Όλα είναι θέμα σωστής αναλογίας, καλής τεχνικής και φυσικά ποιοτικού καφέ.
Τα ροφήματα που έχουν ως βάση τον espresso είναι πραγματικά τόσα πολλά, που δεν είναι απίθανο να προκαλέσουν σύγχυση στους λάτρες του καφέ, ιδιαίτερα σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την σχετική ορολογία. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα και η σύγχυση μεγαλύτερη λόγω του γεγονότος ότι πολλές επιχειρήσεις καφεστίασης δεν ακολουθούν τα ιταλικά πρότυπα με ακρίβεια, σερβίροντας παραλλαγμένα ροφήματα με τα παραδοσιακά ωστόσο ονόματα. Με αυτό τον τρόπο, ένας macchiato μπορεί να διαφέρει σημαντικά από μαγαζί σε μαγαζί – αν και υπάρχουν σαφείς ορολογίες και μεθοδολογία, που μας έρχεται από την Ιταλική παράδοση του espresso.
Ο Espresso Macchiato είναι, ανάμεσα στους «γαλατοκαφέδες», αυτός με το λιγότερο γάλα – εξάλλου, στην Πορτογαλία ονομάζεται «pingado», δηλαδή «με μια σταγόνα». Μacchiato ονομάζεται ο espresso με την προσθήκη λίγου γάλακτος, το οποίο συνήθως έχει χτυπηθεί σε αφρόγαλα. Για την ιστορία του Macchiato, μπορούμε να αφήσουμε το ίδιο το όνομά του να μας οδηγήσει, καθώς “Macchiato” στα Ιταλικά σημαίνει «σημαδεμένος». Σύμφωνα με το μύθο, το αφρόγαλα έμπαινε πάντοτε πάνω από τον espresso, ώστε οι baristi να σημαδεύουν ποιος καφές έχει γάλα και να μη μπερδεύουν τις παραγγελίες τους.
Ο Macchiato έχει σημαντικά λιγότερο γάλα από άλλα ροφήματα που συνδυάζουν τον espresso με το γάλα, όπως ο cappuccino και ο latte. Στον αντίποδα στέκεται ο Latte Macchiato, δηλαδή το «σημαδεμένο γάλα», στον οποίο το αφρόγαλα κυριαρχεί και «σημαδεύεται» από έναν espresso. Το συγκεκριμένο ρόφημα μπορεί να έχει πολλές διακυμάνσεις ως προς την γεύση και την ένταση του, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που συνοδεύεται από σιρόπια, σοκολάτα, σαντιγί κλπ, είναι δε ιδιαίτερα δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Ο Macchiato είναι ιδιαίτερα απλός καφές, οπότε η επιτυχία του εξαρτάται αφενός από την ποιότητα του καφέ και του γάλακτος που θα χρησιμοποιήσουμε και αφετέρου στην ικανότητα που έχουμε ως ερασιτέχνες baristi. Ο espresso μας θα πρέπει να είναι εκχυλισμένος σωστά, γεμάτος αρώματα και γεύση, ενώ η υφή και η θερμοκρασία που θα έχει το αφρόγαλά μας παίζουν σημαντικό ρόλο για την επιτυχία του ροφήματός μας.
Τι χρειαζόμαστε για ένα αυθεντικό Espresso Macchiato;
Πώς ετοιμάζουμε τον Espresso Macchiato;
Συμβουλές για απολαυστικούς Espresso Macchiato
Αν o macchiato που παραγγέλνετε έξω πνίγεται στο γάλα ή σερβίρεται τόνους σαντιγής, γνωρίζετε τη λύση – με τις σωστές αναλογίες, ετοιμάστε έναν απολαυστικό macchiato στο σπίτι που θα παντρεύει το γάλα με τον καφέ με τον καλύτερο τρόπο!
Aνακαλύψτε μοναδικά χαρμάνια για Macchiato από την συλλογή του Coffees.gr!
Καφές Espresso Mokaflor Blu 1000g σε κόκκους: Ένα χαρμάνι espresso με δυνατό σώμα και γεύση, πυκνή κι επίμονη κρέμα και αρώματα μαύρης σοκολάτας και ξύλου. Οι Βραζιλιάνικοι κόκκοι Arabica προσθέτουν γλυκύτητα, όμως ο Ασιατικός Robusta καθορίζει αποφασιστικά των χαρακτήρα του.
Καφές Εσπρέσο Epos Caffè Hermes 1000g σε κόκκους: Ένα χαρμάνι espresso με τρεις ποικιλίες Arabica που δημιουργούν μια αρωματική παλέτα με νότες αμυγδάλου, σοκολάτας και marzipan, ενώ ποιοτικός Ινδικός Robusta σιγοντάρει με ένταση και στιβαρότητα. H επίγευση εμφανίζει νότες βανίλιας και κόκκινων φρούτων, οδηγώντας σε νέα γευστικά μονοπάτια