Η δημιουργικότητα στην υπηρεσία μείωσης του food waste.
Ένα από τα δημοφιλέστερα trends στο χώρο της γαστρονομίας αφορά την ελάττωση του λεγόμενου food waste – με λίγα λόγια, την ορθολογική διαχείριση των τροφών, τόσο σε επίπεδο πρώτης ύλης όσο και σε επίπεδο μαγειρέματος, ώστε να μην καταλήγει φαγητό στα σκουπίδια, κάτι που έχει επίδραση τόσο στο περιβάλλον, όσο και στο πορτοφόλι μας. Μπορεί ο καφές να ενταχθεί σε αυτή την προσπάθεια;
Όσοι αγαπούν τον καφέ φίλτρου, γνωρίζουν πως ένα από τα κύρια μειονεκτήματά του είναι πως, καθώς συνήθως ετοιμάζεται σε μεγάλες ποσότητες, τείνει να περισσεύει. Ειδικά στα σπίτια που οι καφελάτρες είναι περισσότεροι από έναν και η κανάτα του γαλλικού γεμίζει συνέχεια, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα υπάρχει περισσευούμενος καφές, ο οποίος μάλιστα όσο περνά η ώρα (και ειδικά αν έχει παραμείνει επί μακρόν στη ζεστή εστία μιας οικιακής μηχανής καφέ φίλτρου) αρχίζει να αποκτά γεύση που διαφέρει αρκετά από αυτή του φρέσκου, ζεστού καφέ. Aυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει υποχρεωτικά να τον πετάξουμε!
Από ένα τιραμισού μέχρι ένα ψητό κατσαρόλας και από ένα Negroni μέχρι ένα δροσιστικό ξυλάκι παγωτό, σας παρουσιάζουμε τους πιο ευφάνταστους τρόπους για να αξιοποιήσετε τον καφέ που έχει περισσέψει!
Πέντε Τρόποι να αξιοποιήσουμε τον καφέ που έχει περισσέψει
Στη Ζαχαροπλαστική: Δεν είναι λίγες οι συνταγές που απαιτούν, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, έτοιμο εκχυλισμένο καφέ. Μιας και δεν καταναλώνουμε απευθείας τον καφέ, αλλά τον χρησιμοποιούμε σαν συστατικό μιας παρασκευής, δεν μας ενοχλεί το να έχει «μπαγιατέψει» ενώ ακόμα και αν η γεύση του έχει γίνει πιο έντονη, αυτό είναι μάλλον θετικό, αφού θα δώσει αντίστοιχα έντονη γεύση και στο γλυκό μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καφέ που έχει περισσέψει για να νοτίσουμε τα σαβαγιάρ σε ένα Τιραμισού, να τον προσθέσουμε σε ένα κέικ σοκολάτα δίνοντας του άρωμα καφέ, να φτιάξουμε Coffee Brownies αν η ποσότητα είναι μεγάλη ή να δώσουμε άρωμα καφέ στα frostings και στα γλάσα μας.
Στη Μαγειρική: Στη χώρα μας δεν είμαστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τον καφέ στην μαγειρική, όμως χώρες με πλούσια παράδοση BBQ τον χρησιμοποιούν συχνά για να δώσουν άρωμα σε ψητά και μαγειρευτά κρέατα. Όπως και στη ζαχαροπλαστική, δε χρειάζεται ο καφές που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι φρεσκοεκχυλισμένος! Μπορούμε να φτιάξουμε εξαιρετική μαρινάδα για κρέατα (η ελαφρά οξύτητα του καφέ μαλακώνει το κρέας) ή μπορούμε να λειτουργήσουμε ακόμα πιο δημιουργικά προσθέτοντας τον σε ένα κοκκινιστό κρέας, όπου θα δώσει ένταση και καπνιστές γεύσεις. Αν θέλουμε να κινηθούμε the American way, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον καφέ που μας έχει περισσέψει για να φτιάξουμε πλούσια σάλτσα ψητού (gravy) ή… μαρμελάδα μπέικον, που είναι όντως τόσο νόστιμη όσο ακούγεται, ενώ μπορούμε να προσθέσουμε καφέ, με φειδώ, και στην βινεγκρέτ της σαλάτας μας.
Στα Cocktails: Ο συνδυασμός καφέ και αλκοόλ πρωταγωνιστεί πλέον σε αρκετά δροσερά, καλοκαιρινά cocktails, ενώ για όσους δεν πίνουν, υπάρχουν και πολλές επιλογές σε mocktails χωρίς αλκοόλ. Με τον περισσευούμενο καφέ μπορούμε να φτιάξουμε ένα απλό σιρόπι καφέ (για cocktails αλλά και για παγωτά) που διατηρείται στο ψυγείο, να φτιάξουμε παγάκια καφέ (τόσο για τα ποτά μας όσο και για τον παγωμένο καφέ μας) ή απλά να τον χρησιμοποιήσουμε σε κάποια συνταγή cocktail / mocktail που χρειάζεται παγωμένο καφέ.
Στο πρωινό: Φυσικά, ο φρέσκος καφές δε λείπει ποτέ από κανένα πρωινό, όμως τι γίνεται με τον καφέ που έχει περισσέψει; Αν είστε fan της βρώμης, μπορείτε να τον προσθέσετε στο μπολ σας, μουλιάζοντας τα δημητριακά σας ή μπορείτε να ανεβάσετε τα levels στο smoothie σας, προσθέτοντας λίγο καφέ ανάμεσα στα υπόλοιπα συστατικά. Σε συνδυασμό με τον καφέ που έτσι κι αλλιώς πρωταγωνιστεί στο τραπέζι, το… ξύπνημα είναι εγγυημένο.
Στο παγωτό: Μιας και είναι καλοκαίρι, τα παγωτά είναι μια υπόθεση ξεχωριστή από όλα τα υπόλοιπα γλυκά! Με τον χθεσινό καφέ μπορούμε να φτιάξουμε απλά κι εύκολα ξυλάκια καφέ, γρανίτα καφέ ή αν πραγματικά ξυπνήσει ο Στέλιος Παρλιάρος που κρύβεται μέσα, απολαυστικό τζελάτο καφέ που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το αντίστοιχο του ζαχαροπλαστείου.
Mε τόσες απολαυστικές λύσεις για την αξιοποίηση του περισσευούμενου καφέ, μάλλον θα φτιάχνουμε λίγο παραπάνω από δω και πέρα!