Χτίζουμε μια συλλογή Barista Tools που θα μας μετατρέψει σε Latte Art Experts.
Με τον όρο Latte Art εννοούμε το ιδιαίτερο σερβίρισμα που προκύπτει από το συνδυασμό της κρέμας του espresso και του αφρογάλακτος, με το οποίο μπορούμε να σχεδιάσουμε σχήματα και γραμμές στην επιφάνεια του φλιτζανιού. Η Latte Art είναι μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, που εξαρτάται τόσο από την εμπειρία του barista, όσο και από μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως την ποιότητα της espresso μηχανής, τη θερμοκρασία και το είδος του γάλακτος και πολλά ακόμα.
H Latte Art, αν και σήμερα είναι εξαιρετικά διαδεδομένη, κέρδισε τη δημοφηλία της κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Από άποψη χημείας, οφείλει την ύπαρξη της στο συνδυασμό της κρέμας του καφέ, που είναι γαλάκτωμα, και του αφρογάλακτος, που είναι αφρός. Ο συνδυασμός των ιδιοτήτων τους δίνει την Latte Art, που αξίζει να σημειωθεί πως έχει εξαιρετικά βραχύ χρόνο ζωής, καθώς κανένα από τα δύο συστατικά της δεν είναι σταθερό. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο δημιουργούνται συνεχώς νέες τεχνικές για Latte Art, άλλες απλές κι άλλες πολύπλοκες, ενώ διοργανώνονται και οι σχετικοί διαγωνισμοί, που γίνονται συχνά viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι hardcore fans της Latte Art θεωρούν ως τέτοια αποκλειστικά τα σχήματα που προκύπτουν από την ανάμειξη της κρέμας του καφέ και του αφρογάλακτος, οι πιο διαλλακτικοί περιλαμβάνουν στον όρο και τα κάθε λογής σχέδια με κανέλα ή κακάο στην επιφάνεια του αφρογάλακτος, που απαιτεί βέβαια διαφορετική τεχνική και είναι σημαντικά ευκολότερη.
Τι χρειάζεται, όμως, ένας επαγγελματίας ή home barista προκειμένου να εξασκηθεί στην Latte Art; Πέρα από υπομονή, παρατηρητικότητα, καλή μηχανή κι ένα σημειωματάριο, ώστε να καταγράφει θερμοκρασίες και είδη γάλακτος, μερικά απλά εργαλεία είναι σίγουρο πως θα τον βοηθήσουν αρκετά.
Τι εργαλεία χρειαζόμαστε για να πειραματιστούμε με την Latte Art;
Πενάκι Latte Art: Το Α και το Ω μιας συλλογής Latte Art Tools είναι το απλό, μεταλλικό «πενάκι» latte art, που μας επιτρέπει να «σκαλίσουμε» στην επιφάνεια του καφέ και του αφρογάλακτος τα σχέδια που επιθυμούμε. Συνήθως, τα «πενάκια» είναι ατσάλινα κι έχουν δύο άκρες, μια μυτερή και μία πιο πλατιά, που εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Για πιο έμπειρους και απαιτητικούς ερασιτέχνες ή επαγγελματίες baristi, κυκλοφορούν και σετ εργαλείων, για έμφαση στη λεπτομέρεια.
Πρόταση Αγοράς: Εργαλείο Latte Art Feggrini, Σετ Εργαλείων Latte Art Feggrini LHA
Στένσιλ: Τα στένσιλ είναι ο πιο εύκολος τρόπος να δημιουργήσουμε σχήματα της αρεσκείας μας πάνω στο αφρόγαλο, με κακάο, κανέλα ή ό,τι άλλο θέλουμε, με το λιγότερο κόπο και το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας, ακόμα και αν στερούμαστε εμπειρίας. Τα στένσιλ είναι κυριολεκτικά η «χαρά» του ερασιτέχνη home barista, όμως είναι χρήσιμα και σε επαγγελματίες, τόσο γιατί εξοικονομούν χρόνο όσο και γιατί προσφέρουν πληθώρα σχεδίων που διαφορετικά θα ήταν πρακτικά αδύνατο να σχεδιαστούν.
Πρόταση Αγοράς: Σετ Στένσιλ Latte Art PPN12 Feggrini, Σετ Στένσιλ Latte Art PPN16 Feggrini
Κανελλιέρα: Το απλό σκεύος σερβιρίσματος, που μοιάζει με αλατιέρα αλλά μπορεί να γεμιστεί με κακάο, κανέλα ή ό,τι άλλο θέλουμε, είναι σχεδόν απαραίτητο σε όποιον αγαπά τον cappuccino, ειδικά όπως τον σερβίρουμε στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το αν πειραματίζετε με τη Latte Art. Αν όμως δουλεύουμε με στένσιλ, η χρήση της κανελλιέρας είναι μονόδρομος, ενώ γενικά μπορεί να βοηθήσει πολύ στη δοσομέτρηση της κανέλας και του κακάου.
Πρόταση Αγοράς: Κανελλιέρα από Ανοξείδωτο Ατσάλι 380 Motta
Ηλεκτρικό Στυλό Latte Art: Για όσους θέλουν να πάνε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα ή για όσους το Latte Art είναι κομμάτι της δουλειάς τους, ένα ηλεκτρικό στυλό Latte Art είναι ένα εργαλείο που θα αναβαθμίσει τη συλλογή τους και θα τους διευκολύνει σε μια σειρά θεμάτων. Λειτουργεί σα κανονικός μαρκαδόρος, και αφού γεμίσει με κακάο η κανέλα προσφέρει σταθερή ροή με το πάτημα ενός κουμπιού, δίνοντας την ευκαιρία στον barista να σχεδιάσει ακόμα πιο πολύπλοκες γραμμές και σχέδια.
Πρόταση Αγοράς: Ηλεκτρικό Στυλό Latte Art Feggrini Bird
Ο καλός espresso δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στη Latte Art – όμως, είναι μια διασκεδαστική διαδικασία που πάντα μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις.