19/06/2020
από coffees.gr
Απόλαυση χωρίς τύψεις, με ένα αγαπημένο γλυκό της παιδικής ηλικίας σε ενήλικη εκδοχή.
Μωσαϊκό, σαλάμι, κορμός ή απλά γλυκό ψυγείου, το επιδόρπιο που παρουσιάζουμε σήμερα έχει πολλά διαφορετικά ονόματα, αλλά ένα κοινό: είναι για όλους μια γλυκιά ανάμνηση, ένα αγαπημένο γλυκό της παιδικής ηλικίας, το επιδόρπιο που ζητούσαμε από τις μαμάδες μας με επιμονή και που δεν είχαν καμμιά δικαιολογία να μη μας ετοιμάσουν, αφού φτιάχνεται κυριολεκτικά σε 10 λεπτά.
Μεγαλώσαμε, οπότε τι πιο λογικό να συνδυάσουμε το αγαπημένο παιδικό γλυκό με μια πιο «ενήλικη» συνήθεια, προσθέτοντας του λίγο espresso; Επειδή όμως είναι καλοκαίρι και προσέχουμε τη γραμμή μας (αλλά και την υγεία μας), η εκδοχή του κορμού που παρουσιάζουμε δεν έχει μόνο άρωμα καφέ, αλλά δεν έχει καθόλου ζάχαρη ή βούτυρο, για να τον απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις!
Δε θα χρειαστούμε πάνω από 10 λεπτά και μερικά πολύ πολύ απλά υλικά για να ετοιμάσουμε αυτό το νόστιμο γλυκάκι, που θα μας ξυπνήσει τις πιο γλυκές μνήμες και που συνδυάζεται υπέροχα με τον απογευματινό καφέ ή με το κλείσιμο ενός καλοκαιρινού γεύματος, στο σπίτι ή στις διακοπές!
Τι χρειαζόμαστε για τον Κορμό Σοκολάτας με άρωμα καφέ;
- 450 γραμμάρια μπισκότα digestive ή πτιμπέρ
- 200 γραμμάρια γάλα
- Έναν διπλό espresso (περίπου 60ml)
- 250 γραμμάρια σοκολάτα
- 1 κουταλάκι του γλυκού απόσταγμα βανίλιας ή πετιμέζι
- 2 κουταλιές της σούπας λικέρ καφέ
Πώς ετοιμάζουμε τον Κορμό Σοκολάτας με άρωμα καφέ;
- Θρυμματίζουμε τα μπισκότα, και τα μουλιάζουμε ελαφρά στο λικέρ
- Ετοιμάζουμε τον διπλό espresso
- Σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον espresso και το πετιμέζι και λιώνουμε την κουβερτούρα, ανακατεύοντας.
- Μόλις το μείγμα σοκολάτας κρυώσει, το ρίχνουμε στα μπισκότα κι ανακατεύουμε.
- Με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ή λαδόκολα, πλάθουμε το μείγμα σε σχήμα «σαλαμιού» και το τυλίγουμε καλά
- Βάζουμε στην κατάψυξη για μερικές ώρες
- Διατηρούμε στην κατάψυξη ή στο ψυγείο
Tips για τέλειο Κορμό Σοκολάτας με άρωμα καφέ
- Χρησιμοποιούμε κουβερτούρα, που είναι κατάλληλη για ζαχαροπλαστική και όχι απλή σοκολάτα, γιατί παγώνοντας δε θα έχει τη σωστή υφή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουβερτούρα σκούρας σοκολάτας, σοκολάτας γάλακτος, ή ακόμα και λευκής σοκολάτας.
- Χρησιμοποιούμε ό,τι καφέ θέλουμε, αλλά καλό είναι να προτιμήσουμε ένα γλυκόπιοτο χαρμάνι
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον εσπρέσο με στιγμαίο καφέ διαλυμένο σε νερό, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι υπερβολικά δυνατό.
- Χρησιμοποιούμε ό,τι λικέρ καφέ θέλουμε, όπως Kalhua, Tia Maria ή ακόμα και Baileys Irish Cream, ενώ αν δεν έχουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο brandy ή λίγο whiskey.
- Πρέπει να βρέξουμε τα μπισκότα, ώστε να αποκτήσουν το άρωμα του ποτού, όχι όμως να τα μουλιάσουμε, αλλιώς το γλυκό μας θα είναι λασπωμένο, χωρίς το τραγανό στοιχείο του μπισκότου.
- Το γλυκό δεν είναι κατάλληλο για παιδιά, καθώς περιέχει καφεΐνη. Παραλείποντας ωστόσο τον καφέ και προσθέτοντας 50ml γάλα, φτιάχνουμε έναν λαχταριστό, kid friendly κορμό σοκολάτας, και μάλιστα χωρίς βούτυρο και ζάχαρη.
- Στην κατάψυξη, το γλυκό μας θα είναι λίγο πιο σφικτό και ιδανικό για καλοκαίρι, στο ψυγείο πιο μαλακό – το που θα το διατηρήσουμε είναι ξεκάθαρα θέμα γούστου.
Ο κορμός σοκολάτας με άρωμα καφέ είναι μια γλυκιά «γέφυρα» ανάμεσα στη ανέμελη παιδική ηλικία και τις απολαύσεις της ενήλικης ζωής – και είναι ό,τι καλύτερο για τα ζεστά καλοκαιρινά απογεύματα!