ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Χριστουγεννιάτικος Κορμός με άρωμα Καφέ

15/12/2022
από coffees.gr

Μια διαφορετική εκδοχή του δημοφιλούς ευρωπαϊκού γλυκού.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αγαπά τα Χριστούγεννα, και οι λόγοι είναι πολλοί: η όμορφη ατμόσφαιρα, τα δώρα, οι γιορτινές συνάξεις, τα εορταστικά φαγητά και φυσικά… τα γλυκά! Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι από τις περιόδους του χρόνου που παραδοσιακά καταναλώνονται πολλά πολλά γλυκίσματα,  από παραδοσιακά όπως τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες και από κάθε λογής σοκολατάκια μέχρι δημοφιλή γλυκίσματα από διάφορες χώρες του κόσμου, όπως το πανετόνε και ο σοκολατένιος κορμός.

O κορμός σοκολάτας είναι γλυκό ταυτισμένο με τα Χριστούγεννα στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και εσχάτως, άρχισε να εμφανίζεται και στην χώρα μας. Έχει ως βασικό συστατικό τη σοκολάτα, ενώ η γέμισή του συνήθως αποτελείται από κάστανο ή φρούτα του δάσους. Άραγε, μπορούμε να δώσουμε στον Χριστουγεννιάτικο κορμό μια γεύση από καφέ;

Φυσικά και μπορούμε! Στη συνταγή που παρουσιάζουμε, η γέμιση αρωματίζεται με δυνατό στιγμιαίο καφέ, ενώ και το γλάσο παίρνει κι αυτό την ακαταμάχητη γεύση του καφέ. Η συνταγή έχει ορισμένες τεχνικές δυσκολίες, που αφορούν το φούσκωμα της μαρέγκας, το σωστό ψήσιμο του κέικ και κυρίως το δίπλωμά του, όμως με λίγη εξάσκηση το αποτέλεσμα θα θυμίζει τον τελικό του Bake Greece – και με υπέροχο άρωμα καφέ.

 

Τι χρειαζόμαστε για τον Χριστουγεννιάτικο κορμό με Καφέ;

  • 5 αυγά
  • 60 γραμμάρια αλεύρι
  • 70 γραμμάρια κακάο
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 420 γραμμάρια ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο (ξινό)
  • 2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ
  • 1 κούπα ολόπαχη κρέμα γάλακτος
  • 120 γραμμάρια βούτυρο
  • Δυο κουταλιές της σούπας καφέ
  • 2-3 κουταλάκια του γλυκού γάλα.

 

Τι χρειαζόμαστε για τον Χριστουγεννιάτικο κορμό με Καφέ;

  • Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών, και αφήνουμε τα ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον 30 λεπτά.
  • Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, 30 γραμμάρια κακάο και το αλάτι.
  • Χτυπάμε τα αυγά σε ελαφριά μαρέγκα
  • Ενσωματώνουμε σιγά σιγά 100 γραμμάρια ζάχαρη, και κατόπιν το μείγμα του αλευριού.
  • Προσθέτουμε το ξινό και ενσωματώνουμε κουταλιά κουταλιά τη ζάχαρη, χτυπώντας στο μίξερ.
  • Απλώνουμε το μείγμα σε λαδόκολλα, ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 10-12 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Για τι γέμιση, διαλύουμε καλά τον στιγμιαίο καφέ στην κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε 100 γραμμάρια ζάχαρη, χτυπώντας καλά.
  • Απλώνουμε τη γέμιση στο κέικ, τυλίγουμε απαλά και διορθώνουμε με μαχαίρι τις άκρες, αν χρειαστεί. Το κρυώνουμε στο ψυγείο.
  • Για το γλάσο, χτυπάμε το γάλα, τον καφέ, το βούτυρο, 40 γραμμάρια κακάο, 400 γραμμάρια ζάχαρη και καλύπτουμε με αυτό το κέικ.

 

Συμβουλές για Γιορταστικούς Κορμούς με Καφέ

  • Είναι ζωτικής σημασίας η μαρέγκα μας να έχει τη σωστή σύσταση. Φροντίζουμε τα ασπράδια να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, να χτυπάμε με σωστή ταχύτητα και για αρκετή ώρα, και να χρησιμοποιήσουμε οπωσδήποτε το κρεμόριο.
  • Δεν παραψήνουμε τη ζύμη, γιατί θα χάσει την ελαστικότητά της.
  • Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν απλώσουμε τη γέμιση
  • Τυλίγουμε απαλά, προσέχοντας να μην σπάσει το κέικ κατά το τύλιγμα
  • Αν τυχόν μας σπάσει, δεν απογοητευόμαστε! Με ένα διαφορετικό «μοντάζ», το γλυκό μας θα είναι εξίσου νόστιμο και απολαυστικό.
  • Ένας εναλλακτικός τρόπος σερβιρίσματος: κόβουμε το κέικ σε παραληλλόγραμμα ίσα κομμάτια, γεμίζουμε με τη γέμιση και ολοκληρώνουμε με το γλάσο – έχουμε μια υπέροχη σοκολατένια πάστα με άρωμα καφέ.
  • Μπορούμε να σερβίρουμε με ολόκληρους κόκκους καφέ για πιο εντυπωσιακή εμφάνιση.
  • Δεν είναι κατάλληλο για παιδιά, καθώς περιέχει αρκετό καφέ.
  • Συνοδεύουμε με μια ζεστή σοκολάτα ή με ένα καλό λικέρ καφέ.

 

Τα Χριστούγεννα είναι πρώτα από όλα, γεύση και μυρωδιά – και ο κορμός καφέ μπορεί να δημιουργήσει δυνατές και όμορφες Χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις. Καλές Γιορτές!