ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Kopi Telur: ο πρωτότυπος αυγο-καφές της Ινδονησίας

11/01/2019
από coffees.gr

Αν και οι περισσότεροι στο άκουσμα του καφέ σκεφτόμαστε την Λατινική Αμερική, την Αφρική ή ακόμα και την Ιταλία, η νοτιοανατολική Ασία δε σταματά να εκπλήσσει με τους πρωτότυπους καφέδες της.

 

 

Η νοτιοανατολική Ασία έχει βαθιά ιστορία στην καλλιέργεια του καφέ, από την εποχή που τα πρώτα καφεόδεντρα εισήχθησαν στην Ινδονησία από τους Ολλανδούς αποικιοκράτες. Σιγά σιγά, ο καφές διαδόθηκε σε όλες της περιοχές της Ασίας που ανήκουν στη λεγόμενη «ζώνη του καφέ», ενώ και οι ντόπιοι ανέπτυξαν τις δικές τους μοναδικές συνταγές και την δική τους ξεχωριστή κουλτούρα του καφέ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα καφεοπαραγωγού χώρας με ιδιαίτερη κουλτούρα καφέ και ιδιαίτερα γευστικούς κόκκους, τόσο Robusta όσο και Arabica, είναι η Ινδονησία. Οι Ινδονήσιοι αγαπούν τον δυνατό καφέ φίλτρου, τον οποίο απολαμβάνουν τόσο ζεστό όσο και παγωμένο. Καθώς ο Ινδονησιακός καφές φημίζεται για την έντονη γεύση του, τα ροφήματα της Ινδονησίας τείνουν να συνδυάζουν τη δυνατή γεύση του καφέ με διάφορα υλικά, όπως συμπυκνωμένο γάλα, μπαχαρικά και φυσικά, αρκετή ζάχαρη. Ίσως ο πιο ιδιαίτερος καφές της Ινδονησίας να είναι ο Kopi Telur, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, περιέχει και φρέσκο αυγό!

Ο Kopi Telur σερβίρεται κυρίως στο νησί της Σουμάτρας, συνοδεύοντας ελαφριά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Λόγω της προσθήκης των αυγών, αλλά και του ζαχαρούχου γάλακτος, είναι έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα χορταστικός, κατάλληλος για πρωινό ή δεκατιανό. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός, καθώς η κρέμα του αυγού, το ζαχαρούχο γάλα και ο καφές δημιουργούν στρώσεις, κάτι που συναντάμε άλλωστε και σε άλλους ασιατικούς καφέδες. Αν και στη Σουμάτρα πολλές φορές χρησιμοποιείται ένας ιδιαίτερος τρόπος εκχύλισης του καφέ, η συνταγή έχει προσαρμοστεί στα ελληνικά, χρησιμοποιώντας δυνατό καφέ φίλτρου.

 

Τι χρειαζόμαστε για έναν Ινδονησιακό Kopi Telur;

  • 1 ½ κουταλιά μέλι
  • ½ κουταλιά απόσταγμα βανίλιας
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κουταλιά ζαχαρούχο γάλα
  • ½ κούπα δυνατό καφέ φίλτρου

 

Πώς ετοιμάζουμε τον Kopi Telur;  

  • Βάζουμε σε ένα ψηλό διάφανο ποτήρι (όπως του freddo) το μέλι, τη βανίλια και τον κρόκο του αυγού.
  • Ανακατεύουμε προσεκτικά αλλά δυνατά το μείγμα με ¼ κούπας βραστό νερό, σε μια διαδικασία που θυμίζει το χτύπημα του αυγολέμονου. Προσέχουμε ιδιαίτερα να μην «κόψει» το αυγό : το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ένας χρυσός – πορτοκαλί αφρός
  • Χύνουμε αργά το γάλα στο κέντρο του αφρού: θα βυθιστεί τον πάτο, δημιουργώντας δύο στρώσεις
  • Στην τρύπα που έχει αφήσει το γάλα, χύνουμε τον καφέ: θα πρέπει να δημιουργηθούν τρεις διακριτές, καθαρές στρώσεις: ζαχαρούχο γάλα στον πάτο, καφές στη μέση και αφρός στην κορυφή
  • Σερβίρουμε με καλαμάκι

 

Συμβουλές για έναν νόστιμο Kopi Telur 

  • Το απόσταγμα βανίλιας είναι ιδίατερα διαδεδομένο στην Ασία, αλλά δε βρίσκεται εύκολα στην Ελλάδα. Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ένα πικρό μέλι ή με λίγο μελάσσα.
  • Επειδή η κρέμα του αυγού δεν είναι πλήρως μαγειρεμένη, δεν χρησιμοποιούμε αυγά για τα οποία δεν είμαστε σίγουροι για την ποιότητα ή την φρεσκάδα τους.
  • Προσοχή στις θερμίδες και στην χοληστερίνη: ο Kopi Telur περιέχει κρόκο αυγού και ζαχαρούχο γάλα, επομένως είναι ιδιαίτερα βαρύς από θερμιδική άποψη και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, ειδικά αν προσέχουμε τη διατροφή μας.
  • Η παρασκευή του Kopi Telur δεν είναι δύσκολη, αλλά απαιτείται μια σχετική εμπειρία προκειμένου οι στρώσεις να έχουν τη σωστή υφή και να στέκονται χωρίς να αναμειγνύονται. 

 

Αν έχετε την όρεξη για ένα χορταστικό πρωινό καφέ, με ένα εξωτικό άγγιγμα και παράξενο ταίριασμα γεύσεων, τολμήστε να δοκιμάσετε τον Kopi Telur: το αποτέλεσμα θα είναι μια πραγματική γευστική πρόκληση, ένα ταξίδι στα ασιατικά μυστικά του καφέ.

 

Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ