H ιδιαίτερη κουλτούρα του καφέ που έχει αναπτυχθεί στην Νοτιοανατολική Ασία κρύβει ενδιαφέροντα μυστικά!
Όσο και αν στο μυαλό των περισσότερων από μας, ο καφές είναι ταυτισμένος με την Λατινική Αμερική και όσο και αν γνωρίζουμε πως οι απαρχές του αγαπημένου μας ροφήματος βρίσκονται στην καρδιά της Αφρικής, είναι γεγονός πως το πρώτο μέρος (εκτός Αφρικής και Αραβίας) στο οποίο καλλιεργήθηκε καφές είναι η Ινδονησία. Ακόμα και σήμερα, η Ινδονησία παραμένει υπολογίσιμη δύναμη στην παγκόσμια παραγωγή καφέ, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.
Καλλιεργώντας καφέ από τον 17ο αιώνα, οι Ινδονήσιοι ανέπτυξαν σιγά σιγά μια δική τους, ξεχωριστή κουλτούρα καφέ, με κύρια χαρακτηριστικά την εκχύλιση φίλτρου και την ισχυρή παρουσία της ζάχαρης και του γάλακτος στις παρασκευές τους. Παράλληλα, αξιοποίησαν διάφορα τοπικά προϊόντα και τρόπους παρασκευής με αποτέλεσμα διάφορους ιδιαίτερους καφέδες που δε συναντώνται πουθενά αλλού. Ένας από αυτούς είναι και ο Kopi Jahe!
Kopi Jahe σημαίνει απλά «Καφές με Τζίντζερ» και είναι ένας από τους χαρακτηριστικότερους καφέδες της Ινδονησίας, συνηθίζεται δε ιδιαίτερα στον νησί της Ιάβας. Το τζίντζερ χαρίζει στον καφέ ιδιαίτερη, πιπεράτη γεύση ενώ η ζάχαρη κοκοφοίνικα εγγυάται τη γλυκύτητα του ροφήματος – οι Ινδονήσιοι συνηθίζουν να απολαμβάνουν τον καφέ τους με γενναίες ποσότητες ζάχαρης. Πέρα από την εξωτική γεύση του, ο Kopi Jahe είναι επίσης ευεργετικός για την ανθρώπινη υγεία, καθώς συνδυάζει τα αντιοξειδωτικά που περιλαμβάνονται στον καφέ με τις κατευναστικές και ανοσοποιητικές ιδιότητες του τζίντζερ. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι Ινδονήσιοι που υποστηρίζουν πως ένα φλιτζάνι Kopi Jahe είναι το καλύτερο φάρμακο για το κρυολόγημα. Η δημοφηλία του είναι τόσο μεγάλη, που στις ασιατικές χώρες κυκλοφορούν έτοιμα φακελάκια με αλεσμένο καφέ, ζάχαρη και τζίτζνερ, όμως ο Kopi Jahe είναι καλύτερο να ετοιμαστεί με φρέσκα υλικά.
Παραδοσιακά σερβίρεται ζεστός, ωστόσο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούμε να προσθέσουμε παγάκια και κρύο γάλα, δημιουργώντας έναν Iced Kopi Jahe. Η έντονη γεύση του τζίντζερ ταιριάζει πολύ σε κρύα ροφήματα!
Τι χρειαζόμαστε για τον Kopi jahe;
Πώς ετοιμάζουμε τον Kopi Jahe;
Συμβουλές για έναν επιτυχημένο Kopi Jahe:
BONUS: Δύο γευστικές προτάσεις για καφέ με άρωμα Ινδονησίας!
New York Monorigini Java 250g: Μονοποικιλιακός, 100% Robusta καφές υγρής επεξεργασίας από την Ιάβα της Ινδονησίας, με έντονες νότες ξηρών καρπών και πικρής σοκολάτας, δυνατό σώμα και πλούσια κρέμα.
Rhodigium Indonesia EK Especial 250g: Μονοποικιλιακός, 100% Robusta από την Ινδονησία. Το γεμάτο σώμα του και η ένταση του θα τον κάνουν να αγαπηθεί από τους φανατικούς λάτρεις του espresso, όμως οι βαθιές σοκολατένιες νότες του, το ευχάριστο άρωμά του και ο πικάντικος χαρακτήρας του θα γοητεύσουν και όσους είναι καχύποπτοι απέναντι στον Robusta, αφού πρόκείται για μία από τις καλύτερες επιλογές Robusta που υπάρχουν στην αγορά
H Ινδονησία μπορεί να βρίσκεται πολύ μακριά, αλλά οι γεύσεις της είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζουμε. Μια βόλτα σε ethnic μπακάλικα και ένας καλός καφές μπορούν να φέρουν τις γεύσεις της Ιάβας στην κούπα μας, με τον Kopi Jahe!
Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ