Μια χημική ανάλυση βάζει τέλος στους καφέδες - απομιμήσεις.
Αν είστε από εκείνους που αναζητούν παράξενους, delicatessen και σπάνιους καφέδες, σίγουρα υπάρχουν φορές που είχατε αμφιβολίες για την γνησιότητα του προϊόντος που είχατε απέναντι σας – και θα χαρείτε να μάθετε ότι στην άλλη άκρη του κόσμου, ένας συνεταιρισμός παραγωγών Kona Coffee ετοιμάζεται να πατεντάρει ένα απλό τεστ που θα βάλει τέλος στις απομιμήσεις ακριβών καφέδων μια για πάντα!
Τι είναι ο καφές Kona;
Οι connoisseurs του espresso γνωρίζουν σίγουρα τον Kona Coffee από την Χαβάη, έναν από τους πιο ακριβούς και περιζήτητους καφέδες του κόσμου, μαζί με τον Jamaica Blue Mountain. Ο καφές Kona είναι προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, και για να λάβει αυτόν τον χαρακτηρισμό, πρέπει να πληροί ορισμένα αυστηρά κριτήρια, που έχουν να κάνουν κυρίως με τον τόπο καλλιέργειάς του.
Για να χαρακτηριστεί ένας καφές από τη Χαβάη ως «Kona Coffee», πρέπει να προέρχεται από φυτεία που βρίσκεται στην «Kona Belt», μια συγκεκριμένη περιοχή στις πλαγιές των ηφαιστείων Hualalai και Mauna Loa, που έχει πλάτες 2 μίλια και μήκος περίπου 22 μίλια. Στα εύφορα ηφαιστειακά εδάφη αυτής περιοχής δραστηριοποιούνται πολλοί μικροί παραγωγοί, ενώ το μικροκλίμα της περιοχής είναι ιδανικό για την καλλιέργεια των ευαίσθητων καφεόδεντρων της ποικιλίας Arabica Typica. Η περιορισμένη παραγωγή, η χειρωνακτική επεξεργασία που απαιτείται για την καλλιέργεια, τη συλλογή και την επεξεργασία του καφέ και φυσικά, η ανώτερη ποιότητα των Kona κόκκων (με την ξεχωριστή, γλυκιά γεύση, την απουσία πικράδας και την κρυστάλλινη οξύτητα) κατατάσσει τον καφέ Kona ανάμεσα στους ακριβότερους σε όλο τον κόσμο.
Πόσο συχνές είναι οι απομιμήσεις του καφέ Kona;
Όταν κάτι είναι ακριβό και περιζήτητο, είναι ζήτημα χρόνου να εμφανιστούν στην αγορά απομιμήσεις του από επιτήδειους, που εκμεταλλεύονται την αυξημένη ζήτησή του. Έτσι, διοχετεύονται στην αγορά κόκκοι καφέ από άλλες περιοχές της Χαβάης, που προωθούνται ως Kona, όντας όμως υποδεέστερης ποιότητας. Ακόμα, στην αγορά κυκλοφορούν χαρμάνια καφέ που χαρακτηρίζονται ως «Kona Blends», ενώ μπορεί να περιέχουν λιγότερο από 1/100 των πολύτιμων κόκκων, η ακόμα και καφέδες που έχουν παραπλανητικές ετικέτες όπως «Kona Style» ή «Kona Roast», χωρίς να σχετίζονται στην πραγματικότητα σε τίποτα με τον Kona Coffee. Φυσικά, η τουριστική αγορά της Χαβάης κατακλύζεται από καφέδες αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης, που φέρουν εντελώς ψευδώς την σήμανση Kona, στοχεύοντας σε αφελείς τουρίστες του δημοφιλούς νησιού.
Όπως είναι φυσικό, όλη αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση ζημιώνει πρώτα και κύρια τους Χαβανέζους παραγωγούς, αφού όχι μόνο έχουν διαφυγόντα κέρδη από την πώληση των κίβδηλων προϊόντων, αλλά βλέπουν και την φήμη του προϊόντος τους να κατακρημνίζεται, καθώς σε πολλούς καταναλωτές μένει η άσχημη εντύπωση των απομιμήσεων που έχουν δοκιμάσει. Έτσι, ένας συνεταιρισμός χαβανέζων παραγωγών αυθεντικού Kona καφέ αποφάσισε να δράσει – και τα κατάφερε!
Πώς κέρδισαν την υπόθεσή τους οι παραγωγοί της Χαβάης;
Πρόσφατα, μια ομάδα καφεοπαραγωγών από την Kona της κέρδισαν δικαστικά αποζημιώσεις που ξεπέρασαν τα σαράντα εκατομμύρια δολάρια, μετά από αγώνα πέντε ετών με διανομής και εμπόρους που χρησιμοποιούσαν την εμπορική ονομασία Kona με τρόπο που μπορεί να θεωρηθεί παραπλανητικός. Πέρα από τις αποζημιώσεις και την απαγόρευση της ονομασίας σε προϊόντα που δεν έχουν σχέση με αυτή, το δικαστήριο αποφάνθηκε πως τα blends που διατείνονται πως περιέχουν καφέ Kona, θα πρέπει να αναγράφουν με σαφήνεια στην ετικέτα τους το σχετικό ποσοστό.
Το «μυστικό όπλο» των παραγωγών είναι μια χημική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Utah. Προσπαθώντας να ανακαλύψει το «blueprint» του Kona Coffee, ο James Ehlerringer στράφηκε στα σπάνια, ανόργανα μεταλλικά στοιχεία στους κόκκους του καφέ, τα οποία μάλιστα δεν επηρεάζονται από το καβούρδισμα.
Συγκρίνοντας δείγματα από περισσότερες από 150 φάρμες στην περιοχή της Kona, αλλά και δείγματα κόκκων καφέ από ολόκληρο των κόσμο, κατάφερε να ταυτοποιήσεις κάποιες συγκεντρώσεις και αναλογίες στοιχείων που μπορούν να διαχωρίσουν με ασφάλεια αν ένας καφές είναι Kona ή όχι. Αντίστοιχης λογικής τεστ χρησιμοποιούνται αρκετά χρόνια στο χώρο της γαστρονομίας, για τον έλεγχο προϊόντων περιορισμένης ονομασίας προέλευσης, όπως το μέλι, το ελαιόλαδο ή το κρασί.
Με αυτό το φθηνό, εύκολο και αξιόπιστο test, μπορεί να ελεγχθεί με ασφάλεια αν ένας καφές που διατείνεται πως είναι αυθεντικός Kona είναι όντως, όπως επίσης μπορεί να ελεγχθεί και η περιεκτικότητα ενός χαρμανιού σε αυθεντικό Kona Καφέ. Με ένα τέτοιο όπλο ανά χείρας, ο συνασπισμός των παραγωγών ανάγκασε τους περισσότερους και τους μεγαλύτερους από τους μυνηόμενους να προχωρήσουν σε υπέρογκους συμβιβασμούς και να τροποποιήσουν τις πολιτικές τους.
Ένας αυθεντικός Kona Coffee από τη συλλογή του Coffees.gr που αντέχει οποιοδήποτε test!
Caffe Lab Kona Hawaii: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από την περιοχή Kona της Χαβάης, στις πλαγιές των ηφαιστείων Hualalai και Mauna Loa. Στο φλιτζάνι εμφανίζει μοναδικά ανθικά αρώματα, πολύπλοκη φρουτώδη γεύση με υπόνοιες λευκόσαρκων φρούτων και ζωηρή, έντονη οξύτητα. Το σώμα του είναι ελαφρύ και η αίσθηση που αφήνει στο στόμα εξαιρετικά ντελικάτη, ενώ η πικράδα απουσιάζει σχεδόν ολοκληρωτικά.
Όπως και σε κάθε ακριβό και πολύτιμο προϊόν, έτσι και στον καφέ ισχύει, πάντοτε, το «Προσοχή στις απομιμήσεις»!