ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Φρουτώδης κι εξωτικός, ο καφές της Κένυας αξίζει την προσοχή μας.

02/07/2021
από coffees.gr

Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς καφέδες της Αφρικανικής Ηπείρου, με φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο.

Η Αφρική, μαζί με την Λατινική Αμερική και την Νοτιοανατολική Ασία, είναι οι διαχρονικές κοιτίδες του καφέ, τα μέρη στα οποία το καφεόδεντρο αναπτύσσεται και καλλιεργείται, προκειμένου να απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας ρόφημα. Η Αφρική μπορεί να είναι η απώτερη πατρίδα του καφέ, αφού το καφεόδεντρο είναι ενδημικό φυτός της Αιθιοπίας, όμως την εποχή της αποικιοκρατίας η καλλιέργεια του διαδόθηκε σε ολόκληρη την ήπειρο, εκεί τουλάχιστον όπου οι κλιματολογικές συνθήκες το επέτρεπαν.

Ανάμεσα στις καφεοπαραγωγούς χώρες, η Κένυα φημίζεται για τον μοναδικό της αρωματικό καφέ, με τον ξεχωριστό του χαρακτήρα. Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα.

 

Σύντομη ιστορία του καφέ στην Κένυα

Παρόλο που η Κένυα γειτονεύει με την Αιθιοπία, που είναι η πατρίδα του καφέ, η καλλιέργεια των καφεόδεντρων δεν εισήχθη στην αφρικανική χώρα παρά στα τέλη του 19ου αιώνα, από Ιεραπόστολους που έφεραν ρίζες από το νησί Reunion και την Βραζιλία, ενώ λίγο αργότερα οι Βρετανοί  αποικιοκράτες συνεισέφεραν και αυτοί μετα δικά τους καφεόδεντρα. Η καλλιέργεια και το εμπόριο του καφέ βρίσκεται για δεκαετίες κάτω από τον απόλυτο έλεγχο της αποικιακής διοίκησης της χώρας, ενώ ο σχετικός οργανισμός συνεχίζει να ρυθμίζει πολλά από τα σχετικά ζητήματα ακόμη και σήμερα.

Σήμερα, η Κένυα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 15 πρώτες καφεοπαραγωγούς χώρες του κόσμου, έχοντας αποκτήσει πολύ καλό όνομα αλλά και φανατικούς οπαδούς στον κόσμο του καφέ. Το σύστημα παραγωγής του καφέ στην χώρα στηρίζεται στους συναιτερισμούς, αφού παραπάνω από το 70% του καφέ προέρχεται από μικρούς παραγωγούς.  Σχεδόν το σύνολο της καλλιέργειας γίνεται στις περιοχές γύρω από το όρος Κένυα (το δεύτερο υψηλότερο της Αφρικής μετά το Κιλιμάντζαρο), με μικρότερους θύλακες ναεντοπίζοντας στα ανατολικά της χώρας, ενώ περίπου έξι εκατομμύρια Κενυάτες απασχολούνται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην καλλιέργεια του καφέ.

Τι γεύση έχει ο Κενυάτικος καφές;

Πάνω από το 90% της παραγωγής καφέ στη χώρα αφορά Arabica, και μάλιστα στη συντριπτική πλειοψηφία των σοδειών χρησιμοποείται η «υγρή» μέθοδος επεξεργασίας, δηλαδή ο καφές είναι πλυμένος. Δεδομένου του υψηλού υψομέτρου των φυτειών, αλλά και του μικροκλίματος που παρουσιάζει ομοιότητες με άλλες αφρικανικές χώρες, ο καφές της Κένυας χαρακτηρίζεται από ζωηρή οξύτητα και γευστική παλέτα που κινείται σε ανθικά και φρουτώδη μονοπάτια. Φυσικά, δευτερεύουσες νότες όπως το κακάο ή η σοκολάτα είναι επίσης παρούσες, αλλά γενικά πρόκειται για έναν έντονο καφέ, με δυνατό σώμα και αξέχαστο, ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Αυτά του τα χαρακτηριστικά τον καθιστούν πραγματικά περιζήτητο και με φανατικούς οπαδούς, που τον προτιμούν σαν μονοποικιλιακή επιλογή και τον απολαμβάνουν είτε σαν καφέ φίλτρου είτε σαν espresso, αν και δεν συνδιάζεται τόσο καλά με το γάλα.  Σε blends, προσθέτει οξύτητα στους πιο γλυκόπιοτους καφέδες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής, ενώ τιθασεύεται ιδανικά από καφέδες από την Βραζιλία ή και την Ασία. Πάντως, είναι γεγονός ότι ακόμα και τα χαρμάνια espresso που περιέχουν Κενυάτικο καφέ σε μεγάλο ποσοστό, αποκτούν κάτι από τον μοναδικό του χαρακτήρα – γεγονός ενδεικτικό της έντονης γεύσης και του αρώματός του.

O Μοναδικός AA, το καμάρι της Κένυας

Πολλοί εκλεκτοί μονοποικιλιακοί καφέδες από την Κένυα φέρνουν την σήμανση «ΑΑ», με αποτέλεσμα να μην είναι λίγοι οι λάτρεις του καφέ που να πιστεύουν ότι αυτά τα γράμματα αναφέρονται σε κάποια εκλεκτή  τοπική ποικιλία. Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη σήμανση όντως σημαίνει καφέ ανώτερης ποιότητας,  όμως είναι δηλωτική του μεγέθους των κόκκων και όχι της ποικιλίας τους. Σύμφωνα με το σύστημα της Κένυας, οι κόκκοι του καφέ διαχωρίζονται ανάλογα με το μέγεθος τους, με το «ΑΑ» να είναι η μεγαλύτερη βαθμίδα. Αν και το μέγεθος του κόκκου από μόνο του δεν είναι αποκλειστικός παράγοντας ποιότητας, οι «ΑΑ» κόκκοι έρχονται συνήθως από φυτείες στις οποίες η παραγωγή είναι εξαιρετικά προσεγμένη σε όλα της τα στάδια, και ο καφές εξαιρετικά ποιοτικός.

Δύο εξαιρετικοί κενυάτικοι καφέδες από το αρχείο του Coffees.gr!

Paradiso Kenya GachathaΜονοποικιλιακός, Micro - Lot 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από την Κένυα, από την φάρμα που διαχειρίζεται η cooperativa Gachatha, σε υψόμετρο 1800 μέτρων. Στο στόμα, είναι εξαιρετικά "ζουμερός", με νότες καστανής ζάχαρης, ροδιού, σταφυλιών και ροδάκινου.

Caffè Lab Kenya AA: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica υγρής επεξεργασίας από την Κένυα. Με τον όρο "ΑΑ" περιγράφεται το μέγεθος των κόκκων του καφέ: μόνο οι μεγαλύτεροι κόκκοι της Κένυας μπορούν να λάβουν αυτόν τον χαρακτηρισμό, κάτι που εγγυάται την μοναδική τους ποιότητα. Οι ρίζες του καφέ έρχονται από την Τζαμάικα, από φυτείες στα Γαλάζια Βουνά. 

Μπορεί η εξωτική Κένυα να μας φαίνεται κομμάτι μακριά – όμως ο συναρπαστικός καφές της δε παύει να είναι ένα μαγικό ταξίδι στις αισθήσεις, με κάθε γουλιά.