ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Kaffelemonad, ένας μεσογειακός καφές από την Σουηδία

05/07/2022
από coffees.gr

Δυνατός Καφές, Χυμός Λεμονιού & Τόνικ σε ένα δροσερό και τονωτικό ρόφημα.

Αν και η Σουηδία δεν είναι ίσως η πρώτη χώρα που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για καφέ, έχει μια πλούσια κουλτούρα καφέ η οποία συνεχώς αναπτύσσεται, τα τελευταία χρόνια. Οι Σουηδοί (μαζί με τις γειτονικές τους Βόρειες Χώρες) είναι σταθερά ανάμεσα στους πέντε λαούς με την μεγαλύτερη ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση καφέ, καθώς ο μέσος Σουηδός πίνει περισσότερα από 8.5 κιλά καφέ ετησίως. Ακόμα, το «fika», το διάλλειμα για καφέ, είναι μια συνήθεια που όχι μόνο είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στη Σκανδιναβική χώρα, μα είναι και νομικά κατοχυρωμένη!

Οι Σουηδοί αγαπούν ιδιαίτερα τον καφέ φίλτρου, τον οποίο πίνουν κάθε στιγμή του χρόνου και σε γενναίες μάλιστα ποσότητες. Αν και τα Σουηδικά καλοκαίρι δε φημίζονται για την ζέστη τους, έχουν αναπτυχθεί συνταγές για παγωμένο καφέ, καθώς η coffee culture της χώρας είναι ζωντανή και προσαρμόζεται εύκολα στις διεθνείς τάσεις που έρχονται από άλλες χώρες. Μια από αυτές τις συνταγές είναι και ο Kaffelemonad!

Η έντονη γεύση του και η τονωτική, αναζωογονητική δράση του Kaffelemonad μοιάζουν να ταιριάζουν περισσότερο στα φλογερά μεσογειακά καλοκαίρια παρά στην Σκανδιναβία: ο συνδυασμός λεμονιού, τόνικ και δυνατού καφέ είναι πραγματικά εκρηκτικός, ένα τέλειο αντίδοτο στον καύσωνα, ένα εξαιρετικό ρόφημα για την παραλία και ένας καφές που δίνει δυνάμεις μετά από μια εξαντλητική, καλοκαιρινή ημέρα.  

 

Τι χρειαζόμαστε για έναν παγωμένο Kaffelemonad;

  • ¾ κούπας καφέ φίλτρο, κρύο
  • ½ κούπα χυμό λεμονιού
  • ¼ κούπα σιρόπι
  • ½ κούπα τόνικη
  • Πάγο

Πως ετοιμάζουμε τον Kaffelemonad;

  • Σε παγωμένα γυάλινα ποτήρια, βάζουμε παγάκια
  • Σε ένα σέικερ, χτυπάμε απαλά όλα τα συστατικά
  • Σερβίρουμε αν θέλουμε με μια φέτα λεμόνι και καλαμάκι

 

Συμβουλές για αναζωογονητικούς Kaffelemonad!

  • Αν θέλουμε να μειώσουμε τις θερμίδες του ροφήματος μας, αντικαθιστούμε το τόνικ με σόδα και μειώνουμε κατά βούληση την ποσότητα του σιροπιού, όμως το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό.
  • Ακόμα και αν πίνουμε τον καφέ μας σκέτο, λίγο σιρόπι ή λίγη ζάχαρη είναι απαραίτητη: καφές, τόνικ και λεμόνι δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό γεύσης, που πρέπει να τιθασευτεί λίγο από τη ζάχαρη.
  • Χρησιμοποιούμε έναν 100% Arabica καφέ, αρωματικό κι ελαφρύ, γιατί η συνταγή μας έχει ήδη πολλά έντονα στοιχεία.
  • Προτιμάμε φρεσκοστυμμένο λεμόνι ή λάιμ και όχι έτοιμο χυμό ή αναψυκτικό.
  • Mπορεί να ετοιμαστεί και με espresso ή ακόμα και Cold Brew, ωστόσο η αυθεντική σουηδική συνταγή γίνεται με καφέ φίλτρου που έχει κατόπιν κρυώσει.

 

Το καλοκαίρι μας θέλει γεύση από καφέ – ακόμα και με συνταγές που έρχονται από την… Σουηδία!