ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Ο καφές στα χρόνια της ενεργειακής κρίσης

06/09/2022
από coffees.gr

Πόσο επιβαρύνει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ο καθημερινός μας καφές και πως θα μειώσουμε το κόστος; 

Με την ενεργειακή κρίση να μονοπωλεί τα ειδησεογραφικά μέσα και τα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά εδώ και καιρό στους λογαριασμούς του ρεύματος, όλα δείχνουν ότι τον φετινό χειμώνα θα κληθούμε, εκ των πραγμάτων, να περιορίσουμε την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Συνδέεται αυτό με το αγαπημένο μας ρόφημα, την λατρεμένη μας καθημερινή συνήθεια, τον καφέ;

Φυσικά και συνδέεται – ο καφές που φτιάχνουμε σπίτι μας απαιτεί, τις πιο πολλές φορές, ηλεκτρικό ρεύμα για να ετοιμαστεί. Αν και οι καφετιέρες επουδενί δε συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο ενεργοβόρες συσκευές ενός νοικοκυριού, η κατανάλωση ρεύματος που προέρχεται από αυτές δεν είναι σίγουρα αμελητέα. Σε συνθήκες σαν τις σημερινές, αξίζει να γνωρίσουμε με λεπτομέρεια την ενέργεια και το κόστος που δαπανά η αγαπημένη μας καφετιέρα, αλλά κι έξυπνα «κόλπα» που θα το μειώσουν αποτελεσματικά.

 

Πόση ενέργεια καταναλώνουν οι καφετιέρες μας ;

Αν και η ακριβής κατανάλωση της ηλεκτρικής μας καφετιέρας δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια, καθώς εξαρτάται από την μάρκα και το μοντέλο της μηχανής μας, καθώς και από αρκετούς άλλους παράγοντες , μπορούμε να έχουμε μια – κατά προσέγγιση – ιδέα για την ενέργεια που καταναλώνει κάθε μηχανή. Έτσι, μια συνηθισμένη καφετιέρα φίλτρου χρειάζεται από 550 – 900 watt, ενώ μια μεγαλύτερη μπορεί να έχει απαιτήσεις που να αγγίζουν και τα 1200 watt. Μια μηχανή espresso με κάψουλες απαιτεί 900 – 1500 watt, ενώ αντίστοιχο ποσό ενέργειας χρειάζεται για να λειτουργήσει και μια αυτόματη μηχανή espresso.

Αν θέλουμε να μεταφράσουμε αυτούς τους αριθμούς σε ποσά κατανοητά για το πορτοφόλι μας, αρκεί να σκεφτούμε πως μια απλή καφετιέρα φίλτρου (που έχει, όπως είπαμε, την χαμηλότερη κατανάλωση σε ηλεκτρικό ρεύμα) απαιτεί 100 – 150 kWh ετησίως. Με την τιμή της κιλοβατώρας να έχει αγγίξει τα 0.80 ευρώ , αυτό μεταφράζεται σε ένα κόστος που αγγίζει τα 80 ευρώ το χρόνο, δηλαδή περίπου 10 ευρώ το μήνα, χωρίς να υπολογίζουμε επιδοτήσεις και εκπτώσεις. Αν έχουμε μηχανή με κάψουλες ή αυτόματη μηχανή espresso το κόστος διαφοροποιείται, καθώς η ετήσια κατανάλωση τους είναι περίπου 50 kWh, οπότε το κόστος δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ το χρόνο.

 

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που δαπανάμε για τον καφέ;

Υπάρχουν τρόποι για να μειώσουμε την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που σχετίζεται με τον καφέ, είτε αλλάζοντας συνήθειες, είτε επιστρατεύοντας μικρά, καθημερινά «κόλπα» που θα φέρουν μικρά (αλλά αθροιστικά σημαντικά) αποτελέσματα, μέχρι τουλάχιστον να ομαλοποιηθεί το τοπίο στην αγορά της ενέργειας.

 

  • Ελέγχουμε την κατανάλωση της μηχανή μας: Αν πρόκειται να αγοράσουμε τώρα νέα μηχανή καφέ, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει σίγουρα να είναι ανάμεσα στους παράγοντες που θα συνυπολογίσουμε για να επιλέξουμε το μοντέλο που μας ταιριάζει, καθώς έχει άμεση επίπτωση στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
  • Επιστρατεύουμε μεθόδους παρασκευής καφέ που δεν απαιτούν ρεύμα: Ο ελληνικός καφές μπορεί να ετοιμαστεί σε γκαζάκι υγραερίου και είναι μια επιλογή που θα ικανοποιήσει τους πιο παραδοσιακούς, ενώ ο καφές ψυχρής εκχύλισης (Cold Brew) το πιο νεανικό κοινό, χωρίς κι αυτός να χρειάζεται ρεύμα. Δεν θα απαρνηθούμε τον espresso ή τον καφέ φίλτρου, απλά μπορούμε να εντάξουμε κι άλλους καφέδες στην καθημερινή μας συνήθεια.
  • Χρησιμοποιούμε χειροκίνητες μηχανές καφέ: συσκευές όπως τα drippers, οι καφετιέρες pour-over, τα Moka Pots έχουν χειροκίνητη λειτουργία και απαιτούν πολύ λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσουν. Αν μάλιστα ζεστάνουμε το νερό στο γκαζάκι αντί για το ηλεκτρικό μάτι ή τον ηλεκτρικό βραστήρα, τότε πρακτικά μηδενίζουμε τις ενεργειακές μας απαιτήσεις.
  • Βγάζουμε τις καφετιέρες από την πρίζα: Είναι γνωστό ότι οι ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν ενέργεια ακόμα και σε κατάσταση stand-by, για αυτό είναι καλό να τις βγάζουμε από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Ειδικά για τις καφετιέρες, υπάρχουν συσκευές που έχουν προγράμματα που κρατούν συνεχώς το νερό ζεστό, κάτι που καταναλώνει πολύ ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς ουσιαστικό λόγο. Φροντίζουμε να κλείνουμε εντελώς τις καφετιέρες μας, βγάζοντας τες αν είναι δυνατόν και από την πρίζα.
  • Kρατάμε τη μηχανή καθαρή: Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, μια βρώμικη μηχανή δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο την ποιότητα και τη γεύση του καφέ που πίνουμε, αλλά και την ενεργειακή κατανάλωση της! Αν και η καθαριότητα της μηχανής μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για μια σειρά από σοβαρούς λόγους, η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος έχει γίνει πια ένας από αυτούς.

 

Η (ενεργειακή) φτώχεια θέλει καλοπέραση – κι αν μας περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας, όπως λένε, ένα καφεδάκι θα μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα καθαρότερα!