Το παλαιότερο espresso brand της Γερμανίας θέλει να δίνει "καλό καφέ σε όλο τον κόσμο".
Όταν σκεφτόμαστε espresso, το μυαλό μας σίγουρα πηγαίνει προς την γειτονική Ιταλία, που είναι άλλωστε και η «μητέρα» του δημοφιλούς καφέ. Ωστόσο, ο καφές είναι πολύ παλιά υπόθεση στην Ευρώπη, και όσο κι αν η Ιταλία κρατά τα σκήπτρα του espresso, υπάρχουν espresso brands και σε άλλες γωνιές της Γηραιάς Ηπείρου, που ξέρουν σε βάθος τον καφέ και γνωρίζουν πως να παράγουν αξιόλογα χαρμάνια.
Μία από αυτές της εταιρείες, που συγκαταλέγεται όχι μόνο ανάμεσα στις παλαιότερες αλλά και ανάμεσα στις ποιοτικότερες, είανι αναμφίβολα και η Joerges Kaffee από την Γερμανία.
Σύντομη ιστορία της Joerges Kaffee
Η ιστορία της Joerges ξεκινά πριν από 180 χρόνια, όταν ο A. Joerges ανοίγει στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας μια εισαγωγική εταιρεία, που προμηθεύει τους Γερμανούς καταναλωτές με προϊόντα και λιχουδιές από όλο τον κόσμο. Ο καφές συγκαταλέγεται ανάμεσα στα βασικά του είδη: η Joerges εισάγει πράσινους κόκκους καφέ από διάφορα μέρη του πλανήτη, τα καβουρδίζει και μαθαίνει στους πελάτες της τι σημαίνει «καλός καφές».
H εταιρεία επιβίωσε μέσα στην ταραχώδη πορεία της Γερμανίας, διατηρώντας τις δυνάμεις της, την πίστη στην εύρεση της καλής πρώτης ύλης, την αγάπη για τον καφέ και δημιουργώντας μια τεχνογνωσία που πλέον μετρούσε δεκάδες χρόνια. Όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνο και το τιμόνι της εταιρείας άλλαξε χέρια, η Joerges παρέμεινε πάλι μια οικογενειακή επιχείρηση, έχοντας όμως στο τιμόνι τον Heinz Huhsam, έναν παλαιό πελάτη της εταιρίας, που διατηρούσε και ο ίδιος επιχείρηση με τρόφιμα. Ο Huhsam αποφάσισε να εστιάσει στην εισαγωγή και το καβούρδισμα του καφέ ακόμα περισσότερο, έχοντας ένα όραμα που έγινε και το μότο της εταιρίας: «ο καλός καφές πρέπει να είναι προσβάσιμος σε όλους».
Aπό την Joerges Kaffee στα Gorilla Blends!
Για χρόνια, η νέα μορφή της Joerges δοκίμαζε συνεχώς προελεύσεις, αναμίξεις και καβουρδίσματα, με σκοπό να φτάσει στο τέλειο espresso blend, μέχρι που το 2004, η νέα σειρά καφέδων ήταν γεγονός. Το brand «Gorilla» λανσαρίστηκε εκείνη τη χρονιά, γνωρίζοντας τόσο μεγάλη επιτυχία στο γερμανικό (και γενικότερα, στο ευρωπαϊκό) κοινό, που ανάγκασε την εταιρεία να μετακομίσει σε μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις λίγα χρόνια αργότερα.
Η Gorilla πιστεύει ότι το blending, η ανάμειξη διαφορετικών ποικιλιών, αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία που κάνουν τον καλό καφέ να ξεχωρίζει – αρκεί η ποιότητα της πρώτης ύλης να είναι η ανάλογη. Έτσι, οι κορυφαίες ποικιλίες Arabica και Robusta από όλο τον κόσμο (η εταιρεία βρίσκεται στο χώρο του διεθνούς εμπορίου για πάρα πολλά χρόνια, οπότε έχει σχέσεις με παραγωγούς από κάθε μεριά του πλανήτη) καβουρδίζονται αμέσως μόλις φτάνουν στη Γερμανία, με χρόνους, θερμοκρασίες και τεχνικές που ταιριάζουν καλύτερα στην κάθε μία, ώστε να αποδώσουν αρώματα και γεύσεις στον μέγιστο βαθμό.
Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από 6 διαφορετικά χαρμάνια, που εμπλουτίζεται από μερικές ακόμα, πιο εξεζητημένες επιλογές (Decaf, Βιολογικό αλλά και Single Origin καφέ). Κάθε χαρμάνι έχει τη δική του προσωπικότητα και το δικό του χαρακτήρα: άλλο εστιάζει στην ένταση και στην απολαυστική κρέμα, άλλο στα μοναδικά αρώματα του εκλεκτού arabica, άλλο στην ισορροπία. Όλα όμως μοιράζονται και πολλά κοινά: την υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη, το επιδέξιο καβούρδισμα, και την πίστη στις αρχές της βιώσιμης γεωργίας και του σεβασμού του περιβάλλοντος, όπως εκφράζονται από το ίδιο το όνομα της σειράς.
Γνωρίστε τα χαρμάνια Gorilla!
Superbar Crema: Κρύβοντας μέσα του κόκκους Arabica και Robusta από τρεις Ηπείρους, είναι ένα χαρμάνι με γεμάτο σώμα και πυκνή κρέμα, που ξεχωρίζει για την πλούσια γεύση με νότες μελιού, σοκολάτας και ξηρών καρπών.
Delicato: Arabica από την Κεντρική Αμερική παντρεύεται με Ασιατικό Robusta, σε ένα χαρμάνι με νότες σοκολάτας, μελιού και ανθών, που συναρπάζει.
Caffe Crème: Ένα ισορροπημένο χαρμάνι, με κόκκους καφέ από όλο τον κόσμο, που συνδυάζει γεμάτο σώμα, πλούσια γεύση και απολαυστική κρέμα.
Kaffehaus Mischung: Ένα χαρμάνι που δημιουργήθηκε αρχικά και τα espresso bars και τα καταστήματα εστίασης, σχεδιασμένο να αρέσει σχεδόν σε κάθε γούστο. Οι νότες ξηρών καρπών το κάνουν απολαυστικό τόσο σαν espresso, όσο και σαν cappuccino.
Bar Crema: Σχεδιασμένο για τους εραστές της έντασης, αποτελείται αποκλειστικά από αφρικάνικο κι ασιατικό Robusta. Οι νότες πικρής σοκολάτας το κάνουν ακαταμάχητο.
Crema No1: Oι λάτρεις των ντελικάτων γεύσεων θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα αυτό το 100% blend με κόκκους από την Λατινική Αμερική, που ξεχειλίζει από ανθικά και φρουτώδη αρώματα.
Όποιο χαρμάνι κι αν επιλέξετε με σήμα τον Γορίλα, το μόνο σίγουρο είναι πως έχετε διαλέξει έναν αρωματικό, ποιοτικό espresso.