Ο πιο περιζήτητος καφές του κόσμου έρχεται από τα γαλάζια βουνά της Καραϊβικής.
Αν παλαιότερα η γευσιγνωσία και η αναζήτηση των ιδιαίτερων, πολυτελών γεύσεων στα ποτά ήταν ταυτισμένες σχεδόν αποκλειστικά με το κρασί, φτάνει και στην χώρα μας η τάση της αναζήτησης ξεχωριστών εμπειριών και σε απολαύσεις που τείναμε να θεωρούμε καθημερινές, όπως ο καφές. Για όποιον έχει έστω και επιδερμική επαφή με τον χώρο των εκλεκτών καφέδων, η ποικιλία που κερδίζει τις εντυπώσεις δεν είναι άλλη από τον Jamaica Blue Mountain.
Σύντομη ιστορία του Jamaica Blue Mountain
H αρχή της ιστορίας ενός από τους ακριβότερους και ποιοτικότερους καφέδες στον κόσμο χάνεται στα βάθη της αποικιακής Καραϊβικής. Όταν στα 1730 ο Nicholas Lawes, πρώην κυβερνήτης της Jamaica (αλλά και πρώην πειρατής) έφερνε τις πρώτες ρίζες καφεόδεντρων από το νησί της Μαρτινίκας, τις ίδιες ρίζες που είχαν ταξιδέψει στις μακρινές αποικίες από την Γαλλία, δε φανταζόταν ότι θα έβαζε το σπόρο για μία από τις εκλεκτότερες ποικιλίες καφέ στον κόσμο.
Από την μία ρίζα που φυτεύτηκε από τον Nicholas Lawes, προέκυψαν οι φυτείες που έκαναν την Jamaica μια υπολογίσιμη καφεοπαραγωγό χώρα. Το γόνιμο, ηφαιστειακό έδαφος, οι συχνές βροχές και το υψηλό υψόμετρο αποτέλεσαν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των καφεόδεντρων και προίκισαν τους κόκκους του καφέ με ιδιαίτερη γεύση και ξεχωριστό άρωμα, με κορωνίδα τον φημισμένο Blue Mountain. Η ευρύτερη ποικιλία στην οποία εντάσσεται ο Blue Mountain δεν είναι άλλη από την Arabica, όσοι όμως τον έχουν δοκιμάσει μιλούν για ιδιαίτερη γλυκύτητα στο σώμα, για πλούσιο άρωμα και διακριτική οξύτητα, αλλά και για την χαρακτηριστική απουσία της γνωστής «πικράδας» του καφέ.
Ένας delicatessen καφές πραγματικά περιορισμένης παραγωγής
Πέρα από την μοναδική του γεύση, η φήμη του Jamaica Blue Mountain οφείλεται όπως είναι φυσικό και στην σπανιότητά του. Σε μια χωρά με ούτως η άλλως μικρή παραγωγή καφέ, όπως είναι η Jamaica, μόνο ένα μικρό κομμάτι των φυτειών, βόρεια του Kingston, μπορεί να περηφανευτεί πως παράγει τον περίφημο καφέ. Ο καφές ελέγχεται με πολύ αυστηρά κριτήρια προκειμένου να μπορεί να λάβει την ονομασία Blue Mountain. Ο περιορισμός δεν αφορά μόνο συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, αλλά καθορίζει ακόμα και το υψόμετρο της φυτείας : μόνο ο καφές που παράγεται σε φυτείες που βρίσκονται σε υψόμετρο 900 – 1700 μέτρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως Blue Mountain. Οι φυτείες που βρίσκονται σε χαμηλότερα υψόμετρα παράγουν επίσης αξιόλογες, αλλά υποδεέστερες ποικιλίες καφέ, όπως ο High Mountain και ο Low Mountain.
Οι ιδιαίτερες συνθήκες παραγωγής του Blue Mountain μπορεί να χαρίζουν στον καφέ μοναδική γεύση και ιδιαίτερο χαρακτήρα, αλλά παράλληλα αυξάνουν το κόστος παραγωγής του. Η συγκομιδή των πολύτιμων κόκκων είναι μια επικίνδυνη περιπέτεια από μόνη της, καθώς τα καφεόδεντρα φυτεύονται σε μικρές συστάδες, σε επικλινείς πλαγιές καλυμμένες σχεδόν μόνιμα από την ομίχλη. Ένα φλυτζάνι Jamaica Blue Mountain κρύβει πίσω του πολύ κόπο και πολλά εργατικά χέρια, που έχουν δουλέψει κάτω από δύσκολες συνθήκες. Το ίδιο άλλωστε ισχύει και για την διαλογή των κόκκων, που ακόμα και σήμερα συνεχίζει να γίνεται αποκλειστικά στο χέρι από εξειδικευμένους εργάτες, με στόχο την απόλυτη διασφάλιση της ποιότητας. Για τους δυτικούς ουρανίσκους τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα, καθώς το 80% της συνολικής παραγωγής διατίθεται απευθείας στην Ιαπωνία, κάνοντας τον περιζήτητο Blue Mountain ακόμα σπανιότερο.
Τέσσερις γευστικές προτάσεις με άρωμα από την Τζαμάικα από την συλλογή του Coffees.gr
New York Monorigini Jamaica Blue Mountain: Με ανθικό προφίλ και σοκολατένιες νότες, ο συγκεκριμένος καφές είναι η κορωνίδα της μονοποικιλιακής σειράς της Ιταλικής New York, που είναι γεμάτη μοναδικές single origin επιλογές.
Caffe Lab Jamaica Blue Mountain: Με αρωματικό προφίλ γεμάτο νότες βανίλιας και καπνού, από την Caffe Lab, μια Ιταλική εταιρεία που ειδικεύεται στους σπάνιους καφέδες μοναδικών προελεύσεων.
Ingagi Jamaica Blue Mountain G1 St Clouds Estate: Ανθικά αρώματα, ζωηρή οξύτητα και αρώματα σοκολάτας, από καφεόδεντρα Typica και Gesha.
Rhodigium Jamaica Blue Mountain: Το καβούρδισμα στα ξύλα τονίζει τα αρώματα σοκολάτας, φρούτων και βανίλιας που χαρακτηρίζουν αυτό τον μοναδικό καφέ.
Χαρίστε στον εαυτό μας μια μικρή γαστρονομική πολυτέλεια, με ένα φλιτζάνι espresso με κόκκους από τον πιο περιζήτητο και αγαπητό καφέ του κόσμου!