ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Πέντε Παραδοσιακές Συνταγές Καφέ από την Ινδονησία

15/02/2023
από coffees.gr

Eξωτικές και πρωτότυπες συνταγές από την πέμπτη μεγαλύτερη παραγωγό καφέ του πλανήτη.

Η Ινδονησία δεν είναι μόνο μία από τις πέντε μεγαλύτερες καφεοπαραγωγούς χώρες του κόσμου, αλλά και ένα από τα πρώτα εδάφη στον κόσμο στα οποία καλλιεργήθηκε ο καφές. Είναι η πατρίδα πολλών εξαιρετικών ποικιλιών καφέ, αλλά και μια χώρα που έχει αναπτύξει τη δική της, ξεχωριστή κουλτούρα καφέ, που μπορεί να ξενίζει λίγο τους δυτικούς ουρανίσκους, αλλά παραμένει πάντα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Οι Ινδονήσιοι αγαπούν τον δυνατό καφέ, την εκχύλιση φίλτρου και σερβίρουν τον καφέ τους με μπόλικη ζάχαρη και γάλα, όπως και οι περισσότεροι λαοί της νοτιοανατολικής Ασίας. Πέρα από αυτά τα χαρακτηριστικά όμως, δε διστάζουν να εντάξουν στις συνταγές τους υλικά όπως η καρύδα, τα μπαχαρικά, το αβοκάντο, που δίνουν έναν εξωτικό (για εμάς) τόνο, ενώ η τουριστική βιομηχανία που έχει αναπτυχθεί στη χώρα δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και τον τομέα του καφέ. Ας γνωρίσουμε καλύτερα την κουλτούρα του καφέ αυτής της μακρινής χώρα, μέσα από πέντε παραδοσιακές συνταγές καφέ.

 

Πέντε Μοναδικές Παραδοσιακές Συνταγές Καφέ από την Ινδονησία

Kopi Lethok: Απλός στην κατασκευή του, με εξωτικά αρώματα και ιδιαίτερα χορταστική, comfort υφή, ο Kopi Lethok αξιοποιεί ένα ακόμα παραδοσιακό προϊόν της Ασιατικής χώρας εκτός από τον καφέ, τις καρύδες, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για καφέ που εκχυλίζεται σε γάλα καρύδας αντί για νερό με αποτέλεσμα μια πραγματικά πλούσια γεύση. Βρείτε τη συνταγή του Kopi Lethok, εδώ

Kopi Jahe: Το όνομά του σημαίνει απλά «Καφές με Τζίντζερ» και δεν είναι κάτι άλλο από δυνατό καφέ φίλτρου, στον οποίο έχει προστεθεί μια γενναί ποσότητα τζίντζερ. Σε αυτή την παραδοσιακή συνταγή από την Ιάβα κυριαρχεί η πιπεράτη αίσθηση, που είναι ιδιαίτερα αναζωογονητική και τονωτική, σε τέτοιο βαθμό που οι ντόπιοι την θεωρούν… φάρμακο για το κρυολόγημα. Βρείτε τη συνταγή του Kopi Jahe, εδώ

Kopi Alpukat: Αυτός ο παγωμένος, κρεμώδης καφές με αβοκάντο (alpukat στα Ινδονησιακά) μοιάζει να ξεφύτρωσε από hipster καφέ της Νέας Υόρκης, όμως είναι παραδοσιακή συνταγή της νησιωτικής χώρας του Ειρηνικού, στην οποία η καλλιέργεια των αβοκάντο (λόγω της αποικιοκρατιάς) είναι διαδεδομένη. Επιλέξτε ένα νόστιμο, ώριμο αβοκάντο και δοκιμάστε κάτι πραγματικά διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Βρείτε τη συνταγή του Kopi Αlpukat, εδώ

Kopi Telur: Εντυπωσιακά σερβιρισμένος σε «στρώσεις», ο Kopi Telur περιέχει καφέ φίλτρου, ζαχαρούχο γάλα αλλά και αυγό – αν σας φαίνεται παράξενο, σκεφτείτε πως είναι ένας τρόπος παρασκευής που συνηθίζεται και σε άλλες χώρες της συγκεκριμένης «γειτονιάς», όπως για παράδειγμα το Βιετνάμ. Η προετοιμασία του χρειάζεται κάποια δεξιοτεχνία, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Βρείτε τη συνταγή του Kopi Telur, εδώ

Kopi Joss: Ο Kopi Joss δεν είναι παρά το δημιούργημα ενός ευφάνταστου καφεπώλη από την Ιάβα, που γρήγορα διαδόθηκε σε ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία της χώρας. Πρόκειται για καφέ στον οποίο προστίθεται ένα… αναμμένο κάρβουνο! Η θεατρικότητας της κίνησης, ο ήχος, οι καπνοί του Kopi Joss είναι ό,τι πρέπει για τους δυτικούς τουρίστες, ενώ οι ντόπιοι διαδίδουν πως ο καφές όχι μόνο αποκτά καπνιστά αρώματα, μα είναι και καλός για την υγεία. Βρείτε τη συνταγή του Kopi Joss, εδώ (αλλά καλύτερα, μη το δοκιμάσετε σπίτι)

 

BONUS: Τρεις Single Origin προτάσεις για αυθεντικό, ποιοτικό Ινδονησιακό καφέ 

Rhodigium Indonesia EK Especial: Μονοποικιλιακός, 100% Robusta καφές από την Ινδονησία, με πλούσια σώμα και βαθιά γεμάτη γεύση με σοκολατένιες νότες και πικάντικο χαρακτήρα. Ένας "βασιλικός" καφές με υπέροχο άρωμα για δυνατές συγκινήσεις.

Caffe Lab Sumatra Queen Ketiara: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές βιολογικής καλλιέργειας από τη Σουμάτρα. Έχει έντονα βοτανικό χαρακτήρα, με τελείωμα που θυμίζει μέντα και μπαχαρικά. 

Paradiso Indonesia Sulawesi Kalossi: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές φυσικής επεξεργασίας από την Ινδονησία, από το νησί Sulwesi, μια από τις πιο περιζήτητες ποικιλίες Arabica σε όλο τον πλανήτη. Χαρακτηρίζεται από φρουτώδη χαρακτήρα, ντελικάτο σώμα και απόλυτα ισορροπημένη οξύτητα, αλλά και μια βαθιά γήινη αίσθηση που τον κάνει μοναδικό.

 

Πόσο μακριά είναι η Ινδονησία; Μα, μόνο μερικές γουλιές Kopi Lethok ή Kopi Telur, φυσικά!