Μοναδικοί και ιδιαίτεροι κόκκοι καφέ από την Νοτιανατολική Ασία.
Στην πολυτάραχη και μακρά ιστορία του, ο καφές πέρασε κυριολεκτικά από... σαράντα κύματα, αφού από την αρχική του κοιτίδα, την Αιθιοπία και την Αραβική χερσόνησο, διέσχισε εμπορικούς θαλάσσιους δρόμους που τον διασκόρπισαν σε τρεις ηπείρους και σε δεκάδες χώρες ανάμεσα στους Τροπικούς του Καρκίνου και του Αιγόκαιρω. Πρώτος σταθμός του καφέ στο μακρινό του ταξίδι ήταν η Ινδονησία.
Όσο κι αν σήμερα θεωρούμε αναμφισβήτητο λίκνο του καφέ την Νότια Αμερική και εκτιμούμε ιδιαίτερα τους εξωτικούς καφέδες της Αφρικανικής Ηπείρου, υπήρχε μια μακρά περίοδος που ο καφές ήταν... συνώνυμος της Ινδονησίας! Η νησιωτική χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει μακρά ιστορία στον καφέ, ξεχωριστή κουλτούρα, κρυμμένα μυστικά και, φυσικά, εξαιρετικούς καφέδες με ιδιαίτερο, μοναδικό χαρακτήρα.
Ας την γνωρίσουμε καλύτερα!
Σύντομη ιστορία του καφέ στην Ινδονησία
Η ιστορία του καφέ στην Ινδονησία έχει πολύ παλιές ρίζες, αφού η νησιωτική χώρα αποτελεί το πρώτο έδαφος στο οποίο ο καφές καλλιεργήθηκε συστηματικά, πέρα από την Αραβική χερσόνησο και την Αιθιοπία, πολύ πριν την Λατινική Αμερική ή την Καραϊβική. Τα πρώτα καφεόδεντρα εισάγονται στην χώρα από Ολλανδούς αποικιοκράτες ήδη από τα τέλη του 17ου αιώνα, και η καλλιέργεια σύντομα συστηματοποιείται. Λίγα χρόνια αργότερα, η Ολλανδική Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών, χάρη στον καφέ της Ινδονησίας, θα σπάσει για πρώτη φορά το αραβικό μονοπώλιο του καφέ, διαθέτοντας στην αγορά καφέ άλλης προέλευσης.
Η καλλιέργεια του καφέ θα αποτελέσει βασική πηγή εσόδων για τους Ολλανδούς αποικιοκράτες, αλλά μετά την αλλαγή της κατάστασης, και για τον λαό της Ινδονησίας. Η καλλιέργεια του καφέ εξαπλώνεται σε όλη την χώρα (Σουμάτρα, Σουλαουέσι, Ιάβα, Μπαλί, Τιμόρ και Παπούα είναι οι βασικότερες καφεοπαραγωγοί περιοχές), καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες και το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας είναι ιδανικά. Λιμάνια όπως η Τζακάρτα θα αποδειχθούν κομβικά για την μεταφορά του καφέ στον υπόλοιπο κόσμο, καια θα συμβάλουν καταλυτικά στην ανάπτυξη της χώρας.
Το πρώτο χαρμάνι που δημιουργήθηκε ποτέ, είναι το περιβόητο Mocha-Java, όταν οι μόνοι κόκκοι καφέ που κυκλοφορούσαν στην Ευρώπη ερχόντουσαν ήταν από την Μόκα της Υεμένης είτε από την Ιάβα της Ινδονησίας. Δαιμόνιοι έμποροι ανακάτευαν τους κόκκους, διαθέτοντας το προϊόν τους ως Mocha – Java, δημιουργώντας την παράδοση του blending, που είναι ακόμα κυρίαρχη στην κουλτούρα του καφέ. Δεν είναι τυχαίο που η λέξη Java είναι ακόμα και σήμερα συνώνυμη της λέξης «καφές» στην Αμερική, με πολλούς Αμερικανούς να παραγγέλνουν "a cup of Java”. Εξάλλου, ακόμα και η ομώνυμη γλώσσα προγραμματισμού, έχει για λογότυπο μια αχνιστή κούπα καφέ!
Σήμερα, η Ινδονησία είναι σταθερά ανάμεσα στους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς καφέ του κόσμου και η δεύτερη μεγαλύτερη ασιατική δύναμη του καφέ, πίσω μόνο από το Βιετνάμ, ενώ στην χώρα έχει με τα χρόνια διαμορφωθεί μια ιδιαίτερη, πλούσια και πολυποίκιλη κουλτούρα του καφέ, καθώς οι Ινδονήσιοι είναι δεινοί καφεπότες.
Tι γεύση έχει ο Ινδονησιακός καφές;
Στην Ινδονησία καλλιεργείται τόσο Arabica, όσο και Robusta, αλλά κι ένα ενδημικό υβρίδιο ανάμεσα στις δύο ποικιλίες, που απαντάται κυρίως στο νησί του Τιμόρ. Η μεγάλη γεωγραφική διάδοση της καλλιέργειας δημιουργεί διαφορετικά terroirs, επομένως και διαφορετικά γευστικά προφίλ, που κάνουν την κατηγοριοποίηση της γεύσης σχετικά δύσκολη.
Επιχειρώντας να σκιαγραφήσουμε το γευστικό προφίλ του Ινδονησιακού καφέ, συναντάμε γευστικές νότες που θυμίζουν γη, ξύλο και καπνό, ενώ δεν είναι σπάνιο η επίγευση να θυμίζει μπαχαρικά ή πικρή σοκολάτα. Το σώμα των Ινδονησιακών καφέδων είναι συνήθως γεμάτο και δυνατό. Αν και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η οξύτητα είναι ισορροπημένη, υπάρχουν περιοχές όπως η Παπούα ή το Μπαλί που δίνουν καφέδες με ζωηρή οξύτητα, που συγκρίνεται με αυτή των αφρικανικών καφέδων.
Οι Ινδονησιακοί καφές αναμειγνύονται εξαιρετικά με τους καφέδες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, αφού τα προφίλ τους αλληλοσυμπληρώνονται, δίνοντας πολύ ισορροπημένα blends για κάθε γούστο, ενώ οι Ινδονησιακοί Robusta συγκαταλέγονται ανάμεσα στους ποιοτικότερους του κόσμου, δίνοντας ένταση στα χαρμάνια espresso και προικίζοντας ταυτόχρονα τη γεύση τους. Φυσικά, οι Ινδονησιακοί καφέδες συχνά διατίθενται και σαν μονοποικιλιακές επιλογές, δίνοντας στους καφελάτρες την δυνατότητα να αξιολογήσουν εύκολα το ιδιαίτερο Ινδονησιακό terroir.
Τρεις Single Origin προτάσεις για αυθεντικό, ποιοτικό Ινδονησιακό καφέ
Rhodigium Indonesia EK Especial: Μονοποικιλιακός, 100% Robusta καφές από την Ινδονησία, με πλούσια σώμα και βαθιά γεμάτη γεύση με σοκολατένιες νότες και πικάντικο χαρακτήρα. Ένας "βασιλικός" καφές με υπέροχο άρωμα για δυνατές συγκινήσεις.
Mokasol Indonesia Java Ap1 Mονοποικιλιακός, 100% Robusta καφές υγρής επεξεργασίας από την Ιάβα της Ινδονησίας. Όλοι οι κόκκοι του χαρακτηρίζονται AP1, δηλαδή ανήκουν στην ανώτερη ποιοτικά κατηγορία της χώρας. To σώμα είναι δυνατό και μεστό, η γεύση πλούσια με νότες ξύλου, μπαχαρικών και ξηρών καρπών και η επίγευση επίμονη κι εξωτική.
Paradiso Indonesia Sulawesi Kalossi: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές φυσικής επεξεργασίας από την Ινδονησία, από το νησί Sulwesi, μια από τις πιο περιζήτητες ποικιλίες Arabica σε όλο τον πλανήτη. Χαρακτηρίζεται από φρουτώδη χαρακτήρα, ντελικάτο σώμα και απόλυτα ισορροπημένη οξύτητα, αλλά και μια βαθιά γήινη αίσθηση που τον κάνει μοναδικό.
Ανάμεσα σε όσα μας έχουν λείψει τον τελευταίο καιρό, τα ταξίδια συγκαταλέγονται ανάμεσα στα βασικότερα. Αν η Ινδονησία μας πέφτει μακριά, με ένα φλιτζάνι espresso από την Ιάβα, μπορούμε να ταξιδέψουμε νοερά σε μια μαγική, μυστηριακή χώρα, με εξαιρετικό καφέ.