Γνωρίζουμε τη μαγεία και τη γεμάτη γεύση του (αγνοημένου) Ινδικού καφέ
H Ινδία ίσως να μην είναι η πρώτη χώρα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ανατρέχουμε στις καφεοπαραγωγούς χώρες, όμως αυτό είναι σημαντικό λάθος! Η ασιατική χώρα όχι μόνο είναι μια μεγάλη δύναμη στον χώρο του καφέ με τεράστια ιστορία που φτάνει πολύ πίσω στο χρόνο, αλλά παράγει εξαιρετικές ποικιλίες καφέ, κατέχει μυστικά επεξεργασίας μοναδικά στον κόσμο και τα τελευταία χρόνια βγαίνει μπροστά στον χώρο του specialty καφέ, με μονοποικιλιακές επιλογές τόσο σε Arabica όσο και σε Robusta καφέδες.
Ας την γνωρίσουμε καλύτερα!
Ινδία, μία από τις «μητέρες» του καφέ
Η Ινδία είναι το πρώτο μέρος του πλανήτη, εκτός Αφρικής και Αραβικής Χερσονήσου, στο οποίο καλλιεργήθηκε ο καφές. Μέχρι και τον 16ο αιώνα, ο καφές είναι αραβικό μονοπώλιο, με τους Άραβες να απαγορεύουν την εξαγωγή φυτών, σπόρων και χλωρών κόκκων καφέ με την ποινή του θανάτου. Αυτό θα αλλάξει όταν επισκέφτηκε τη Μέκκα ένα Σούφι μοναχός από την Ινδία, ο Baba Budan. Σύμφωνα με το θρύλο, έκρυψε επτά σπόρους καφέ στην πυκνή του γενειάδα (ή, κατά άλλους, στο κούφιο μπαστούνι του) και όταν επέστρεψε στην Ινδία, φύτεψε επτά καφεόδεντρα. Από αυτά τα επτά καφεόδεντρα, προέρχονται οι αρχικές ρίζες καφέ της Ινδονησίας στα χρόνια της αποικιοκρατίας, αλλά και τα πρώτα καφεόδεντρα που θα φυτευτούν λίγα χρόνια αργότερα στα νησιά της Καραϊβικής και κατόπιν στην ηπειρωτική Λατινική Αμερική!
Η συστηματική καλλιέργεια του καφέ στην Ινδία ξεκινά ήδη από το 1670, εξαπλώνεται ραγδαία και συστηματοποιείται ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, παρόλες τις δυσκολίες που κατά καιρούς παρουσιάστηκαν, όπως η επέλαση του μύκητα του καφέ. Σήμερα, η Ινδία είναι σταθερά ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες καφεοπαραγωγούς χώρες του κόσμου, με την πλειοψηφία της παραγωγής να εντοπίζεται στις νότιες περιοχές της (Karnataka, Kerala, Tamil Nadu) και να ελέγχεται από μικρούς παραγωγούς. Σχεδόν το 80% αυτής της παραγωγής, που αφορά τόσο Arabica, όσο και Robusta, εξάγεται σε τρίτες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Tι γεύση έχει ο ινδικός καφές;
Ο ινδικός καφές έχει γευστικό προφίλ που μοιάζει αρκετά με τους εκλεκτούς καφέδες της Ινδονησίας. Ο Arabica από την Ινδία χαρακτηρίζεται από μέτρια οξύτητα, στιβαρό, απολαυστικό σώμα και έντονη επίγευση. Στις συνηθισμένες γευστικές νότες εντοπίζουμε εύκολα αρώματα ξύλου και γης, ενώ ο συνολικός χαρακτήρας του καφέ είναι πικάντικος. Αρώματα όπως της καραμέλας και της σοκολάτας είναι επίσης ιδιαίτερα συχνά. Λόγω του χαρακτήρα του, ο Ινδικός Arabica χρησιμοποιείται συχνά σε blends, «τιθασεύοντας» καφέδες με ζωηρή οξύτητα και φρουτώδη χαρακτήρα από την Αφρική ή την Λατινική Αμερική, όμως τα τελευταία χρόνια αρκετές εταιρείες διαθέτουν στην αγορά specialty μονοποικιλιακούς καφέδες από την Ινδία.
Ο Ινδικός Robusta είχε παλαιότερα αποκτήσει κακό όνομα, καθώς για χρόνια robusta κακής ποιότητας από την Ινδία είχε πλυμμηρήσει την αγορά, όμως υπάρχουν παραγωγοί με μεράκι και τεχνογνωσία, που κυκλοφορούν μερικούς από τους πιο ποιοτικούς Robusta καφέδες του κόσμου, σε τέτοιο σημείο που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αντίστοιχους Arabica κόκκους. Το προφίλ αυτών των καφέδων χαρακτηρίζεται από γευστικές νότες παρόμοιες με του Ινδικού Arabica.
Ο μοναδικός χαρακτήρας του Monsooned καφέ
Ένα από τα πιο ιδιαίτερα «μυστικά» του Ινδικού καφέ είναι ο καφές Monsooned. Με αυτό τον όρο, υποδηλώνεται μια ξεχωριστή μέθοδος επεξεργασίας του καφέ, του οποίου οι κόκκοι αφήνονται σκόπιμα εκτεθιμένοι για μήνες στους θερμούς και υγρούς ανέμους της περιοχής, τους μουσώνες. To αποτέλεσμα είναι ένας παλαιωμένος καφές, με στιβαρό σώμα και απίστευτη γευστική πυκνότητα. Η επεξεργασία αυτή δημιουργεί γεύσεις που είναι κοντά στον καφέ που απολάμβανε η Ευρώπη κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, όταν ο καφές έμενε εκτεθειμένος στα ιστιοφόρα που τον μετέφεραν για μήνες.
Τρεις γευστικές προτάσεις που θα φέρουν την Ινδία στο φλιτζάνι σας!
Καφές Espresso New York Monorigini India Monsooned 250g σε κόκκους: Μονοποικιλακός, 100% Arabica από τις παραλιακές περιοχές της Ινδίας. Χάρη στην επεξεργασία monsooned, ξεχωρίζει για το στιβαρό του σώμα και τον πικάντικο χαρακτήρα του, ενώ στο φλιτζάνι διακρίνονται νότες σοκολάτας και ξηρών καρπών.
Καφές Espresso Caffè Lab India Monsooned Karnataka 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Robusta καφές από την Ινδία, από την περιοχή της Karnataka. Η monsooned επεξεργασία τον καθιστά έναν από τους πιο ποιοτικούς Robusta καφέδες που θα βρείτε στην αγορά. Τα αρώματα σκούρας καραμέλας και το στιβαρό σώμα του θα ενθουσιάσουν όσους ψάχνουν έναν στιβαρό espresso σε delicatessen εκδοχή.
Καφές Espresso Rhodigium Kaapi Royal 250g σε κόκκους:Μονοποικιλιακός, 100% Robusta από την Ινδία. Πρόκειται ίσως για τον καλύτερης ποιότητας Robusta που κυκλοφορεί, κάτι που δικαιολογεί την ονομασία "Βασιλικός Καφές". Χαρακτηρίζεται από έντονο αλλά ισορροπημένο σώμα και δυνατό άρωμα, ενώ η πλούσια γεύση του έχει νότες μπαχαρικών, αρωματικού ξύλου, ψημένου ψωμιού και μια υπέροχη επίγευση φουντουκιού που διαρκεί
Bristot Single Origin India Mysore: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από την Ινδία, από της φυτεία Mysore στην παραλιακή περιοχή της Karnataka. Ο σοκολατένιος του χαρακτήρας προικίζεται με αρώματα και νύξεις μπαχαρικών, που του δίνουν μια υπέροχη, εξωτική αίσθηση.
O κόσμος του καφέ είναι ανεξάντλητος... και η μαγεία του Ινδικού καφέ είναι η καλύτερη επιβεβαίωση για αυτό τον ισχυρισμό.