Ποιοι παγωμένοι καφέδες θα μας δροσίσουν φέτος;
Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι συνυφασμένο με τους κρύους, παγωμένους και αναζωογονητικούς καφέδες – η ελληνική κουλτούρα του καφέ έχει να επιδείξει πολλές παρασκευές που ταιριάζουν τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες, όσο και στο ελληνικό ταμπεραμέντο. Ωστόσο, ο κρύος καφές στην Ελλάδα έχει περάσει από διάφορα στάδια και συνεχίζει να εμφανίζεται με διαφορετικές εκφάνσεις. Στεκόμαστε σε πέντε δημοφιλείς παγωμένους καφέδες, που είναι σίγουρο πως θα μας κρατήσουν συντροφιά και θα μας δροσίσουν και αυτό το καλοκαίρι.
Τι καφέ θα πιούμε (και) αυτό το καλοκαίρι;
Φραπές, ο παραδοσιακός: Μονοπωλώντας για χρόνια τις προτιμήσεις του ελληνικού κοινού, ο φραπές αποτελούσε μέχρι πρόσφατα την πιο διαδεδομένη επιλογή ανάμεσα στους παγωμένους καφέδες του καλοκαιριού. Έχοντας μια ιστορία που ξεκινά από το 1959 και την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο φραπές, δηλαδή ο χτυπημένος με κρύο νερό στιγμιαίος καφές, ετοιμάζεται εύκολα, είναι δροσερός και ξεδιψαστικός, ωστόσο είναι γεγονός ότι πλέον θεωρείται παλιομοδίτικος και η δημοφηλία του έχει αρχίσει εδώ και χρόνια να φθίνει, τουλάχιστον ανάμεσα στο νεανικό κοινό.
Ο φραπές τείνει να θεωρείται ρετρό, αλλά δεν παύει να είναι μια γεύση συνδεδεμένη με το ελληνικό καλοκαίρι. Εξάλλου, ο στιγμιαίος καφές σε στικ είναι η πιο εύκολη λύση για μια γρήγορη και τονωτική γεύση καφέ, όποτε τη χρειαστούμε. Σίγουρα, η γεύση του φραπέ δεν μπορεί να συγκριθεί με την πυκνότητα και την πολυπλοκότητα ενός espresso και μπορεί η ελληνική κουλτούρα του καφέ να έχει προχωρήσει σημαντικά από την εποχή της παντοδυναμίας του στιγμιαίου καφέ, όμως στις μέρες μας υπάρχουν ποιοτικές επιλογές σε στιγμιαίο καφέ που θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους μια ζεστή, καλοκαιρινή μέρα.
Freddo Espresso, η ελληνική εφεύρεση που έγινε λατρεία: Ο καφές που χαρακτηρίζει όσο κανένας άλλος το ελληνικό καλοκαίρι από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και μετά είναι, χωρίς αμφιβολία, ο Freddo Espesso – αλλά και το ξαδελφάκι του, ο Freddo Cappuccino. Όσο κι αν είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, οι δυο αυτοί καφέδες είναι ελληνική εφεύρεση. Μπορεί ο espresso να αποτελεί αναμφισβήτητα ένα κλασικό Ιταλικό προϊόν, όμως οι Ιταλοί δεν εγκαταλείπουν τον ζεστό καφέ ούτε καν τις μέρες του καύσωνα, αντίθετα με τους Έλληνες. Έτσι, πατώντας ενδεχομένως σε κάποιες περιορισμένης δημοτικότητας κρύες Ιταλικές παρασκευές, οι Έλληνες baristi ανακάλυψαν τον Freddo Espresso στα τέλη της δεκαετίας του ’90, χτυπώντας έναν διπλό espresso με παγάκια, και προσθέτωντας κρύο αφρόγαλα, προκειμένου να ετοιμάσουν Freddo Cappuccino. Η παρασκευή του Freddo Espresso έχει τα δικά της, ξεχωριστά μυστικά, όμως με λίγη εξάσκηση, ο καθένας μπορεί να ετοιμάσει απολαυστικούς παγωμένους espresso. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλό χαρμάνι καφέ κατάλληλο για freddo, μια εσπρεσσομηχανή και πάγο.
Όσες μόδες και αν περάσουν από το χώρο του καφέ, το σίγουρο είναι ότι ο Freddo Espresso θα αποτελεί τον πιο δημοφιλή καφέ για το ελληνικό καλοκαίρι για πολλά πολλά χρόνια ακόμα.
Cold Brew, η νέα μόδα: Ορμώμενος από της ΗΠΑ και συνώνυμος της hipster κουλτούρας και του περιβόητου «Τρίτου Κύματος του καφέ», ο Cold Brew, ο καφές ψυχρής εκχύλισης, αποτελεί μια τάση που ολοένα και γιγαντώνεται τα τελευταία χρόνια. Καθώς εκχυλίζεται σε κρύο νερό, έχει σημαντικά διαφορετικό γευστικό προφίλ από τον συνηθισμένο καφέ φίλτρου, καθώς απουσιάζει η χαρακτηριστική πικράδα του καφέ, ενώ τα αρώματα είναι περισσότερο έντονα και η επίγευση είναι γλυκιά. Αν και ο Cold Brew είναι ιδιαίτερα εύκολος να ετοιμαστεί στο σπίτι, δεν παύει να έχει τα δικά του μυστικά, προκειμένου να ετοιμαστεί σωστά.
Μια παραλλαγή του Cold Brew που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, είναι ο Nitro Cold Brew, δηλαδή ο καφές ψυχρής εκχύλισης στον οποίο έχει προστεθεί άζωτο, κάτι που του προσδίδει κρεμώδη υφή και ένα χαρακτηριστικό αφρό, που θυμίζει σε αρκετούς μαύρη μπύρα.
Παγωμένος καφές φίλτρου, μια τάση που δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα: Ιδιαίτερα δημοφιλής στις χώρες της Ασίας, αλλά αγαπητός και στις ΗΠΑ, ο παγωμένος καφές φίλτρου δεν είναι τίποτε άλλο από καφέ φίλτρου που έχει κρυώσει στο ψυγείο και σερβίρεται με πάγο. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον Cold Brew, καθώς η διαφορετική διαδικασία παρασκευής τον κάνει να έχει εντελώς διαφορετικό γευστικό προφίλ. Στην Ελλάδα είναι γεγονός ότι ο παγωμένος καφές φίλτρου απολαμβάνει περιορισμένη δημοφιλία, κάτι που οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός πως ο καφές φίλτρου δεν είναι ούτως ή άλλως ψηλά στις προτιμήσεις του ελληνικού κοινού. Ωστόσο, ένας κρύος καφές φίλτρου ετοιμασμένος σε μια γυάλινη καφετιέρα Pour Over είναι γεμάτος αρώματα και γεύσεις και μπορεί να κατακτήσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Αν μάλιστα ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Ασιατικών χωρών, είναι καλή ιδέα να τον σερβίρουμε με κρύο γάλα (κανονικό η ζαχαρούχο), αλλά και με παγάκια φτιαγμένα από καφέ, για έξτρα δυνατή γεύση.
Freddoccino, η ελληνική γρανίτα με γεύση καφέ: Δεν είναι καφές με τη στενή έννοια του όρου, είναι όμως ένα λαχταριστό, καλοκαιρινό ρόφημα που συνδυάζει γάλα, καφέ και σοκολάτα, με υπέροχη υφή και εξαιρετική, γεμάτη γεύση. Το Freddoccino ξεκίνησε στην Ελλάδα, καθώς στη χώρα μας η αναζήτηση για κρύα, δροσιστικά ροφήματα ήταν πάντα εντονότερη σε σχέση με άλλες χώρες. Η υφή του θυμίζει γρανίτα, ενώ είναι εξαιρετικά εύκολο να ετοιμαστεί και το σπίτι, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι ένα blender.
Οι επιλογές σε κρύους καφέδες φυσικά δε σταματούν εδώ, αφού υπάρχουν πρωτότυπες παρασκευές, όπως ο κρύος ελληνικός, αλλά και δεκάδες ευφάνταστες συνταγές, που διεκδικούν επίσης μερίδιο της προσοχής μας. Ό,τι και να επιλέξουμε, το σίγουρο είναι πως το καλοκαίρι μας θα είναι δροσερό και με γεύση από καφέ!