17/07/2018
από coffees.gr
Στην αρχή ήταν ο φραπές, μετά ο φρέντο εσπρέσο και ο φρέντο καπουτσίνο κι ύστερα άλλοι, διαφορετικοί παγωμένοι καφέδες, όπως ο Cold Brew. Μήπως ήρθε η ώρα και για τον παγωμένο ελληνικό καφέ;
Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ τους παγωμένους, δροσιστικούς καφέδες, πολύ περισσότερο από άλλες χώρες με αντίστοιχα, ζεστά καλοκαίρια. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για αυτό από το γεγονός πως τόσο ο φραπές, όσο και ο φρέντο, αποτελούν ελληνικές εφευρέσεις. Τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή της και η παγωμένη εκδοχή ενός ακόμα διαχρονικά αγαπημένου καφέ, του ελληνικού.
Πολλοί ισχυρίζονται πως η ιδιαίτερη γεύση του ελληνικού καφέ δεν ταιριάζει καθόλου σε κρύο ρόφημα, αλλά από την άλλη πλευρά, τα ίδια ακριβώς λόγια θα χρησιμοποιήσει και ένας Ιταλός που θα δοκιμάσει φρέντο εσπρέσο. Μερικά συνηθισμένα παράπονα που ακούγονται για τον κρύο ελληνικό αφορούν την πικράδα του ή τα υπολείμματα κατακαθιού, ωστόσο και τα δύο φανερώνουν λάθη στην παρασκευή του καφέ. Αν ετοιμαστεί σωστά, ο κρύος ελληνικός είναι δροσιστικός, απολαυστικός, διατηρεί τα αγαπημένα αρώματα του ελληνικού καφέ και δεν έχει ίχνος πικράδας ή κατακαθιού.
Τι χρειαζόμαστε για έναν παγωμένο ελληνικό καφέ;
- Νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- Ελληνικό Καφέ
- 4 – 5 παγάκια
- Χάρτινα φίλτρα καφέ
- Χαμηλό ποτήρι και κοντό καλαμάκι
Πώς ετοιμάζουμε τον κρύο ελληνικό καφέ ;
- Ετοιμάζουμε έναν διπλό ελληνικό, προσθέτοντας ελαφρά περισσότερο νερό από ό,τι συνήθως.
- Όταν ο καφές μας είναι έτοιμος, τον αφήνουμε στην άκρη 5 – 10 λεπτά, προκειμένου να κατακαθίσει το κατακάθι – αλλά όχι παραπάνω, γιατί αν κρυώσει, δε θα χτυπηθεί σωστά με τα παγάκια.
- Φιλτράρουμε τον καφέ μας προσεκτικά σε ένα σέηκερ, χρησιμοποιώντας ένα χάρτινο φίλτρο γαλλικού καφέ. Επαναλαμβάνουμε, αν χρειαστεί, και δεύτερη φορά – ο καφές μας δεν πρέπει να έχει ίχνος κατακαθιού.
- Χτυπάμε το φιλτραρισμένο καφέ στο σέηκερ με 3-4 παγάκια
- Σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι με κοντό καλαμάκι προσθέτοντας, αν θέλουμε, αφρόγαλα
Συμβουλές για έναν πετυχημένο κρύο ελληνικό :
- Λόγω του χτυπήματος με τα παγάκια, ο καφές μας θα αραιωθεί και η γεύση του θα γίνει πιο ήπια. Είναι καλύτερο να διαλέξουμε ένα πιο σκούρο ελληνικό καφέ, με ένα περισσότερο καβουρδισμένο χαρμάνι, προκειμένου ο καφές μας να μην καταλήξει άνοστος.
- Προσθέτουμε όση ζάχαρη επιθυμούμε εξαρχής, όταν παρασκευάζουμε τον κανονικό, ζεστό ελληνικό. Σε αντίθετη περίπτωση, η ζάχαρη δε θα διαλυθεί καλά στο κρύο ρόφημα και η γεύση μπορεί να μην είναι η επιθυμητή.
- Πολλοί υποστηρίζουν ότι το αφρόγαλα δεν ταιριάζει στη γεύση του ελληνικού καφέ, ακόμα και του κρύου. Πειραματιστείτε και αν ο συνδυασμός σας αρέσει, προσθέστε αφρόγαλα άφοβα.
- Αν ο καφές μας είναι υπερβολικά πικρός (ενώ έχουμε προσθέσει εξαρχής την ζάχαρη που συνήθως χρησιμοποιούμε), πιθανότατα δεν έχει φιλτραριστεί σωστά, με αποτέλεσμα να πικραίνει από το κατακάθι που έχει απομείνει. Δοκιμάζουμε να χρησιμοποιήσουμε λιγότερη ποσότητα καφέ, να τον αφήσουμε να ξεκουραστεί περισσότερο πριν τον χτυπήσουμε ή να τον φιλτράρουμε με μεγαλύτερη σχολαστικότητα.
- Αν δε βρίσκουμε κοντό καλαμάκι, κατάλληλο σε ύψος για το κοντό ποτήρι μας, απλά κόβουμε προσεκτικά στο επιθυμητό ύψος ένα συνηθισμένο καλαμάκι καφέ.
- Μπορούμε να ετοιμάσουμε δύο ελληνικούς μαζί, και αφού τους χτυπήσουμε να τους μοιράσουμε σε δύο χαμηλά ποτήρια. Αποφεύγουμε όμως να ετοιμάσουμε περισσότερους ελληνικούς ταυτόχρονα, καθώς είναι δύσκολο να πετύχουμε τις σωστές αναλογίες και την σωστή γεύση σε μεγάλες ποσότητες.
Φωτογραφία : https://bit.ly/2L4UnBa