Καλωσορίζουμε την άνοιξη όπως τις αξίζει, με τον πιο νόστιμο παγωμένο καφέ!
Παρά το κόλπα του καιρού, η άνοιξη βρίσκεται πραγματικά επί θύραις – και αυτό πάντα σημαίνει μια μικρή αλλαγή στις καθημερινές μας συνήθειες. Ελαφρύτερο ντύσιμο, πιο ανάλαφρη διάθεση, εκδρομές, και φυσικά, διαφορετικός καφές. Την άνοιξη κάνουν πρεμιέρα οι παγωμένοι καφέδες, που στην Ελλάδα έχουν ιδιαίτερα πιστό και φανατικό κοινό, που τους απολαμβάνει μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.
Αν και μπορεί να ακούγεται απλό, η σωστή παρασκευή κρύου καφέ μπορεί να είναι πονοκέφαλος για έναν ερασιτέχνη home barista, αφού ο παγωμένος καφές μπορεί εύκολα να χάσει τη γεύση και το άρωμα του, και να καταλήξει άνοστος και άγευστος. Για αυτό το λόγο, συγκεντρώσαμε μερικές απλές συμβουλές για απολαυστικό παγωμένο καφέ, προκειμένου να καλωσορίσουμε την άνοιξη που έρχεται.
Συμβουλές για πιο απολαυστικό παγωμένο καφέ!
Το χαρμάνι παίζει σημαντικό ρόλο: Αν αγαπάτε τον Freddo Espresso ή τον Freddo Cappuccino, η επιλογή του «σωστού» χαρμανιού έχει καθοριστική σημασία για έναν πραγματικά απολαυστικό παγωμένο καφέ. Για τις κρύες παρασκευές, χρειαζόμαστε blends με δυνατό σώμα, έτσι ώστε να μην «νερουλιάζουν» και να μην χάνουν την αίσθηση του καφέ εξαιτίας της αραίωσης. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι τα χαρμάνια με μεγάλη περιεκτικότητα σε Robusta.
Ακόμα κι αν είμαστε φανατικοί λάτρεις του αρωματικού Arabica, είναι γεγονός πως η απουσία σώματος στα 100% Arabica blends τείνει να δίνει φτωχά αποτελέσματα στους κρύους καφέδες. Espresso blends με περιεκτικότητα 30% ή 40% σε Robusta, διατηρούν τη γευστική πολυπλοκότητα που προσφέρει ο Arabica και ταυτόχρονα «θωρακίζουν» το σώμα του καφέ, έτσι ώστε να διατηρήσει τη γεύση και το άρωμα του, παρόλο το κρύο νερό και την προσθήκη πάγου. Χαρμάνια όπως ο Buondi Premium, o Hausbrandt Trieste, o Lavazza Gold Selection ή ο Buondi Gold και ο Lavazza Super Crema αποτελούν ασφαλείς επιλογές για αξέχαστους Freddo Espresso και Freddo Cappuccino.
Σερβίρουμε τον καφέ μας με παγάκια καφέ: Αυτός ο τρόπος σερβιρίσματος ξεκίνησε από hipster καφέ της Αμερικής, αλλά σιγά σιγά διαδίδεται και κερδίζει έδαφος ακόμα και ανάμεσα στους ερασιτέχνες baristi. Ένα από τα διαχρονικότερα προβλήματα των παγωμένων καφέδων είναι η συνεχής αραίωση του καφέ, εξαιτίας του πάγου που λιώνει, κάτι που μας κάνει να καταλήγουμε σε ροφήματα με ανεμική γεύση. Αν όμως κατασκευάσουμε παγάκια από καφέ, ο παγωμένος μας καφές εμπλουτίζεται όσο ο πάγος λιώνει, αντί να αραιώνει.
Φυσικά, εξυπακούεται πως τα παγάκια μας πρέπει να είναι φτιαγμένα από το ίδιο blend με τον κυρίως καφέ μας, για να μην μπλέξουμε τις γεύσεις και τα αρώματα, αλλά και ότι πρέπει να δώσουμε προσοχή στην καφεΐνη, καθώς τα παγάκια ανεβάζουν, όπως είναι φυσικό, τη συνολική ποσότητα καφεΐνης του ροφήματός μας. Μια απλή και εύκολη συνταγή για παγάκια καφέ μπορούμε να βρούμε εδώ.
Δοκιμάζουμε τον Cold Brew: Η απόλυτη τάση στους παγωμένους καφέδες τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως ήρθε για να μείνει – και αποκτά το δικό της, φανατικό κοινό και στην Ελλάδα. H απουσία πικράδας, η φυσική του γλυκύτητα σε συνδυασμό με το γεγονός πως είναι ιδιαίτερα εύκολο να ετοιμαστεί στο σπίτι, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες που κρατούν για μέρες, κάνουν τον Cold Brew ιδανική επιλογή για την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Μια απλή και εύκολη συνταγή για καφέ ψυχρής εκχύλισης μπορούμε να βρούμε εδώ, ενώ συμβουλές και tips που θα κάνουν τον καφέ μας να μην έχει να ζηλέψει τίποτα από τον αντίστοιχο ενός ενημερωμένου coffee shop βρίσκονται συγκεντρωμένες εδώ.
Πειραματιζόμαστε με διαφορετικές συνταγές: Σίγουρα, οι αγαπημένοι ελληνικοί παγωμένοι καφέδες είναι χωρίς αμφιβολία ο Freddo Espresso και ο Freddo Cappuccino, και λιγότερο ο παλιός κι αγαπημένος φραπές – ωστόσο, μπαίνοντας στην εποχή του παγωμένου καφέ, δεν υπάρχει λόγος να μην πειραματιστούμε με διαφορετικούς, ευφάνταστους παγωμένους καφέδες. Ο Café Helado από την Χιλή παντρεύει τον στιγμιαίο καφέ με παγωτό, ο πορτογαλικός Mazagran έχει αναζωογονητικά αρώματα λεμονιού, o Espresso Tonic είναι ένας από τους πιο hip καφέδες παγκοσμίως, ενώ η τοπική σπεσιαλιτέ της Ταϊλάνδης συνδυάζει κρύο καφέ με τσάι, γάλα και μπαχαρικά.
Η ποικιλία είναι πραγματικά ατελείωτη, και κάθε λάτρης του καφέ, μετά από τους πειραματισμούς του, μπορεί να βρει τις γεύσεις που του ταιριάζουν. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται ποτέ να βαρεθούμε, με τόσες συνταγές για κρύο καφέ.
Ο καφές λένε είναι επιστήμη – κάτι που σίγουρα ισχύει στο ακέραιο για τον κρύο καφέ. Με τις συμβουλές ανά χείρας όμως και με τα κατάλληλα χαρμάνια, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, και θα καλωσορίσουμε την άνοιξη όπως της αξίζει.