27/04/2023
από coffees.gr
Ένα θρυλικό ποτό με ιστορία σε σπιτική, χειροποίητη εκδοχή.
Oι ρίζες του Tia Maria εντοπίζονται στην Τζαμάικα του 17ου αιώνα. Σύμφωνα με τον θρύλο, μια νεαρή Ισπανίδα εκδιώχθηκε από την οικογενειακή φυτεία, όμως η νταντά που την μεγάλωσε έφυγε μαζί της, κρύβοντας πάνω της τη συνταγή του οικογενειακού λικέρ, που πήρε το όνομά του από την «Θεία Μαρία» που το διέσωσε. Δεν είναι λίγοι ωστόσο όσοι υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη ιστορία επινοημένη, καθώς το Tia Maria δεν εμφανίζεται παρά το 1946. Το Tia Maria χρησιμοποιεί Τζαμαϊκανό ρούμι και μέχρι πρόσφατα παρασκευαζόταν αποκλειστικά από κόκκους Jamaica Blue Mountain, που σύμφωνα με αρκετούς ευθύνονται για το μοναδικό του άρωμα και για τη δημοφιλία του.
Μπορούμε άραγε να ετοιμάσουμε σπίτι αυτό το θρυλικό λικέρ, που κρύβει μέσα την ψυχή της Καραϊβικής;
Τι χρειαζόμαστε για να ετοιμάσουμε σπιτικό λικέρ καφέ σαν το Tia Maria;
- 750 ml λευκό ρούμι
- 200 γραμμάρια κόκκους καφέ
- 4 λοβούς βανίλιας
- 400 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
- 480 ml νερό
Πώς ετοιμάζουμε το σπιτικό Tia Maria;
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι, καθαρίζουμε τους λοβούς της βανίλιας
- Σε ένα μεγάλο μπουκάλι, τοποθετούμε το ρούμι, τους κόκκους καφέ και τη βανίλια
- Αφήνουμε το μπουκάλι σε μέρος ξηρό και δροσερό, μακριά από φως για μερικές ημέρες, ανακινώντας 1-2 φορές την ημέρα απαλά.
- Ετοιμάζουμε ένα απλό σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη και μόλις κρυώσει, το προσθέτουμε το ρούμι, αφού προηγουμένως το έχουμε σουρώσει.
- Αποθηκεύουμε σε ξηρό και σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο, σε καλά σφραγισμένο μπουκάλι.
Συμβουλές που θα προσθέσουν στο λικέρ μας αυθεντικότητα και νοστιμιά
- Για να προσεγγίσουμε τη γεύση του Tia Maria, είναι καλό να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν πιο αυθεντικά υλικά, όπως Ρούμι και Καφέ από την Τζαμάικα.
- Χρησιμοποιούμε λευκό και όχι παλαιωμένο ρούμι για το λικέρ μας, ώστε ο καφές και η βανίλια να δώσουν το μέγιστο της γεύσης και του αρώματός τους.
- Ιδανικά, χρησιμοποιούμε καφέ Jamaica Blue Mountain, όπως και στην αυθεντική συνταγή. Μπορεί να είναι πιο ακριβώς από το συμβατικό καφέ, ωστόσο η ποιότητά του θα μας αποζημιώσει.
- Aν δε χρησιμοποιήσουμε Jamaica Blue Mountain, χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε 100% Arabica καφέ, ιδανικά από την Καραϊβική.
- Ο χρόνος εκχύλισης εξαρτάται από το πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση καφέ στο λικέρ μας. Δεν το αφήνουμε υπερβολικά, γιατί θα αρχίσει να πικρίζει.
- Μπορούμε να προσθέσουμε το σιρόπι στο ρούμι λίγο λίγο, ώστε να ρυθμίσουμε πόσο γλυκό το θέλουμε.
- Μπορούμε να απολαύσουμε το λικέρ μας σκέτο, με πάγο ή σαν βάση για cocktail
- Καθώς είναι σπιτικό, ίσως είναι καλύτερο να το διατηρήσουμε (ειδικά για μεγαλύτερο διάστημα) στο ψυγείο, αλλά διατηρείται για κάποιο καιρό και στην οικιακή μας κάβα.
Αν θέλουμε να ταξιδέψουμε ως την Τζαμάϊκα, δε χρειαζόμαστε αεροπορικά εισιτήρια – μόνο μια παμπάλαια συνταγή, ρούμι και καλό καφέ!