Το σπιτικό λικέρ είναι μια ανάμνηση που μας μεταφέρει κατευθείαν στο τραπέζι της γιαγιάς. Ας συνδυάσουμε την Ελληνική με την Ιταλική παράδοση με ένα σπιτικό λικέρ καφέ.
Δεν υπάρχει (ή τουλάχιστον, δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα) οικογενειακό τραπέζι που να μην τελειώνει με ένα μικρό ποτηράκι σπιτικό λικέρ. Το λικέρ βύσσινο ή το λικέρ κανέλα, φτιαγμένα με απλά υλικά αλλά με πολλή αγάπη, ήταν ένας κλασσικό χωνευτικό ποτό για το κλείσιμο ενός γεύματος ή ενός δείπνου – και ένας από τους λόγους που τα παιδιά του τραπεζιού βιάζονταν να μεγαλώσουν, προκειμένου να μπορέσουν να δοκιμάσουν το λικέρ της γιαγιάς. Στην Ιταλία, το αντίστοιχο κλείσιμο ενός όμορφου δείπνου είναι ένας παραδοσιακός, χωνευτικός Ιταλικός εσπρέσο. Γιατί να μην παντρέψουμε αυτές τις δυο παραδόσεις; Ένα σπιτικό λικέρ καφέ (ή, για την ακρίβεια, ένα λικέρ εσπρέσο) είναι ό,τι πρέπει.
Φυσικά, το σπιτικό λικέρ καφέ δεν θα περιοριστεί μόνο στο κλείσιμο ενός δείπνου. Μπορεί να σερβιριστεί ακόμα και σαν απεριτίφ, ενώ μπορεί να αποτελέσει βάση για κοκτέιλ που απαιτούν λικέρ καφέ, όπως το εσπρέσο μαρτίνι, ή ακόμα και να συνοδεύσει καφέδες που χρειάζονται μια δόση αλκοόλ, όπως είναι ο εσπρέσο κορέτο.
Η παρασκευή του λικέρ είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς πατά πάνω τις απλές, βασικές παρασκευές των σπιτικών λικέρ. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι αλεσμένος καφές, ένα δυνατό (αλλά άγευστο) αλκοολούχο ποτό, και πολύ υπομονή – το λικέρ μας θέλει σχεδόν μια εβδομάδα για να ετοιμαστεί.
Τι χρειαζόμαστε για το σπιτικό λικέρ καφέ ;
- 250 ml δυνατό τσίπουρο, ρακί ή τσικουδιά, χωρίς γλυκάνισο
- 25 gr αλεσμένο εσπρέσο
- 2 στικ βανίλιας
- 250 λίτρο νερό
- 250 gr ζάχαρη
- 100 ml εσπρέσο
Πώς ετοιμάζουμε το σπιτικό λικέρ καφέ ;
- Σε ένα μπουκάλι, τοποθετούμε τον αλεσμένο εσπρέσο και τα στικ βανίλιας
- Γεμίζουμε το μπουκάλι με το αλκοόλ
- Αφήνουμε τον καφέ να εκχυλιστεί για περίπου 7-10 μέρες, αποθηκεύοντας τον σε σκιερό ή δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
- Όταν η εκχύλιση τελειώσει, φιλτράρουμε πολύ προσεκτικά χρησιμοποιώντας χάρτινο φίλτρο ή ένα τουλπάνι και πετάμε τα στικ βανίλιας.
- Σε μέτρια φωτιά, ετοιμάζουμε σιρόπι ζάχαρης, ανακατεύοντας το νερό με τη ζάχαρη, ώσπου η ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς.
- Αφήνουμε το σιρόπι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύουμε με το αλκοόλ
- Ετοιμάζουμε 100ml εσπρέσο, και τον ανακατεύουμε με το μείγμα μας.
- Όταν το λικέρ μας φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, το αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Μετά από μια μέρα, είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Συμβουλές για ένα πετυχημένο λικέρ καφέ
- Λόγω του αλκοόλ και της ζάχαρης, το λικέρ καφέ διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αν επιθυμούμε να ετοιμάσουμε μικρότερη ποσότητα, απλά διαιρούμε τις ποσότητες, έχοντας στο νου ότι η συνταγή που διαβάζετε «δίνει» περίπου ένα λίτρο λικέρ.
- Μπορούμε να το σερβίρουμε τόσο σε θερμοκρασία δωματίου, το χειμώνα, όσο και παγωμένο, το καλοκαίρι.
- Σερβίρουμε είτε σαν χωνευτικό, μετά από κάποιο γεύμα η δείπνο, είτε σαν απογευματινό λικέρ, πάντα στα μικρά ποτηράκια που είναι κατάλληλα για λικέρ.
- Τα στικ βανίλιας είναι προαιρετικά, ωστόσο βοηθούν στο να μειωθεί ενδεχομένη πικράδα που μπορεί να προκύψει από την κρύα εκχύλιση του καφέ.
- Για το λικέρ καφέ επιλέγουμε ένα καφέ γλυκόπιοτο, με έντονα αρώματα, τόσο για τον αλεσμένο καφέ που χρησιμοποιούμε στο πρώτο βήμα, όσο και για τον εσπρέσο που χρησιμοποιούμε στο δεύτερο βήμα. Είναι καλύτερα να επιλέξουμε έναν αρωματικό 100% Arabica καφέ, όπως τον Mr Exclusive της Lucaffe, ένα χαρμάνι της Puro ή το αρωματικό χαρμάνι Tierra της Lavazza.
- Δεν παρασυρόμαστε από την υπέροχη γεύση του καφέ και καταναλώνουμε υπεύθυνα : το λικέρ καφέ παραμένει ένα αλκοολούχο ποτό.
- Κρατάμε το μπουκάλι με το λικέρ μακριά από παιδιά, ιδανικά στην κάβα με τα υπόλοιπα ποτά, όπου τα παιδιά γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να πλησιάζουν.
Στο επόμενο δείπνο με φίλους, ξαφνιάστε τους ευχάριστα συνδυάζοντάς ένα ταξίδι στην Ιταλία με μια βουτιά στα οικογενειακά τραπέζια άλλων εποχών, κλείνοντας τη βραδιά με σπιτικό λικέρ καφέ !
πηγή φωτογραφίας: https://bit.ly/2C3mPgX