24/08/2023
από coffees.gr
H απλή συνταγή που θα αναβαθμίσει κάθε brunch.
Το πρωινό είναι, καθώς λένε, το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και σίγουρα, ένα από τα πιο απολαυστικά, αρκεί να περιλαμβάνει ποικιλία εδεσμάτων και φυσικά, καλή διάθεση. Ένα καλό πρωινό περιλαμβάνει σίγουρα, μεταξύ άλλων, νόστιμες μαρμελάδες και φυσικά, καφέ. Μπορούμε άραγε να τα συνδυάσουμε αυτά τα δύο, για το απόλυτο πρωινό;
Μια μαρμελάδα καφέ είναι εύκολη στην παρασκευή της, αφού δεν χρειάζεται παρά ελάχιστα υλικά και σχεδόν μηδενική εμπειρία στη ζαχαροπλαστική, και ταυτόχρονα είναι νόστιμη και εξαιρετικά πρωτότυπη, ικανή να απογειώσει κάθε τραπέζι πρωινού ή brunch, αλλά και να γίνει ένα γρήγορο απογευματινό σνακ που θα θυμάστε καιρό. Αν αγαπάτε την γλυκόπικρη γεύση του καφέ και τα πάσης φύσης αλείμματα και μαρμελάδες, η σπιτική μαρμελάδα καφέ θα γίνει σίγουρα μια από τις αγαπημένες σας συνταγές.
Τι χρειαζόμαστε για την εύκολη μαρμελάδα καφέ;
- 4 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ
- 200 ml ζεστό νερό
- 300 ml κρέμα γάλακτος
- 100 γραμμάρια ζάχαρη
Πως ετοιμάζουμε την εύκολη μαρμελάδα καφέ;
- Διαλύουμε τον καφέ στο ζεστό νερό και ανακατεύουμε καλά.
- Σε χαμηλή φωτιά, σε μια κατσαρόλα βράζουμε ανακατεύοντας απαλά τη κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη.
- Μόλις πάρουν βράση και η ζάχαρη διαλυθεί εντελώς, προσθέτουμε τον καφέ και ανακατεύουμε καλά.
- Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά
- Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Συμβουλές για απολαυστική μαρμελάδα καφέ!
- Η μαρμελάδα μας δεν έχει συντηρητικά, οπότε δε μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο για 10-15 ημέρες.
- Για να αποστειρώσουμε τα βάζα μας, αρκεί να τα πλύνουμε καλά με σαπούνι και νερό και κατόπιν να τα αφήσουμε στο φούρνο, στους 100 βαθμούς, για 10-15 λεπτά.
- Όταν αποσύρουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά, υπολογίζουμε πως θα πήξει αρκετά ακόμα. Είναι καλό να είναι λίγο ρευστή, ώστε να αποκτήσει την επιθυμητή υφή αφού μπει στο ψυγείο.
- Δεν είναι κατάλληλο για παιδιά, γιατί περιέχει καφεΐνη.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ντεκαφεϊνέ στιγμιαίο καφέ, αλλά η γεύση δε θα είναι η επιθυμητή.
- Μπορούμε να σερβίρουμε τη μαρμελάδα καφέ, αλείφοντας τη σε ψωμί ή κέικ, ή να τη χρησιμοποιήσουμε σε τούρτες, γλυκά, cheesecake κλπ
Mε το φθινόπωρο να πλησιάζει σιγά σιγά, είναι καιρός να αρχίζουμε να γεμίζουμε τα ντουλάπια μας με μαρμελάδες – και η μαρμελάδα καφέ είναι πάντα η πρώτη μας επιλογή!