Κάνουμε το ταξίδι προς τον απόλυτο espresso λίγο πιο εύκολο!
Σε πολλούς λάτρεις του καφέ έρχεται η καθοριστική στιγμή που αποφασίζουν να σταματήσουν να αναζητούν τον τέλειο espresso (μόνο) σε καφετέριες και να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους σαν home baristi. Έτσι, αρχίζει ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του καφέ, που παρά τις κακοτοπιές του, δίνει εξαιρετικές ανταμοιβές – δηλαδή, γευστικούς και νόστιμους espresso.
Προσπαθούμε να κάνουμε την μετάβαση από έναν αρχάριο, «ψαρωμένο» λάτρη του espresso σε έναν πεπειραμένο home barista λίγο πιο εύκολη, με μερικές συμβουλές που αντιμετωπίζουν μερικές από τις πρακτικές δυσκολίες που συναντούν όλοι οι επίδοξοι home baristi στο δρόμο τους για το τέλειο φλιτζάνι. Προσοχή – ο καφές που ονειρευόμαστε βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής.
Πέντε συμβουλές για αρχάριους Home Baristi
Επιλέγουμε τη σωστή μηχανή espresso
Το πρώτο βήμα για τον απολαυστικό espresso στο σπίτι, αλλά και η πρώτη απόφαση που καλείται να πάρει ένας επίδοξος home barista, έχει όπως είναι φυσικό να κάνει με την επιλογή της κατάλληλης μηχανής – κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο. Επιλέγοντας μηχανή espresso θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τις ανάγκες μας, τον προϋπολογισμό και – γιατί όχι – και την αισθητική μας.
Η χρήση για την οποία προορίζουμε την μηχανή μας είναι το καθοριστικότερος παράγοντας για την σωστή επιλογή της. Αν σκοπεύουμε να πίνουμε απλά ένα πρωινό καφεδάκι, είναι καλύτερο να επιλέξουμε μια μηχανή espresso που δίνει έμφαση στην εύκολη λειτουργία και τα σταθερά αποτέλεσμα, αν όμως σκοπεύουμε να πειραματιστούμε και να γνωρίσουμε τον καφέ σε βάθος, τότε πρέπει να επιλέξουμε μια μηχανή που δίνει στον χρήστη πλήρη έλεγχο της λειτουργίας και των μεταβλητών της εκχύλισης. Φυσικά, είναι λογικό να αφήσουμε στην άκρη της ακριβές επαγγελματικές ή ημιεπαγγελματίες μηχανές ή ακόμα και κάποια μοντέλα που είναι υπερτιμημένα λόγω της εμφάνισής τους. Επιλέγουμε μια μηχανή με λογικό κόστος, από γνωστή εταιρεία που εμπιστευόμαστε και που – κυρίως αυτό – ανταποκρίνεται πλήρως στην χρήση για την οποία την προορίζουμε.
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους τύπων των μηχανών espresso και τις δυνατότητές τους, μπορείτε να δείτε εδώ.
Δεν κάνουμε υπερβολές σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό μας
Σίγουρα, μετά την μηχανή (και τον μύλο άλεσης, τις πιο πολλές φορές) υπάρχουν διάφορα εργαλεία barista που είναι απαραίτητα για την παρασκευή ενός σωστού espresso. Ωστόσο, συχνά ο ζήλος κι ο ενθουσιασμός του νεοφώτιστου μπορεί να ξυπνήσει τον συλλέκτη μέσα μας και να μας οδηγήσει σε υπερβολές, όπως συσσώρευση πολλών και εν τέλει άχρηστων εργαλείων. Είναι σωστό να αρχίσουμε με τα βασικά κι απαραίτητα εργαλεία barista, όπως μια ζυγαριά ακριβείας κι ένα δοσομετρικό ποτήρι και να αφήσουμε την εμπειρία μας και την δημιουργική πορεία μας στον καφέ να μας οδηγήσει στις επόμενες αγορές. Τα πολλά εργαλεία στα χέρια ενός άπειρου home barista μπορούν να τον γεμίσουν άγχος και σύγχυση, αντί να του προσφέρουν πράγματα. Αρχίζουμε με τα απαραίτητα, μαθαίνουμε, εξελισσόμαστε και χτίζουμε τη συλλογή μας σε barista tools σιγά σιγά.
Δεν απογοητευόμαστε
Σε περίπτωση που επιλέξουμε μια manual μηχανή espresso και τον δικό μας μύλο άλεσης, είναι σίγουρο πως έχουμε διαλέξει ένα δύσκολο δρόμο. Ο σωστός espresso μπορεί να γίνει επιστήμη, αφού πρέπει να ελέγξουμε πλήρως διάφορες μεταβλητές όπως ο βαθμός άλεσης, η θερμοκρασία, ο χρόνος εκχύλισης, που μάλιστα διαφοροποιούνται ανάλογα με τον καφέ που έχουμε να χειριστούμε. Κανείς δεν έφτιαξε τον απόλυτο espresso σε μια μέρα, όσο καλό χαρμάνι κι αν είχε στα χέρια του και όσο καλή και αν ήταν η μηχανή του. Η εμπειρία και ο καλός espresso χτίζονται μέρα με τη μέρα, φλιτζάνι με το φλιτζάνι, οπότε καλό είναι να αφήσουμε την απογοήτευση κατά μέρος και να εστιάσουμε στην βελτίωσή μας. Practice makes perfect, όπως λένε, κάτι που στον espresso ισχύει στο ακέραιο.
Έχουμε ανοιχτό μυαλό και δε διστάζουμε να δοκιμάσουμε
Σαν αρχάριοι home baristi, το γευστικό μας αισθητήριο και το προσωπικό μας γούστο ακόμα διαμορφώνονται. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι καλό να μην έχουμε φραγμούς και να έχουμε την όρεξη να πειραματιστούμε με τα πάντα: χαρμάνια, μονοποικιλιακούς καφέδες, διαφορετικές αναλογίες Arabica και Robusta, διαφορετικές προελέυσεις. Δοκιμάζοντας διαφορετικές γεύσεις, πλουτίζουμε την εμπειρία μας, μορφοποιούμε το γούστο μας και πηγαίνουμε ένα βήμα πιο κοντά στο φλιτζάνι που ονειρευόμαστε. Ακόμα, διαφορετικοί καφέδες απαιτούν διαφορετικούς χειρισμούς στην εκχύλιση, κάτι που θα μας κάνει, όπως είναι φυσικό, εμπειρότερους baristi.
Συζητάμε για το χόμπι μας, ρωτάμε, ενημερωνόμαστε
Κάθε χαρά είναι λειψή, αν δεν την μοιραζόμαστε! Είναι καλό (και ανακουφιστικό, πολλές φορές) να μοιραζόμαστε τις επιτυχίες μας ή τις αποτυχίες μας με ομοϊδεάτες, που θα μας συμβουλέψουν, θα μας ενθαρρύνουν ή θα μας παρηγορήσουν. Αν δεν έχουμε στην άμεση παρέα μας espressoμανείς, μπορούμε να γραφτούμε σε σχετικά forum – σε πολλά, το επίπεδο των συζητήσεων είναι πολύ υψηλό. Ακόμα, είναι καλό να διαβάζουμε όσο περισσότερο μπορούμε για τον καφέ: εξειδικευμένα περιοδικά, blogs για τον καφέ, άρθρα από το διαδίκτυο, όλα μπορούν να εμπλουτίσουν την «βιβλιοθήκη» μας και να μας κάνουν καλύτερους.
Η πορεία προς το τέλειο φλιτζάνι είναι απολαυστική, αλλά και επίπονη. Στο τέλος όμως της διαδρομής, αυτό που μένει είναι ο καλός καφές. Ο καφές που μας αξίζει!