ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

5 + 1 τρόποι να κάνουμε την καθημερινή κατανάλωση καφέ πιο υγιεινή

11/07/2019
από coffees.gr

Ο καφές είναι ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα που μπορούμε να απολαύσουμε και μια από τις βασικότερες πηγές αντιοξειδωτικών στο διαιτολόγιο του σημερινού ανθρώπου. Παρ’ όλα τα δεδομένα οφέλη του καφέ στην υγεία μας, τα πάντα εξαρτώνται από τις συνήθειες μας, καθώς υπάρχουν απλά μυστικά που μπορούν να κάνουν την καθημερινή μας συνήθεια περισσότερο υγιεινή, χωρίς να μειώσει την απόλαυση του καφέ ούτε στο ελάχιστο.

 

Πώς μπορεί η κατανάλωση καφέ να γίνει πιο υγιεινή;

 

Βάζοντας όρια στην πρόσληψη της καφεΐνης:  Αν και γενικά η καφεΐνη, όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικές ποσότητες, δεν είναι καθόλου επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους με ευαίσθητο νευρικό σύστημα προκαλώντας ευερεθιστότητα, αυπνία, ή σε ορισμένες περιπτώσεις, καρδιακές αρρυθμίες. Μπορούμε να βάλουμε όρια στην ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης, ορίζοντας αφενός το πόσους καφέδες θα καταναλώσουμε, και αφετέρου, βάζοντας ένα χρονικό όριο στον τελευταίο καφέ, το οποίο θα είναι καλό να είναι νωρίς το απόγευμα, γύρω στις 16:00. Προσοχή: για να υπολογίσουμε την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης, είναι σημαντικό να συνυπολογίσουμε όλα τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου cola αλλά και την μαύρη σοκολάτα.   

 

Αποφεύγοντας τη ζάχαρη: Ο καφές είναι υγιεινός, γεμάτος αντιοξειδωτικά, με μηδενικές θερμίδες και υπεύθυνος για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού, κάτι που τον καθιστά ιδανικό βοήθημα για όσους βρίσκονται σε δίαιτα. Όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση πως δεν προσθέτουμε ζάχαρη στον φλιτζάνι μας! Η προσθήκη ζάχαρης είναι μια πολύ κακή συνήθεια, που αυξάνει κατακόρυφα τις θερμίδες του καφέ και βάζει τα θεμέλια για την ανάπτυξη παχυσαρκίας. Αν θέλουμε οπωσδήποτε τον καφέ μας γλυκό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο γλυκαντικό χωρίς θερμιδική αξία, όπως η στέβια, να ελέγξουμε μήπως ο καφές μας πικρίζει εξαιτίας κάποιου λάθους στην εκχύλιση ή να στραφούμε σε πιο γλυκόπιοτους, ήπιους καφέδες, όπως τα χαρμάνια που αποτελούνται αποκλειστικά από Arabica.

 

Επιλέγοντας ποιοτικό καφέ: Ο καφές είναι φυσικό προϊόν και οι συνθήκες καλλιέργειας, επεξεργασίας, αποθήκευσης και συσκευασίας του παίζουν καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην γεύση και το άρωμά του, μα και στην ποιότητά του. Επιλέγοντας καφέ από επώνυμες μάρκες, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως έχουν ακολουθηθεί σωστά όλες οι διαδικασίες σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, ώστε το τελικό προϊόν να διαθέτει όλα τα εχέγγυα ποιότητας. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, μπορούμε να επιλέξουμε βιολογικό καφέ, ο οποίος έχει καλλιεργηθεί σύμφωνα με όλες τις απαραίτητες αρχές της βιολογικής γεωργίας, χωρίς χημικά λιπάσματα, εντομοκτόνα κλπ. Ο Lavazza Tierra Organic, ο New York Bio και ο Puro Organic είναι οι κατάλληλες επιλογές προκειμένου να εξερευνήσουμε τον κόσμο του βιολογικού καφέ.

 

Προσθέτοντας λίγη κανέλα ή λίγο κακάο:   Στην Ελλάδα, συνηθίζουμε να σερβίρουμε τον cappuccino με λίγη κανέλα και παρόλο που δεν συνηθίζεται στην Ιταλία, είναι μια ευεργετική για την υγεία συνήθεια. Η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χολιστερίνης, του ζαχάρου και των τριγλυκεριδίων και ταιριάζει υπέροχα με τη γεύση του καφέ. Φυσικά, δεν πρέπει να το παρακάνουμε, γιατί έτσι θα αλλοιωθεί η γεύση και το άρωμα του καφέ, ενώ η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κανέλας μπορεί να επηρεάσει το στομάχι μας.

Το ίδιο ισχύει και για το κακάο: λίγη σκόνη κακάο στον καφέ μας θα εμπλουτίσει τη γεύση του και θα αυξήσει τις θρεπτικές ουσίες του καφέ μας. Καλό είναι να προσθέσουμε αυθεντική, άγλυκη σκόνη κακάο, και όχι κομμάτια σοκολάτας ή σιρόπι, καθώς θα επιβαρύνουμε το ρόφημά μας με περιττή ζάχαρη. 

Αποφεύγοντας την προσθήκη κρέμας, σαντιγίς κλπ: Η Ιταλική κουλτούρα του καφέ πρεσβεύει τη λιτότητα στη γεύση, όμως η αντίστοιχη αμερικάνικη συνηθίζει να παραφορτώνει τους καφέδες με σαντιγί, κρέμα γάλακτος και άλλα πολυθέρμιδα toppings. Όπως και με την προσθήκη ζάχαρης, η σαντιγί μεταμορφώνει τον καφέ σε μια θερμιδική βόμβα, γεμάτη λιπαρά, και για αυτό καλό θα είναι να αποφεύγεται. Επίσης, είναι καλό να αποφεύγονται και οι συνθετικές ή φυτικές κρέμες γάλακτος, που διαφημίζονται ως light και χαμηλών  θερμίδων, καθώς μπορεί να περιέχουν συστατικά τα οποία είναι ανθυγιεινά. Αν λαχταράμε τη σαντιγί, καλό είναι να βάλουμε όρια, προσθέτοντάς την στον καφέ μας μία φορά την εβδομάδα.

 

Δίνουμε σημασία στον τρόπο εκχύλισης: Κάθε μέθοδος εκχύλισης έχει διαφορετικά αποτελέσματα, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη γεύση και το άρωμα, αλλά και στα συστατικά που περνούν στην κούπα μας. Μια από τις κύριες διαφορές είναι η καφεστόλη, μια ουσία που περιλαμβάνεται στα έλαια του καφέ και σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες αυξάνει τα επίπεδα χολιστερόλης στο αίμα, ενώ σύμφωνα με άλλους είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη. Στον εσπρέσο, η παρουσία της καφεστόλης είναι αμελητέα, όμως στην εκχύλιση φίλτρου, για να περιορίσουμε την παρουσία της καφεστόλης στο φλυτζάνι μας είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε χάρτινο φίλτρο.

 

Με ένα φλιτζάνι καλό καφέ, όχι μόνο έχουμε πρόσβαση σε μια καθημερινή, προσιτή αλλά ιδιαίτερη απόλαυση, αλλά ταυτόχρονα βοηθάμε τον οργανισμό μας, καθώς ο καφές περιέχει πολλά χρήσιμα συστατικά για την ανθρώπινη διατροφή. Με μερικές απλές συμβουλές, η κατανάλωση καφέ μπορεί να γίνει ακόμα πιο υγιεινή – είναι στο χέρι μας!