Τον τελευταίο καιρό, μια άλλη κατηγορία καφέ μονοπωλεί το ενδιαφέρον όχι τόσο των καφελατρών, όσο των φανατικών της υγιεινής διατροφής : ο πράσινος καφές !
Η τάση του πράσινου καφέ ξεκίνησε τα τελευταία πέντε χρόνια από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπως και οι περισσότερες διατροφικές τάσεις, και σιγά σιγά πέρασε και στην Ευρώπη. Σε αντίθεση με τον καφέ που γνωρίζουμε, ο πράσινος καφές δε διατίθεται σε κόκκους και σε χαρμάνια, αλλά σε ροφήματα και σαν συμπλήρωμα διατροφής, σε μορφή ταμπλετών ή σταγόνων που περιέχουν σχετικά εκχυλίσματα. Οι εταιρείες που εμπορεύονται τα σκευάσματα πράσινου καφέ συνήθως διαφημίζουν την λιποδιαλυτική του ικανότητα και την συμβολή του στην μείωση του σωματικού βάρους.
Τι είναι ο πράσινος καφές ;
Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν μιλάμε για «πράσινο καφέ», δεν εννοούμε κάποια ξεχωριστή ή ιδιαίτερη ποικιλία, αλλά απλά τον καφέ που δεν έχει καβουρδιστεί. Οι κόκκοι του καφέ, μετά την συλλογή και την επεξεργασία τους είναι ακόμα «φρέσκοι» και το χρώμα τους είναι πράσινο. Το καφέ χρώμα με το οποίο γνωρίζουμε τους κόκκους του καφέ οφείλεται στη διαδικασία του καβουρδίσματος, που τους χαρίζει εκτός από το χρώμα, και το χαρακτηριστικό άρωμα του καφέ. Όταν λοιπόν μιλάμε για «πράσινο καφέ», καλό είναι να γνωρίζουμε ότι πράσινος μπορεί να είναι ο καφές οποιασδήποτε ποικιλίας, γεωγραφικής προέλευσης και ποιότητας, και πως το γεγονός ότι ο καφές δεν έχει καβουρδιστεί δεν τον καθιστά αυτόματα ποιοτικά ανώτερο.
Ποια είναι η διαφορά του πράσινου καφέ σε σχέση με τον καβουρδισμένο;
Όπως είναι φυσικό, το καβούρδισμα δεν αλλάζει μόνο τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα του καφέ, αλλά επηρεάζει και τα χημικά συστατικά του. Το χλωρογενικό οξύ, ένα συστατικό των ωμών, ακαβούρδιστων κόκκων καφέ, μειώνεται δραστικά κατά την διαδικασία του καβουρδίσματος. Αν και ο καφές σε οποιαδήποτε μορφή του είναι ωφέλιμος για την υγεία, καθώς είναι γεμάτος αντιοξειδωτικές ουσίες, υπάρχουν μελέτες που συσχετίζουν το χλωρογενικό οξύ με την απώλεια βάρους. Αν και ο καβουρδισμένος καφές επίσης βοηθά στην απώλεια βάρους, καθώς η καφεΐνη επιταχύνει το μεταβολισμό, δεν περιέχει χλωρογενικό οξύ σε τόση ποσότητα όσο ο ωμός, ακαβούρδιστος καφές. Σε επίπεδο γεύσης, ο πράσινος, ακαβούρδιστος καφές δεν έχει τόσο έντονα αρώματα, ενώ η γεύση του είναι λιγότερο πολύπλοκη και ελαφρώς πικρότερη, ωστόσο υπάρχουν ροφήματα πράσινου καφέ με ευχάριστη γεύση βατόμουρου ή ροδάκινου.
Είναι ο πράσινος καφές πιο υγιεινός από τον κανονικό καφέ;
Καθώς τα συστατικά του καφέ δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα, ο πράσινος καφές δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πιο «υγιεινός» από τον καφέ που όλοι γνωρίζουμε. Ο καφές, σε κάθε του μορφή, είναι ένα προϊόν του οποίου η λελογισμένη κατανάλωση μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμη για την υγεία. Το βασικό συστατικό του καφέ που μπορεί να ενοχλήσει ορισμένους ανθρώπους με ευαισθησία είναι η καφεΐνη, η οποία ωστόσο υπάρχει και στον πράσινο καφέ. Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής βασισμένα στον πράσινο καφέ που δεν περιλαμβάνουν καφεΐνη, ωστόσο αυτή τους η ιδιότητα είναι αποτέλεσμα ειδικής επεξεργασίας, αντίστοιχης με αυτής που ακολουθείται για την παραγωγή ντεκαφεινέ καφέ. Λόγω της παρουσίας της καφεΐνης, τα σκευάσματα πράσινου καφέ δεν είναι κατάλληλα για την περίοδο της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, καθώς ισχύουν οι περιορισμοί που αφορούν και την κατανάλωση κανονικού καφέ.
Βοηθά όντως στο αδυνάτισμα ο πράσινος καφές;
Αν και οι φανατικοί θαυμαστές του θεωρούν ότι το χλωρογενικό οξύ του πράσινου καφέ επιταχύνει κατά πολύ την απώλεια βάρους, οι ειδικοί (γιατροί και διατροφολόγοι) επισημαίνουν πως κανένα συμπλήρωμα διατροφής δεν μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό για την απώλεια σωματικού βάρους από την ισορροπημένη διατροφή και την σωματική άσκηση. Ο πράσινος καφές, αλλά και ο καφές γενικότερα, μπορούν όμως να δράσουν υποστηρικτικά, καθιστώντας την απώλεια βάρους ευκολότερη.
Tο μόνο που είναι σίγουρο, είναι πως ο καφές είναι ένα πραγματικό δώρο της φύσης προς τον άνθρωπο, αφού είτε ωμός είτε καβουρδισμένος, είναι γεμάτος συστατικά εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία – με τη διαφορά πως ο καβουρδισμένος καφές είναι επίσης πολύ απολαυστικός !