ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Granita Di Cafe : παραδοσιακός παγωμένος καφές από το καυτό Σικελικό καλοκαίρι!

14/02/2019
από coffees.gr

Αν και Ιταλία δε φημίζεται για τους κρύους καφέδες της, σε μια γωνιά της γειτονικής χώρας ένας κρύος καφές φτιαγμένος με τα πιο απλά υλικά και συνδεδεμένος με την ιστορία της περιοχής κλέβει της εντυπώσεις! 

Η Σικελία είναι γνωστή, μεταξύ άλλων, για τα ζεστά, υγρά και μερικές φορές αποπνικτικά καλοκαίρια της, όμως οι Σικελοί είναι επίσης δεινοί λάτρεις του εσπρέσο, όπως όλοι άλλωστε οι Ιταλοί. Την απάντηση στο πως μπορεί κάποιος να απολαμβάνει τη γεύση του εσπρέσο εν μέσω του καυτού Σικελικού καλοκαιριού την έδωσε το βουνό – σύμβολο του νησιού, η Αίτνα.

Οι πλαγιές της Αίτνας είναι μονίμως καλυμμένες από χιόνι, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ήδη από την εποχή του ελληνικού εποικισμού της Σικελίας, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το χιόνι προκειμένου να κρυώνουν το κρασί τους, ενώ οι Άραβες κατακτητές παρασκεύαζαν με αυτό παγωμένα γλυκίσματα, τα σερμπέτια.  Κατά την αναγέννηση, το εμπόριο χιονιού και πάγου αποτέλεσε ένα βασικό έσοδο για την πόλη της Κατάνιας, ενώ ήδη από την εισαγωγή του καφέ στο νησί χρονολογούνται οι πρώτες προσπάθειες των Σικελών για τον παγωμένο καφέ που σήμερα είναι χαρακτηριστικός της Σικελίας : του Granita Di Café!

H Granita αποτελεί ένα διαδεδομένο πρωινό στη Σικελία, και συνήθως συνοδεύεται από αφράτο, μαλακό ψωμάκι τύπου brioche. Οι Σικελοί συνηθίζουν να βουτούν το ψωμάκι στην γρανίτα, να φτιάχνουν σάντουιτς γεμίζοντάς το με τη γρανίτα, ή απλώς να το απολαμβάνουν όσο πίνουν το παγωμένο, δροσιστικό ρόφημα. Αν και η granita συναντάται με πολλά αρώματα και γεύσεις, η Granita Di Café, φτιαγμένη με δυνατό εσπρέσο, είναι ίσως η καταλληλότερη επιλογή για πρωινό.

Αν και στις παλαιότερες εποχές η Granita Di Café κατασκευαζόταν όντως με χιόνι, μπορεί να φτιαχτεί, φυσικά, το ίδιο εύκολα και με πάγο. Είναι ένα απλό, δροσιστικό ρόφημα, που δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό και πατά γερά πάνω στην απλότητα που χαρακτηρίζει την βασική φιλοσοφία της ιταλικής γαστρονομίας και της κουλτούρας του καφέ, αφού δεν απαιτεί παρά εσπρέσο, πάγο και ζάχαρη!

 

Τι χρειαζόμαστε για μια αυθεντική σικελική Granita di Café;

225 ml espresso (περίπου 7 espresso)

225ml νερό

225 gr ζάχαρη

Χτυπημένη κρέμα γάλακτος (για το σερβίρισμα)

 

 

 

Πώς ετοιμάζουμε την Granita di Café;

  • Σε ένα τηγάνι ή κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το νερό και την ζάχαρη, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς.
  • Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι το σιρόπι να κρυώσει εντελώς
  • Ανακατεύουμε τους espresso με το σιρόπι σε ένα δοχείο και το τοποθετούμε στην κατάψυξη.
  • Κάθε δύο ώρες, βγάζουμε το μείγμα από την κατάψυξη και το ανακατεύουμε καλά με μία πηρούνα. Επαναλαμβάνουμε για όσο χρειαστεί (συνήθως, όχι πάνω από 3-4 ώρες), ώσπου το μείγμα μας να έχει την υφή γρανίτας. Δε πρέπει να είναι στέρεο, αλλά ούτε και υγρό, και πρέπει η υφή του να είναι κρυσταλλική.
  • Σερβίρουμε με μια κουταλιά χτυπημένης κρέμας γάλακτος και, αν είναι πρωί, με ένα ψωμάκι μπριός.

 

 

 

 

Συμβουλές για νόστιμη Granita Di Café

  • Η δοσολογία που περιγράφουμε είναι αρκετή για 4-6 ποτήρια Granita di Café – συνήθως παρασκευάζεται, λόγω της φύσης της, σε μεγάλες ποσότητες.
  • Μπορούμε να παρασκευάσουμε τη Granita και με άλλο καφέ, εκτός από εσπρέσο, όπως για παράδειγμα με καφέ φίλτρου, κάτι που όμως θα έχει ως αποτέλεσμα πιο αδύναμη και λιγότερο έντονη γεύση.
  • Αν έχουμε παγωτομηχανή, μπορούμε να βάλουμε το μείγμα απευθείας στην παγωτομηχανή, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή και παραλείποντας το χτύπημα κάθε δυο ώρες. Η υφή θα είναι λίγο διαφορετική και ελαφρά πιο «μεταξένια»
  • Η Granita Di Café περιέχει πολλή ζάχαρη η οποία όμως είναι απαραίτητη, όχι μόνο για τη γεύση, αλλά και για να αποκτήσει το ρόφημα τη σωστή υφή. Η ζάχαρη εμποδίζει το υγρό να παγώσει εντελώς και βοηθά στη δημιουργία μικρών κρυστάλλων.
  • Προτιμούμε ένα κλασσικό Ιταλικό χαρμάνι εσπρέσο για την παρασκευή της συνταγής, πλούσιο σε Robusta. Ο καφές που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να χαρακτηρίζεται από δυνατό σώμα για να διατηρήσει τη γεύση τόσο μετά την προσθήκη της ζάχαρης, όσο και μετά την διαδικασία του παγώματος. Ενδεικτικά, μπορούμε να επιλέξουμε χαρμάνια με 40% Robusta το Super Bar της Manaresi ή αν θέλουμε πραγματικά έντονη κι επίμονη γεύση καφέ ένα χαρμάνι με 70% περιεκτικότητα σε Robusta, όπως ο Gran Espresso της Lavazza.
  • Μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε σαντιγί για το γαρνίρισμα, ωστόσο η αυθεντική συνταγή απαιτεί καλά χτυπημένη, ολόπαχη κρέμα γάλακτος που θα συμπληρώσει τις υφές της γρανίτας για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία.

 

Κάποιος έχει πει, ότι «το καλοκαίρι βρίσκεται στο μυαλό μας» - αν ισχύει αυτό, δε χρειάζεται να περιμένουμε τον καύσωνα για να απολαύσουμε μια Granita Di Café! Με τρία μόλις απλά υλικά, μπορούμε να φέρουμε το καυτό Σικελικό καλοκαίρι στην κουζίνα μας!

 

 

 

 

 

Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ