Αν και Ιταλία δε φημίζεται για τους κρύους καφέδες της, σε μια γωνιά της γειτονικής χώρας ένας κρύος καφές φτιαγμένος με τα πιο απλά υλικά και συνδεδεμένος με την ιστορία της περιοχής κλέβει της εντυπώσεις!
Η Σικελία είναι γνωστή, μεταξύ άλλων, για τα ζεστά, υγρά και μερικές φορές αποπνικτικά καλοκαίρια της, όμως οι Σικελοί είναι επίσης δεινοί λάτρεις του εσπρέσο, όπως όλοι άλλωστε οι Ιταλοί. Την απάντηση στο πως μπορεί κάποιος να απολαμβάνει τη γεύση του εσπρέσο εν μέσω του καυτού Σικελικού καλοκαιριού την έδωσε το βουνό – σύμβολο του νησιού, η Αίτνα.
Οι πλαγιές της Αίτνας είναι μονίμως καλυμμένες από χιόνι, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ήδη από την εποχή του ελληνικού εποικισμού της Σικελίας, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το χιόνι προκειμένου να κρυώνουν το κρασί τους, ενώ οι Άραβες κατακτητές παρασκεύαζαν με αυτό παγωμένα γλυκίσματα, τα σερμπέτια. Κατά την αναγέννηση, το εμπόριο χιονιού και πάγου αποτέλεσε ένα βασικό έσοδο για την πόλη της Κατάνιας, ενώ ήδη από την εισαγωγή του καφέ στο νησί χρονολογούνται οι πρώτες προσπάθειες των Σικελών για τον παγωμένο καφέ που σήμερα είναι χαρακτηριστικός της Σικελίας : του Granita Di Café!
H Granita αποτελεί ένα διαδεδομένο πρωινό στη Σικελία, και συνήθως συνοδεύεται από αφράτο, μαλακό ψωμάκι τύπου brioche. Οι Σικελοί συνηθίζουν να βουτούν το ψωμάκι στην γρανίτα, να φτιάχνουν σάντουιτς γεμίζοντάς το με τη γρανίτα, ή απλώς να το απολαμβάνουν όσο πίνουν το παγωμένο, δροσιστικό ρόφημα. Αν και η granita συναντάται με πολλά αρώματα και γεύσεις, η Granita Di Café, φτιαγμένη με δυνατό εσπρέσο, είναι ίσως η καταλληλότερη επιλογή για πρωινό.
Αν και στις παλαιότερες εποχές η Granita Di Café κατασκευαζόταν όντως με χιόνι, μπορεί να φτιαχτεί, φυσικά, το ίδιο εύκολα και με πάγο. Είναι ένα απλό, δροσιστικό ρόφημα, που δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό και πατά γερά πάνω στην απλότητα που χαρακτηρίζει την βασική φιλοσοφία της ιταλικής γαστρονομίας και της κουλτούρας του καφέ, αφού δεν απαιτεί παρά εσπρέσο, πάγο και ζάχαρη!
Τι χρειαζόμαστε για μια αυθεντική σικελική Granita di Café;
225 ml espresso (περίπου 7 espresso)
225ml νερό
225 gr ζάχαρη
Χτυπημένη κρέμα γάλακτος (για το σερβίρισμα)
Πώς ετοιμάζουμε την Granita di Café;
Συμβουλές για νόστιμη Granita Di Café
Κάποιος έχει πει, ότι «το καλοκαίρι βρίσκεται στο μυαλό μας» - αν ισχύει αυτό, δε χρειάζεται να περιμένουμε τον καύσωνα για να απολαύσουμε μια Granita Di Café! Με τρία μόλις απλά υλικά, μπορούμε να φέρουμε το καυτό Σικελικό καλοκαίρι στην κουζίνα μας!
Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ