Εύκολο, γρήγορο και πεντανόστιμο!
Υπάρχουν φορές που θέλουμε να ετοιμάσουμε ένα γλυκό, χωρίς να αναστατώσουμε την κουζίνα και χωρίς να δηλώσουμε υποψηφιότητα για το Bake Off Greece. Είτε μιλάμε για μια απογευματινή λιγούρα, είτε για ένα επιδόρπιο που θα κλείσει ένα χαλαρό γεύμα με φίλους, η ζαχαροπλαστική δε χρειάζεται να είναι περίπλοκη.
Υπάρχει, ευτυχώς, ένα πλήθος τέτοιων επιδορπίων, που ετοιμάζονται άμεσα και με απλά υλικά. Τα περισσότερα από αυτά, αξιοποιούν τα μπισκότα που μας έχουν ξεμείνει και κάποιο είδος κρέμας (ζαχαροπλαστικής, γιαουρτιού κλπ) ή ζελέ. Το πολύ δημοφιλές «γλυκό της τεμπέλας» με κρέμα αραβοσίτου, ζελέ και μπισκότα είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, όπως και το γιαουρτογλυκό ψυγείου.
Το δικό μας γλυκό, το ονομάσαμε «Γλυκό του Τεμπέλη» και είναι φυσικά γεμάτο αρώματα και γεύση καφέ. Αποτελείται από μπισκότα και μια εύκολη κρέμα που θυμίζει παγωτό ή semifreddo, όμως το μυστικό του κρύβεται στο παιχνίδι που κάνει στο στόμα το βελούδινο με το τραγανό, κάτι που το κάνει να θυμίζει κλασικά ρετρό γλυκά όπως η Αλάσκα, το Αρμενοβίλ ή η Παύλοβα.
Τι χρειαζόμαστε για το «Γλυκό του Τεμπέλη» με άρωμα καφέ;
- 5 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ
- 1 κονσέρβα γάλα ζαχαρούχο
- 2 κούπες κρέμα γάλακτος
- Μπισκότα digestive
- 1 κουταλιά του γλυκού μέλι
- Ξηρούς καρπούς & κομμάτια σοκολάτας
Πώς ετοιμάζουμε το Γλυκό του Τεμπέλη;
- Χτυπάμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος πολύ καλά, μέχρι να σφίξει
- Προσθέτουμε το γάλακαι συνεχίζουμε το χτύπημα
- Προσθέτουμε τρεις κουταλιές καφέ διαλυμένες σε λίγο νερό
- Διαλύουμε τις άλλες δυο κουταλιές καφέ σε νερό, στο οποίο εμβαπτίζουμε τα μπισκότα μας
- Βάζουμε τα μπισκότα σε βαθύ πυρέξ, δημιουργώντας μια στρώση.
- Προσθέτουμε πάνω από τα μπισκότα το μείγμα κρέμας γάλακτος και ζαχαρούχου, πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς και κομμάτια σοκολάτας
- Επαναλαμβάνουμε με όσες στρώσεις χωράει το πυρέξ μας ή μέχρι να μας τελειώσουν τα υλικά.
- Κρυώνουμε στην κατάψυξη. Πριν σερβίρουμε, τοποθετούμε το γλυκό για λίγη ώρα στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου. Αντί για σιρόπι, περιχύνουμε με λίγο μέλι
Συμβουλές για γρήγορο κι εύκολο Γλυκό του Τεμπέλη
- Στη συνταγή χρησιμοποιήσαμε digestive, όμως μπορούμε να αξιοποιήσουμε ό,τι μπισκότα έχουμε διαθέσιμα, ακόμα κι αν είναι διαφορετικά μεταξύ τους.
- Χρειάζεται προσοχή στο πώς βουτάμε τα μπισκότα μας στον καφέ. Πρέπει να απορροφήσουν όλα τα αρώματα, χωρίς να μουλιάσουν, γιατί θα καταλήξουμε σε ένα γλυκό με λασπωμένη υφή.
- Το μυστικό του γλυκού είναι το παιχνίδισμα ανάμεσα στην βελούδινη κρέμα και την τραγανότητα που προσφέρουν οι ξηροί καρποί και τα κομμάτια σοκολάτας, οπότε δεν είμαστε φειδωλοί σε αυτά!
- Αν θέλουμε να μειώσουμε την γλυκύτητα του επιδορπίου μας (αλλά και τις θερμίδες του) αντικαθιστούμε την μισή ποσότητα ζαχαρούχου γάλακτος με κανονικό γάλα εβαπορέ.
- Οπωσδήποτε βγάζουμε από τη κατάψυξη το γλυκό λίγη ώρα πριν το σερβίρουμε. Η υφή της κρέμας πρέπει να θυμίζει semifreddo.
- Δεν αγχωνόμαστε αν δεν πετύχουν ακριβώς τα layers μας. Αυτού του είδους τα γλυκά είναι το ίδιο γοητευτικά ακόμα κι αν είναι λίγο «ακατάστατα».
Και οι… τεμπέληδες έχουμε ψυχή! Μπισκότα, καφές και δύο τρία υλικά ακόμα αρκούν για ένα απολαυστικό γλυκό που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλα, πολυτελέστερα επιδόρπια.
μια ιδέα από τον ιστότοπο yummy.ph
Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ