30/07/2020
από coffees.gr
H δύναμη του καφέ και η πιπεράτη γεύση του ginger σε έναν πρωτότυπο παγωμένο καφέ.
Στους πιο πολλούς, η λέξη «Τζιτζιμπύρα» θυμίζει παλιές ταινίες με την Ρένα Βλαχοπούλου στην Κέρκυρα – όμως, η παρεξηγημένη τζιτζιμπύρα μπορεί να μας δώσει ένα παγωμένο, απολαυστικό καφέ!
Η Ginger Ale, ή επί το ελληνικότερον, Τζιτζιμπύρα, είναι ένα μη αλκοολούχο ανθρακούχο ποτό, που αρωματίζεται με ginger και άλλα μπαχαρικά. Η πρώτη του εμφάνιση εντοπίζεται στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας στα μέσα του 19ου αιώνα, όμως από τότε έχουν εμφανιστεί διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του ποτού και την χώρα προέλευσης του. Αν και αρχικά το Ginger Ale χρησιμοποιούνταν σαν ήπιο φάρμακο για την ναυτία και τις στομαχικές παθήσεις, σήμερα είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής βάση για cocktails, ενώ δεν είναι λίγοι και όσοι το καταναλώνουν σκέτο, χάρη στην ξεδιψαστική του γεύση.
Αν και στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλές, το Ginger Ale μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε κάθε κάβα, ενώ δεν είναι λίγα και τα bar που σερβίρουν cocktail βασισμένα στην τζιτζιμπύρα. Όταν όμως συνδυαστεί με δυνατό espresso, μας δίνει έναν από τους πιο απολαυστικούς καλοκαιρινούς καφέδες που μπορεί κανείς να φανταστεί.
Τι χρειαζόμαστε για τον Ginger Ale Latte;
- Έναν διπλό espresso (60 ml)
- 150 ml κρύο γάλα
- 80 ml Ginger Ale
- Ζάχαρη, κατά βούληση
- Πάγο
Πως ετοιμάζουμε τον Gingel Ale Latte;
- Ετοιμάζουμε τον espresso, και τον χτυπάμε σε σέικερ με πάγο
- Στο ίδιο σέικερ, προσθέτουμε το γάλα και το ginger ale και χτυπάμε καλά
- Σουρώνουμε σε γυάλινο ποτήρι, και προσθέτουμε έξτρα πάγο
- Σερβίρουμε!
Συμβουλές για δροσιστικούς Ginger Ale Latte:
- Ο συγκεκριμένος καφές δεν χρειάζεται ζάχαρη, καθώς σκοπός είναι να τονιστούν τα αρώματα του καφέ και τoυ ginger. Αν όμως τον επιθυμούμε περισσότερο γλυκό, προσθέτουμε τη ζάχαρη στον γλυκό καφέ, πριν το χτύπημα.
- Ανάλογα με το πόσο έντονη επιθυμούμε τη γεύση του ginger, μπορούμε να αυξομειώσουμε τις αναλογίες γάλακτος και ginger ale.
- Χτυπάμε τον καφέ μας σε ένα ανοξείδωτο μεταλλικό shaker, που θα μεταδώσει ομοιόμορφα την θερμοκρασία, για τέλειο χτύπημα.
- Χρησιμοποιούμε ένα γλυκόπιοτο, 100% Arabica χαρμάνι, που θα κοντραριστεί ευχάριστα με την σπιρτάδα του ginger. Ο Hausbrandt Gourmet Columbus, o Illy Arabica Selection Ethiopia και ο Hausbrandt Murano είναι ιδανικές επιλογές
- Μπορούμε να βρούμε Ginger Ale σε ενημερωμένες κάβες ή σε μεγάλα σούπερμαρκετ.
- Προσέχουμε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τις θερμίδες του Ginger Ale που θα επιλέξουμε, για να μην καταλήξουμε σε θερμιδική βόμβα.
- Καλό θα είναι να έχουμε τα Ginger Ale μας στο ψυγείο πριν το χτύπημα, ώστε να πετύχουμε τη σωστή θερμοκρασία στο ρόφημά μας.
- Αντικαθιστώντας τον espresso με Cold Brew, μπορούμε να ετοιμάσουμε τον Ginger Ale Latte σε κανάτα και να σε σερβίρουμε κατόπιν σε ποτήρια, κάτι που είναι ιδανικό για μεγάλες παρέες. Συνταγή για Cold Brew μπορούμε να βρούμε εδώ.
Αν αγαπάτε την σπιρτάδα του Ginger και αναζητάτε έναν πρωτότυπο, ξεδιψαστικό παγωμένο καφέ, ο Ginger Ale Latte θα γίνει ο αγαπημένος σας για αυτό το καλοκαίρι!