ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Μια νέα μέθοδος εκχύλισης καφέ με φανατικούς φίλους : γνωρίζοντας το Aeropress.

13/08/2018
από coffees.gr

Όποιος παρακολουθεί τις τάσεις στον χώρο του καφέ, αποκλείται να μην έχει ακούσει για μια νέα συσκευή - και ταυτόχρονα μια νέα μέθοδο εκχύλισης καφέ - που κερδίζει συνεχώς έδαφος : το Aeropress. 

Υπάρχουν τρόποι παρασκευής καφέ που χάνονται στα βάθη του χρόνου, όπως ο ελληνικός καφές, νέες μέθοδοι που αξιοποιούν παλαιότερες γνώσεις και κερδίζουν συνεχώς δημοτικότητα, όπως ο Cold Brew, καθιερωμένοι τρόποι εκχύλισης  που απαιτούν μηχανές, όπως ο espresso, αλλά και δεκάδες άλλοι τρόποι που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των λάτρεων του καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια μέθοδος εκχύλισης καφέ, που αν και εξαιρετικά πρόσφατη, κατακτά ολοένα και περισσότερο κόσμο, λόγω της ευκολίας της και του εξαιρετικού της αποτελέσματος : το Aeropress !

Τι είναι το Aeropress ;

Η συσκευή Aeropress δεν μετρά ούτε δεκαπέντε χρόνια ζωής, καθώς εφευρέθηκε από τον Alan Adler μόλις το 2005. Το Aeropress προσφέρει εξαιρετικά σύντομο χρόνο εκχύλισης (περίπου 90 δευτερόλεπτα), και αναδεικνύει τα αρώματα του καφέ, πετυχαίνοντας χαμηλότερη οξύτητα, εντονότερο σώμα και συγκέντρωση που προσεγγίζει την αντίστοιχη του εσπρέσο, αν και το αποτέλεσμα μοιάζει περισσότερο με καφέ φίλτρου. Ο χειρισμός του Aeropress είναι ιδιαίτερα απλός,  ενώ καθαρίζεται και συντηρείται πολύ εύκολα, λόγω των αποσπώμενων μερών που το απαρτίζουν. Οι συσκευές Aeropress είναι ιδιαίτερα οικονομικές και εύκολες στη χρήση, καθώς απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες λάτρεις του καφέ και δεν απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία ή επένδυση χρημάτων. Εξίσου οικονομικά είναι και τα αναλώσιμα του Aeropress, που περιορίζονται μόνο στα χάρτινα φίλτρα. 

Από τι αποτελείται μια συσκευή Aeropress ;

Το Aeropress μοιάζει ουσιαστικά με μια μεγάλη σύριγγα, αποτελούμενη από τρία πλαστικά μέρη : τον θάλαμο, το πώμα και το έμβολο. Για να χρησιμοποιήσουμε το Aeropress, τοποθετούμε αρχικά ένα χάρτινο ή μεταλλικό φίλτρο πάνω στο πώμα, και εν συνεχεία τα τοποθετούμε στον θάλαμο. Το επίσης κυλινδρικό έμβολο είναι μικρότερο από τον θάλαμο και σχεδιασμένο ώστε να εφαρμόζει μέσα σε αυτόν. Πριν ξεκινήσει η εκχύλιση, ο θάλαμος τοποθετείται μέσα σε μια κανάτα ή μια κούπα, προκειμένου να συγκεντρωθεί άμεσα ο εκχυλισμένος καφές.

Πώς λειτουργεί το Aeropress ;

Για να ξεκινήσει η παρασκευή του καφέ, ο αλεσμένος καφές τοποθετείται στο φίλτρο και προστίθεται στη συσκευή ζεστό νερό. Μετά την πάροδο ενός λεπτού, το έμβολο τοποθετείται στον θάλαμο και ο καφές εκχυλίζεται υπό πίεση – χρειάζεται μόνο τριάντα δευτερόλεπτα ακόμα προκειμένου να συγκεντρωθεί όλος ο εκχυλισμένος καφές  στην κούπα ή στην κανάτα που βρίσκεται κάτω από τον θάλαμο.

Το μυστικό της λειτουργίας του Aeropress, όπως ίσως φανερώνει και το όνομά του, είναι ο ενδιάμεσος αέρας που εγκλωβίζεται στη συσκευή, ο οποίος επιτρέπει στο νερό να διαπεράσει τον καφέ υπό πίεση. Έτσι, ο καφές που εκχυλίζεται με Aeropress έχει εντονότερα αρώματα από της συμβατικές καφετιέρες φίλτρου, ηλεκτρικές ή χειροκίνητες, χαμηλότερη οξύτητα, λιγότερη πικράδα και έντονο σώμα. Λόγω της φύσης του, το Aeropress είναι εξαιρετικά ευέλικτο, καθώς μπορεί να παράξει πολύ καλό γευστικό αποτέλεσμα με πολλά διαφορετικά χαρμάνια καφέ, ακόμα και αν ο χειριστής του δεν έχει πολύ μεγάλη εμπειρία.

 

Συμβουλές για καλύτερο καφέ με Aeropress

  • Ο βαθμός άλεσης του καφέ παίζει σημαντικό ρόλο. Αν και συνήθως συνίσταται ένα άλεσμα ψιλότερο μεν από το άλεσμα για συμβατικές καφετιέρες φίλτρου αλλά χοντρότερο από το άλεσμα για εσπρέσο, υπάρχουν αρκετοί που συνιστούν διαφορετικούς βαθμούς αλέσματος. Η καλύτερη είναι λύση είναι ένας οικιακός μύλος άλεσης καφέ και διάθεση για πειραματισμό.
  • Το ίδιο ισχύει και για τη θερμοκρασία του νερού, που σχετίζεται άμεσα με τον βαθμό άλεσης. Το νερό θα πρέπει να είναι ζεστό, προκειμένου να εκχυλιστεί ο καφές, αλλά όχι σε θερμοκρασία που θα τον «κάψει», φιμώνοντας τα αρώματά του – αρκετοί συνιστούν 80oC . Όπως είναι φυσικό, χοντρότερο άλεσμα απαιτεί νερό σε υψηλότερη θερμοκρασία και το αντίστροφο. Καθώς διαφορετικοί συνδυασμοί θερμοκρασίας – αλέσματος παράγουν διαφορετικά αποτελέσματα, η λύση είναι και σε αυτή την περίπτωση ο πειραματισμός.
  • Αρκετοί συνιστούν ότι τα χαρμάνια με μέτριο καβούρδισμα αναδεικνύονται περισσότερο μέσω της εκχύλισης με Aeropress, αλλά αυτό έγκειται στο προσωπικό γούστο του καθενός – κάθε ποικιλία καφέ μπορεί να εκχυλιστεί στο Aeropress με πολύ καλά αποτελέσματα.
  • Εάν θέλουμε ο καφές που θα εκχυλιστεί να μοιάζει λίγο περισσότερο με εσπρέσο, μπορούμε να συμπιέσουμε τον καφέ, όταν τον τοποθετήσουμε στον κύλινδρο, με παρόμοιες κινήσεις με αυτές που χρησιμοποιεί ο barista για να συμπιέσει τον καφέ με το tamper πριν την εκχύλιση του εσπρέσο.
  • Δεν πατάμε το έμβολο μέχρι κάτω, αλλά σταματάμε εκεί που υπάρχει η γραμμή διαβάθμισης, διαφορετικά ο καφές θα αρχίζει να πικρίζει και να χάνει σε αρώματα.
  • Η συνεχής ενασχόληση επαγγελματιών και ερασιτεχνών baristi με το Aeropress έχει δημιουργήσει και παραλλαγές της διαδικασίας εκχύλισης, όπως το «ανάποδο» Aeropress. Η απλότητα της συσκευής μάλλον ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα – έχουν άλλωστε διεξαχθεί και πρωταθλήματα Aeropress !