Όποιος παρακολουθεί τις τάσεις στον χώρο του καφέ, αποκλείται να μην έχει ακούσει για μια νέα συσκευή - και ταυτόχρονα μια νέα μέθοδο εκχύλισης καφέ - που κερδίζει συνεχώς έδαφος : το Aeropress.
Υπάρχουν τρόποι παρασκευής καφέ που χάνονται στα βάθη του χρόνου, όπως ο ελληνικός καφές, νέες μέθοδοι που αξιοποιούν παλαιότερες γνώσεις και κερδίζουν συνεχώς δημοτικότητα, όπως ο Cold Brew, καθιερωμένοι τρόποι εκχύλισης που απαιτούν μηχανές, όπως ο espresso, αλλά και δεκάδες άλλοι τρόποι που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των λάτρεων του καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια μέθοδος εκχύλισης καφέ, που αν και εξαιρετικά πρόσφατη, κατακτά ολοένα και περισσότερο κόσμο, λόγω της ευκολίας της και του εξαιρετικού της αποτελέσματος : το Aeropress !
Τι είναι το Aeropress ;
Η συσκευή Aeropress δεν μετρά ούτε δεκαπέντε χρόνια ζωής, καθώς εφευρέθηκε από τον Alan Adler μόλις το 2005. Το Aeropress προσφέρει εξαιρετικά σύντομο χρόνο εκχύλισης (περίπου 90 δευτερόλεπτα), και αναδεικνύει τα αρώματα του καφέ, πετυχαίνοντας χαμηλότερη οξύτητα, εντονότερο σώμα και συγκέντρωση που προσεγγίζει την αντίστοιχη του εσπρέσο, αν και το αποτέλεσμα μοιάζει περισσότερο με καφέ φίλτρου. Ο χειρισμός του Aeropress είναι ιδιαίτερα απλός, ενώ καθαρίζεται και συντηρείται πολύ εύκολα, λόγω των αποσπώμενων μερών που το απαρτίζουν. Οι συσκευές Aeropress είναι ιδιαίτερα οικονομικές και εύκολες στη χρήση, καθώς απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες λάτρεις του καφέ και δεν απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία ή επένδυση χρημάτων. Εξίσου οικονομικά είναι και τα αναλώσιμα του Aeropress, που περιορίζονται μόνο στα χάρτινα φίλτρα.
Από τι αποτελείται μια συσκευή Aeropress ;
Το Aeropress μοιάζει ουσιαστικά με μια μεγάλη σύριγγα, αποτελούμενη από τρία πλαστικά μέρη : τον θάλαμο, το πώμα και το έμβολο. Για να χρησιμοποιήσουμε το Aeropress, τοποθετούμε αρχικά ένα χάρτινο ή μεταλλικό φίλτρο πάνω στο πώμα, και εν συνεχεία τα τοποθετούμε στον θάλαμο. Το επίσης κυλινδρικό έμβολο είναι μικρότερο από τον θάλαμο και σχεδιασμένο ώστε να εφαρμόζει μέσα σε αυτόν. Πριν ξεκινήσει η εκχύλιση, ο θάλαμος τοποθετείται μέσα σε μια κανάτα ή μια κούπα, προκειμένου να συγκεντρωθεί άμεσα ο εκχυλισμένος καφές.
Πώς λειτουργεί το Aeropress ;
Για να ξεκινήσει η παρασκευή του καφέ, ο αλεσμένος καφές τοποθετείται στο φίλτρο και προστίθεται στη συσκευή ζεστό νερό. Μετά την πάροδο ενός λεπτού, το έμβολο τοποθετείται στον θάλαμο και ο καφές εκχυλίζεται υπό πίεση – χρειάζεται μόνο τριάντα δευτερόλεπτα ακόμα προκειμένου να συγκεντρωθεί όλος ο εκχυλισμένος καφές στην κούπα ή στην κανάτα που βρίσκεται κάτω από τον θάλαμο.
Το μυστικό της λειτουργίας του Aeropress, όπως ίσως φανερώνει και το όνομά του, είναι ο ενδιάμεσος αέρας που εγκλωβίζεται στη συσκευή, ο οποίος επιτρέπει στο νερό να διαπεράσει τον καφέ υπό πίεση. Έτσι, ο καφές που εκχυλίζεται με Aeropress έχει εντονότερα αρώματα από της συμβατικές καφετιέρες φίλτρου, ηλεκτρικές ή χειροκίνητες, χαμηλότερη οξύτητα, λιγότερη πικράδα και έντονο σώμα. Λόγω της φύσης του, το Aeropress είναι εξαιρετικά ευέλικτο, καθώς μπορεί να παράξει πολύ καλό γευστικό αποτέλεσμα με πολλά διαφορετικά χαρμάνια καφέ, ακόμα και αν ο χειριστής του δεν έχει πολύ μεγάλη εμπειρία.
Συμβουλές για καλύτερο καφέ με Aeropress