Όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε εξοπλισμό, αρκετοί καφελάτρες καταφεύγουν σε μια απλή και χειροκίνητη μηχανή, την French Press. Με μερικές απλές συμβουλές, ο καφές που παράγεται από την French Press μας μπορεί να γίνει πιο απολαυστικός.
Ενώ δεν είναι σίγουρα δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στους δημοφιλέστερους τρόπους εκχύλισης, η French Press είναι μια πρακτική λύση για καφέ φίλτρου, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη άλλη μηχανή καφέ. Με το καλοκαίρι να καταφτάνει και τις διακοπές προ των πυλών, κάτι που σημαίνει ότι αρκετοί θα βρεθούμε μακριά από τις αγαπημένες μας μηχανές espresso, γεννιούνται ερωτήματα: μπορούμε να βελτιώσουμε τον καφέ που παράγεται από την γαλλική μας πρέσα;
Ενώ πλέον υπάρχουν λύσεις ακόμα και για espresso στο εξοχικό μας, όπως για παράδειγμα η χειροκίνητη μηχανή εσπρέσο χωρίς μπαταρίες, η French Press αποτελεί μια αξιόπιστη κι εύκολη λύση, αν θέλουμε να απολαύσουμε καφέ στις διακοπές ή στο εξοχικό μας, χωρίς να έχουμε πρόσβαση σε ογκώδεις μηχανές ή αναλώσιμα και χωρίς να καταφύγουμε σε στιγμιαίο καφέ. Προσέχοντας μάλιστα μερικά απλά πράγματα στη διαδικασία της εκχύλισης, το αποτέλεσμα θα μας εκπλήξει. Ο ποιοτικός κι εύγεστος καφές με μια απλή French Press είναι εφικτός – αρκεί να πάρουμε την εκχύλιση στα σοβαρά και να προσέξουμε όλες της τις παραμέτρους.
Τι πρέπει να προσέξουμε για να έχουμε απολαυστικότερο καφέ από μια French Press;
Άλεση: Όπως και σε κάθε άλλη μέθοδο εκχύλισης, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε φρεσκοαλεσμένο καφέ, προκειμένου να είμαστε σίγουροι πως η κούπα μας θα έχει το μέγιστο δυνατό άρωμα. Ο βαθμός άλεσης έχει ιδιαίτερη σημασία: ο καφές μας πρέπει να είναι αλεσμένος μέτρια, καθώς μια ψιλή άλεση θα έχει αποτέλεσμα υπερεκχυλισμένο και πικρό καφέ, ενώ το φλιτζάνι μας είναι πιθανό να έχει σωματίδια και δυσάρεστη γεύση. Αντίθετα, ένας καφές αλεσμένος πιο χοντρά από ό,τι πρέπει είναι πιθανό να καταλήξει σε μια κούπα με αδύναμη γεύση.
Θερμοκρασία: Το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ζεστό, αλλά όχι σε σημείο βρασμού. Ιδανικά, το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε σε μια French Press θα πρέπει είναι περίπου στους 95 βαθμούς κελσίου. Ακόμα, μπορούμε να προθερμάνουμε την French Press μας, τοποθετώντας ζεστό νερό λίγο πριν αρχίσουμε την εκχύλιση. Με αυτό τον τρόπο, ο εκχυλισμένος καφές θα διατηρήσει τη θερμοκρασία του για περισσότερο χρόνο.
Αναλογία καφέ / νερού: Η εύρεση της σωστής αναλογίας καφέ / νερού απαιτεί πειραματισμό, καθώς καθορίζει τη γεύση του καφέ, κάτι που εξαρτάται άμεσα από το προσωπικό μας γούστο. Αν ο καφές μας φαίνεται αδύναμος, είναι καλύτερα να προσθέσουμε λίγο περισσότερο αλεσμένο καφέ, ενώ αν βγαίνει πολύ δυνατός (ενώ τα υπόλοιπα βήματα γίνονται σωστά) ίσως πρέπει να μειώσουμε τον καφέ που χρησιμοποιούμε. Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, είναι καλό να χρησιμοποιούμε ζυγαριά και να κρατάμε τις σχετικές σημειώσεις από τις εκχυλίσεις μας, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό.
Προεκχύλιση: Ένα σημαντικό βήμα της διαδικασίας, που πολλοί καφελάτρες παραλείπουν, είναι το στάδιο της προεκχύλισης. Βρέχοντας τον αλεσμένο καφέ με λίγο ζεστό νερό, ανακατεύοντας και περιμένοντας για 30-40 δευτερόλεπτα, δίνουμε την ευκαιρία στα εναπομείναντα αέρια του καφέ να διαφύγουν και στα αρώματα να ξεδιπλωθούν περισσότερο. Όσο απλό κι αν είναι αυτό το στάδιο, η διαφορά στο φλιτζάνι είναι κάτι παραπάνω από αισθητή. Μετά το πέρας της προεχκύλισης, δεν ανακατεύουμε ξανά τον καφέ, απλά προσθέτουμε το υπόλοιπο ζεστό νερό.
Χρόνος εκχύλισης: Ο χρόνος εκχύλισης παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την τελική γεύση του καφέ και εξαρτάται άμεσα από το βαθμό άλεσης του καφέ που χρησιμοποιούμε. 3-4 λεπτά είναι αρκετά για μέτρια αλεσμένο καφέ, με τον χρόνο να ανεβαίνει 6-8 λεπτά αν επιχειρήσουμε να αλέσουμε τον καφέ μιας λίγο πιο χοντρό.
Αποφεύγουμε την υπερεκχύλιση: Αφού ετοιμάσουμε τον καφέ μας, τον σερβίρουμε αμέσως ή αν έχουμε ετοιμάσει περισσότερη ποσότητα, τον μεταφέρουμε σε μια καράφα. Όσο περισσότερο μένει ο καφές μέσα στην γαλλική πρέσα μας, τόσο πικρότερος θα γίνεται, καθώς η διαδικασία εκχύλισης θα συνεχίζεται.
Καθαριότητα: Όπως κάθε συσκευή καφέ, έτσι και η French Press απαιτεί σχολαστικό καθάρισμα μετά από κάθε χρήση, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ποιοτικά αποτελέσματα. Μετά από κάθε χρήση, πλένουμε την ατομική μας καφετιέρα με νερό και σαπούνι, για να απομακρύνουμε τα εναπομείναντα έλαια του καφέ, τα οποία αν παραμείνουν θα καταστρέψουν τις μελλοντικές εκχυλίσεις.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι για όποιον αγαπά τον εσπρέσο, η French Press θα παραμείνει απλά μια αξιοπρεπής εναλλακτική λύση, ενώ και για όσους απολαμβάνουν τον καφέ φίλτρου, άλλες συσκευές, όπως οι γυάλινες καφετιέρες Pour Over, προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν πρέπει να απολαμβάνουμε πάντα τον καφέ που μας αξίζει, ακόμα και με μια απλή, χειροκίνητη Γαλλική Πρέσα!