Ένας οδικός χάρτης για απολαυστικούς Freddo Espresso & Freddo Cappuccino, για κάθε γούστο.
Eίναι σίγουρα ο δημοφιλέστερος κρύος καφές στην Ελλάδα, η συνήθεια που θυμόμαστε αμέσως μόλις ο καιρός γλυκάνει: ο λόγος φυσικά για τον Freddo Espresso, αλλά και τον ξάδερφό του, τον Freddo Cappuccino. Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για τον «εθνικό» μας καφέ, που γνωρίζει απίστευτη δημοφιλία, τόσο στην εστίαση όσο και στην κατοίκον κατανάλωση, κατά τους ανοιξιάτικους και τους θερινούς μήνες.
Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις όσων αγαπούν τον καφέ, είναι «Ποιος καφές είναι κατάλληλος για Freddo»; Φυσικά, δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καθώς το θέμα του προσωπικού γούστου είναι ιδιαίτερα σημαντικό – ωστόσο, καταρτίσαμε έναν «οδικό χάρτη» χωρίζοντας τα blends σε «δυνατά» και σε «φρουτώδη» και καλύπτοντας σχεδόν όλα τα γούστα, τόσο για όσους αγαπούν τον Freddo τους με δυνατό σώμα και γεύση που διατηρείται αναλλοίωτη, όσο και όσους δεν αποχωρίζονται τα μεθυστικά αρώματα του Arabica ούτε το καλοκαίρι.
Ποια χαρμάνια espresso είναι κατάλληλα για Freddo;
Τα «δυνατά», για Freddo Espresso που δεν χάνει το σώμα του
Ένας από τους μεγαλύτερους «εχθρούς» του Freddo Espresso, είναι η αίσθηση του «νερουλιάσματος», καθώς ο πάγος λιώνει και αραιώνει τον καφέ μας. Καθώς ο καφές πίνεται κατά βάση ζεστός, δεν είναι πάντα εύκολο να ανακαλύψουμε καφέδες που να κρατούν το σώμα, τη γεύση και το άρωμά τους στις κρύες παρασκευές. Δεν είναι λίγοι οι λάτρες του καφέ που προτιμούν χαρμάνια με σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε Robusta για τον Freddo Espresso ή Freddo Cappuccino του, καθώς ο Robusta προσφέρει ένταση και σώμα στο χαρμάνι, κρατώντας τη γεύση και την αίσθηση του καφέ αναλλοίωτη. Ακόμα και όσοι δε συμπαθούν ιδιαίτερα το «κακό παιδί» του καφέ, τον Robusta, θα αλλάξουν γνώμη δοκιμάζοντας έναν λαχταριστό freddo από ένα χαρμάνι με περιεκτικότητα 30-40% σε Robusta.
Bazzara Aromamore: Ένα blend πολύπλοκο κι αρωματικό, αλλά ταυτόχρονα γεμάτο ένταση και ζωντάνια. Πλούσεις νότες σοκολάτας, καραμέλας και ξηρών καρπών, στον πιο ντελικάτο freddo που έχετε δοκιμάσει ποτε.
La Brasiliana SuperMoka: Φρουτώδης και με σοκολατένια αρώματα, αλλά ταυτόχρονα με δυνατό, βελούδινο σώμα, διατηρεί όλη του τη γεύση και το άρωμα ακόμα και σε κρύες παρασκευές, για τους πιο απολαυστικούς Freddo.
Mikah Blend 07 Milano: Mε ιδανική ισορροπία ανάμεσα σε Arabica και Robusta, ένα χαρμάνι που πατά στην παράδοση του espresso της Βόρειας Ιταλίας, που θα σας εκπλήξει στην κρύα του εκδοχή.
Τα «φρουτώδη – ανθικά», για όσους δεν αποχωρίζονται τον Arabica ούτε στους παγωμένους καφέδες τους
Αντίθετα με όσους απολαμβάνουν την ένταση του Robusta στην παγωμένη εκδοχή του espresso, υπάρχουν φυσικά και οι «αμετανόητοι»: οι ακραιφνείς λάτρεις του Arabica που επιμένουν να απολαμβάνουν τα ιδιαίτερα, πολύπλοκα αρώματά του και σε έναν Freddo Espresso ή Freddo Cappuccino. Στον καφέ δεν υπάρχει «σωστό και λάθος», καθώς σημασία έχει να απολαμβάνουμε καφέδες που ταιριάζουν στο δικό μας, προσωπικό γευστικό αισθητήριο. Ένα χαρμάνι αρωματικού Arabica μπορεί φυσικά, στα χέρια ενός έμπειρου barista ή home barista, να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα σε κρύες παρασκευές – απλά απαιτείται, ενδεχομένως λίγη περισσότερη προσοχή.
Moka Efti 100% Arabica: Ένα χαρμάνι espresso από τους καλύτερους Arabica κόκκους από την Κεντρική και τη Νότια Αμερική, αλλά και την Αιθιοπία. Απολαυστικό άρωμα, φυσική γλυκύτητα κι επίμονη επίγευση αλλά και μια βαθιά γεύση που θυμίζει κακάο με νύξεις εσπεριδοειδών κάνουν αυτό το blend της Moka Efti ακαταμάχητο.
Εl Miguel Reserva Do Fundador: To "χαρμάνι του ιδρυτή" της El Miguel αποτελείται από 90% Arabica, με τον Robusta να συμπληρώνει διακριτικά. Δημοφιλές και αγαπημένο, δίνει εξαιρετικούς Freddo εκτός από παραδοσιακούς espresso.
Gima Perla Nera: Το "Μαύρο Μαργαριτάρι" της Gima Caffe βασίζει το άρωμά του στον Arabica, με τον Robusta να προσφέρει το απαραίτητο σώμα και την ένταση που χρειάζεται. Αρώματα κανέλας κα γλυκάνισου αλλά και νότες σοκολάτας θα κάνουν τον κρύο σας καφέ όσο πιο απολαυστικό γίνεται.
Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ, και λαχταριστοί Freddo Espresso και Freddo Cappuccino γεμίζουν τα ποτήρια μας – ας επιλέξουμε τα καλύτερα χαρμάνια, γιατί σημασία έχει μόνο ο καλός καφές. Ο καφές που μας αξίζει!