Καφέδες για... εξερευνητές!
Η χώρα προέλευσης είναι από τα βασικά στοιχεία που δίνουν σε κάθε καφέ την χαρακτηριστική του γεύση και το ιδιαίτερό του άρωμα. Οι γνώστες του καφέ συνηθίζουν σιγά σιγά να ξεχωρίζουν τους ξυλώδεις και πικάντικους καφέδες της Ασίας, από τους ζωηρούς και γεμάτους οξύτητα καφέδες της Αφρικής και τους πιο «στρογγυλεμένους» της Νότιας Αμερικής. Αν και η χώρα καταγωγής ενός καφέ δεν είναι δείγμα της ποιότητάς του, είναι εντούτοις ένα σημαντικό στοιχείο της ταυτότητας του.
Σήμερα, θυμόμαστε τέσσερις γνωστούς, αλλά και ξεχασμένους καφέδες, από τέσσερις ξεχωριστές γωνιές του πλανήτη: την Υεμένη, την πάλαι ποτέ κοιτίδα του καφέ, την Κούβα, που από κραταιά δύναμη του καφέ κατέληξε φτωχός συγγενής, αλλά και την Τζαμάικα και την Χαβάη, που ξετρελαίνουν τους καφελάτρες όλου του πλανήτη.
Καλό ταξίδι!
Τέσσερις καφέδες από τέσσερις μοναδικές γωνιές του πλανήτη.
Υεμένη: Ο θρυλικότερος καφές του κόσμου
Ο καφές της μικρής Αραβικής χώρας πέρασε κυριολεκτικά από σαράντα κύματα. Όταν η Ευρώπη ανακάλυψε για πρώτη φορά τον καφέ, οι Άραβες κατείχαν το απόλυτο μονοπώλιο στον καφέ: όλοι οι κόκκοι που κατέληγαν στην Ευρώπη ερχόντουσαν από την περιοχή της Υεμένης. Όταν οι Ολλανδοί αποικιοκράτες έσπασαν αυτό το μονοπώλιο, δημιουργήθηκε και το πρώτο χαρμάνι, το Mocha – Java, από κόκκους Υεμένης και Ινδονησίας, ώσπου η εξάπλωση του καφέ σε διάφορες χώρες, μέσω των αποικιών, παραγκώνισε τον αραβικό καφέ.
Σήμερα, ο Arabica της Υεμένης, είναι η λεγόμενη Moka, μια ποικιλία που κυνηγούν μετά μανίας οι γευσιγνώστες του καφέ. Λόγω του υψηλού κόστους, των ενόπλων συγκρούσεων, της πολιτικής αστάθειας και της επί χρόνια χαμηλής ζήτησης, ο Υεμενίτικος καφές έγινε από κυρίαρχος του κόσμου μια σπάνια και ιδιαίτερα ακριβή λιχουδιά που αφορά λίγους - η Ιταλική Caffe Lab προσφέρει στους γνώστες του καφέ μια μονοποικιλιακή Arabica επιλογή από το Μπάνι Ματάρ, τον Yemen Mocca Matari.
Το γευστικό προφίλ του Arabica από την Υεμένη φέρνει στο μυαλό αρώματα μήλου και εσπεριδοειδών, αλλά και βανίλιας και μπαχαρικών, όμως κυρίαρχες είναι οι νότες σοκολάτας. Η μοναδική γεύση οφείλεται τόσο στην ποικιλία, όσο και στο ιδιαίτερο υψόμετρο της περιοχής, αλλά και στην μοναδική επεξεργασία των κόκκων. Αρκετοί υποστηρίζουν πως γευστικά, ο Υεμενίτικος καφές θυμίζει ορισμένες ποικιλίες από την Αιθιοπία, τις οποίες αρκετοί blenders αξιοποιούν καταλλήλως, για να ανακατασκευάσουν το θρυλικό Mocha – Java.
Kούβα: ένας από τους σπανιότερους καφέδες της Καραϊβικής
Αν και μέχρι την Κουβανική Επανάσταση του 1959, ο καφές ήταν ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα του νησιού, η καλλιέργειά του οδηγήθηκε σε σταδιακή παρακμή από την άνοδο του Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία και μετά. Αρχικά, η διάλυση των μεγάλων φυτειών επέδρασσε αρνητικά ως προς την ποιότητα του καφέ, ενώ η πλήρης απουσία ελέγχου οδήγησε πολλούς στη νοθεία του προϊόντος, που σταδιακά έχασε την αξιοπιστία του. Ωστόσο, κυριότερους ανασταλτικός παράγοντας ήταν το πολυετές αμερικάνικο εμπάργκο, που στραγγάλισε το νησί και οδήγηση το εμπόριο του καφέ σε αδιέξοδο.
Ο Κουβανέζικος καφές είναι ποικιλίας Arabica, από πολύ παλιές ρίζες που έφτασαν στην Καραϊβική τον 18ο αιώνα. Είναι αρωματικός και πολύπλοκος, όμως ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από ένταση – αυτός είναι και ένας λόγος που ο παραδοσιακός κουβανέζικος espresso, φτιαγμένος πάντα σε Moka Pot, σερβίρεται πάντα γλυκός.
Σήμερα, κουβανέζικο Arabica μπορεί κανείς να απολαύσει σε μικρές limited editions, όπως στη σειρά Monorigini της Ιταλικής New York, η οποία περιλαμβάνει και τον περιορισμένης παραγωγής New York Monorigini Cuba που κυκλοφορεί σε συσκευασία 250 γραμμαρίων, σε κόκκους, αλλά και στην σειρά μονοποικιλιακών καφέδων της Caffe Lab, η οποία περιλαμβάνει τον εξαρετικό Caffe Lab Caraibi, σε συσκευασία 250 γραμμαρίων σε κόκκους.
Τζαμάικα: Ο θησαυρός των Γαλάζιων Βουνών
Ίσως ο πιο φημισμένος ανάμεσα στους λάτρεις του καφέ, ο Jamaica Blue Mountain αποτελεί το «Άγιο Δισκοπότηρο» όσων αγαπούν τον καφέ. Από την εποχή που ο πρώην πειρατής Nicholas Lawes έφερε στην εύφορη Jamaica καφεόδεντρα από την Μαρτινίκα, η παραγωγή καφέ στο νησί ήταν περιορισμένη, μα εξαιρετικά ποιοτική.
Κορωνίδα της παραγωγής καφές του μικρού νησιού είναι ο καφές που παράγεται σε υψηλό υψόμετρο, στην οροσειρά των Γαλάζιων Βουνών, ο οποίος υπόκειται σε εξαντλητικούς ελέγχους και φέρει συγκεκριμένες προδιαγραφές, προκειμένου να μπορεί να ονομάζεται Blue Mountain. Συσκευάζεται αποκλειστικά σε ξύλινα βαρέλια, εξάγεται σε μεγάλο του ποσοστό στην Ιαπωνία και η γεύση του, φρουτώδης, πολύπλοκη και με ζωηρή οξύτητα, τον καθιστά περιζήτητο σε όλο τον κόσμο, ενώ η τιμή του είναι πραγματικό… χρηματιστήριο.
Αρκετές ποιοτικές εταιρείες εντάσσουν τον Jamaica Blue Mountain στο δυναμικό τους, σαν μονοποικιλιακή επιλογή. Ο Caffe Lab Jamaica Blue Mountain και ο New York Monorigini Jamaica Blue Mountain είναι δύο περιπτώσεις εταιρειών που προσφέρουν ποιοτικό και πιστοποιημέμο καφέ από τα Γαλάζια Βουνά, με πιστοποιητικά αυθεντικότητας.
Χαβάη: το αντίπαλο δέος στον Jamaica Blue Mountain
Αν και οι ΗΠΑ αγαπούν ιδιαίτερα τον καφέ και εν πολλοίς οδηγούν τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά του, ο καφές δε φύεται σε αμερικάνικο έδαφος – με την εξαίρεση της Χαβάης. Η νησιωτική περιοχή, που αποτελεί μια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι απλά παράγει καφέ, αλλά μία από τις ποικιλίες της, ο περίφημος Kona, είναι μια από τις ακριβότερες ποικιλίες του κόσμου.
Τα καφεόδεντρα Arabica έφτασαν στο νησί τον 19οι αιώνα από την Βραζιλία, ενώ οι Ιάπωνες της Χαβάης έδρασαν για χρόνια καταλυτικά στην καλλιέργεια του καφέ. Σε μια μικρή, ηφαιστειογενή ζώνη, σε υψηλό υψόμετρο, παράγεται ο Kona, ένας ιδιαίτερα πολύπλοκος καφές, με ζωηρή οξύτητα που θυμίζει κρασί και ολοκληρωτική απουσία κάθε πικρής γεύσης. Η παραγωγή του είναι περιορισμένη, όπως εξάλλου και όλη η καφεοπαραγωγή της Χαβάης.
Ο Κona Coffee, και γενικά ο χαβανέζικος καφέ, συναντάται σε single origin επιλογές, όπως ο Caffe Lab Kona Hawaii που κυκλοφορεί σε συσκευασία των 250 γραμμαριών, σε κόκκους.
Mια μικρή γωνία της Αραβίας, μια εξωτική πολιτεία των ΗΠΑ, δυο μαγευτικά νησιά της Καραϊβικής – ο καφές μας κάνει να γνωρίζουμε τα πιο παράξενα μέρη του κόσμου!