ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Flat White : το νέο αγαπημένο ρόφημα που θα αντικαταστήσει τον cappuccino

23/04/2020
από coffees.gr

Mια παραλλαγή του cappuccino από την Ωκεανία μοιάζει να κυριαρχεί στην εστίαση τα τελευταία χρόνια.

Στην Ελλάδα, αγαπάμε ιδιαίτερα τα ροφήματα που συνδυάζουν τον espresso με το γάλα, σε κάθε τους μορφή – εξάλλου, είναι γεγονός πως ο cappuccino έγινε δημοφιλής στη χώρα μας πριν αποκτήσουμε την συνήθεια του espresso, ενώ ο latte κέρδισε όσους θέλουν ένα χορταστικό ρόφημα με μπόλικο γάλα, για πρωινό. Τα τελευταία χρόνια, ένας ακόμα γαλακτο-καφές έχει εμφανιστεί (και) στην χώρα μας, ο Flat White. Τι ακριβώς είναι αυτός ο περίεργος καφές και πώς διαφοροποιείται από τα ξαδέρφια του;

 

Τι είναι ο Flat White;

Ο Flat White είναι ένα ρόφημα που αποτελείται από espresso και ελάχιστα διογκωμένο γάλα (microfoam), το οποίο έχει πιο λεία και βελούδινη υφή από το κλασικό αφρόγαλα, όπως το συναντάμε στον cappuccino. Συγγενεύει με τον latte και με τον cappuccino, παρουσιάζοντας όμως σημαντικές διαφορές.

Συνήθως σερβίρεται σε κεραμική κούπα με πιατάκι, ενώ λόγω της φύσης του, είναι ο καταλληλότερος καφές για την δημοφιλέστατη latte art, η οποία δεν μπορεί να γίνει με το κλασικό αφρόγαλα. Το ελάχιστα διογκωμένο γάλα αναμειγνύεται προσεκτικά με τον καφέ, με στόχο μια πυκνή κρέμα, που είναι χαρακτηριστική του ροφήματος. Συνήθως παρασκευάζεται με μία δόση μονού espresso, αλλά αρκετοί baristi προτιμούν να χρησιμοποιούν διπλό Ristretto, για εντονότερη γεύση espresso. H επιτυχία του Flat White δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτείται φυσικά ένα καλό χαρμάνι espresso, που να ενδείκνυται για παρασκευές με γάλα, αλλά κυρίως ένας barista που να μπορεί με ευκολία να δημιουργήσει το microfoam, αλλά και να το αναμείξει με τον espresso, ώστε να προκύψει η βελούδινη, γεμάτη υφή που χαρακτηρίζει τον καλό Flat White.  

 

Πως ξεκίνησε ο Flat White;

Ο Flat White ξεκίνησε κυριολεκτικά στην…. άλλη άκρη του κόσμου, αφού για την καταγωγή του ερίζουν η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Οι πρώτες αναφορές, τόσο σε κριτικές εστιατορίων όσο και σε καταλόγους από καφετέριες εντοπίζονται στα μέσα της δεκαετίας του ’80, πάντα με τον όρο «Flat White». Υπάρχουν, όπως είναι φυσικό, διάφορες νόστιμες ιστορίες για την δημιουργία του Flat White, όπως για παράδειγμα ότι γεννήθηκε εξαιτίας ενός barista που δεν γνώριζε να δημιουργεί καλό, αφράτο αφρόγαλο, ή, όπως αναφέρει ο πιο διαδεδομένος μύθος, ότι δημιουργήθηκε επειδή το γάλα των αγελάδων της Ωκεανίας δεν «φούσκωνε», για να γίνει αφρόγαλα – εξ ου και το όνομά του, Flat White.

 

Tι διαφορές έχει ο Flat White από τον Cappuccino και τον Latte;

Και τα τρία δημοφιλή ροφήματα αποτελούνται από espresso και γάλα, οπότε είναι εύκολο να πει κάποιος ότι μιλάμε πρακτικά για το ίδιο ρόφημα, ωστόσο οι διαφορές τους είναι υπαρκτές, και εντοπίζονται τόσο στη γεύση και στην υφή τους, όσο και στον τρόπο παρασκευής τους.

Μεταξύ cappuccino και flat white, η βασική διαφορά εντοπίζεται στο γάλα. Ενώ στον cappuccino, η επιτυχία κρίνεται από την ύπαρξη πλούσιου αφρού, στον flat white ο στόχος είναι το βελούδινο γάλα να αναμειχθεί με τον καφέ. Ακόμα, ο flat white είναι ο καλύτερος «καμβάς» για τη δημιουργία latte art, καθώς το microfoam στα χέρια ενός έμπειρου barista μπορεί να δημιουργήσει πολύ όμορφα σχέδια.

Σε σχέση με τον Latte, η βασική διαφορά έγκειται στο γεγονός πως η αναλογία καφέ προς γάλα γέρνει σαφώς υπέρ του καφέ σε σχέση με τον Latte, με αποτέλεσμα το ρόφημα να έχει εντονότερη και «καθαρότερη» γεύση καφέ σε σχέση με τον Latte, όπου το γάλα που χρησιμοποιείται είναι σαφώς περισσότερο, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι λιγότερο διογκωμένο και από το αντίστοιχο που χρησιμοποιείται στον Flat White.

Είναι ωστόσο γεγονός, πως εξαιτίας της απουσίας «αυστηρών» συνταγών και του γεγονότος πως αρκετοί baristi τείνουν να αυτοσχεδιάζουν, τα όρια ανάμεσα στα τρία ροφήματα είναι πολλές φορές δυσδιάκριτα, ειδικά σε ό,τι αφορά τις εκδοχές τους που σερβίρονται σε καταστήματα εστίασης.

 

Τι καφέ χρησιμοποιούμε για έναν απολαυστικό Flat White;

Ο καφές είναι πρώτιστα θέμα προσωπικού γούστου, και οποιοδήποτε καλό χαρμάνι μπορεί να δώσει απολαυστικούς κι εξαιρετικούς Flat White. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, τα χαρμάνια με υψηλή παρουσία Robusta (30% - 40%) έχουν δυνατό σώμα και συμπεριφέρονται εξαιρετικά σε παρασκευές που απαιτούν την προσθήκη γάλακτος. Αρκετοί υποστηρίζουν πως το σκούρο καβούρδισμα βοηθά το ρόφημα να αποκτήσει χαρακτήρα, ενώ είναι γεγονός πως καφέδες με υψηλή, φρουτώδη οξύτητα (όπως πχ, όσοι προέρχονται από την Αφρική) μπορεί να δώσουν αποτελέσματα που σε πολλούς φαίνονται «περίεργα», όταν αναμειχθούν με γάλα.

Εν τέλει, αυτό που έχει σημασία για ένα νόστιμο flat white είναι ο καλός καφέ και η σχετική εμπειρία στην παρασκευή του – το χαρμάνι που θα επιλέξουμε εξαρτάται πρώτιστα από το προσωπικό μας γούστο.

 

Flat White, Latte ή Cappuccino, αυτό που μετρά πρώτα και πάντα είναι ο καλός καφές – ο καφές που μας αξίζει.