11/03/2021
από coffees.gr
Καφές, αλκοόλ και... φωτιά, σε ένα ποτό ιδανικό για τις Απόκριες!
Τα Flambé Cocktails χαρακτηρίζονται από εντυπωσιακή εμφάνιση, καθώς κατά το σερβίρισμά τους, ο barman ή ο σερβιτόρος, ανάβει το cocktail με αναπτήρα ή σπίρτο. Το cocktail «λαμπαδιάζει» εξαιτίας του αλκοόλ, καταλήγοντας σε ένα ιδιαίτερο εφέ, που κερδίζει τις εντυπώσεις. Τα ποτά αυτά πίνονται συνήθως γρήγορα, σαν σφηνάκια, ενώ περιττό είναι να αναφέρουμε πως απαιτείται ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και προπόνηση πριν το σερβίρισμα τους, καθώς το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο, και ο κίνδυνος ατυχήματος είναι υπαρκτός.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα Flambé Cocktails είναι ο Flambé Mayan Coffee, που έχει τις ρίζες του στις καρναβαλικές εκδηλώσεις της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής κι αποτελείται από δύο αλκοολούχα ποτά, καφέ και παγωτό. Ο συνδυασμός του αλκοόλ, του παγωτού και της δυνατής γεύσης του καφέ έχει ως αποτέλεσμα ένα μοναδικό ποτό, που μπορεί να απογειώσει οποιαδήποτε γιορτινή μάζωξη, ενώ το εντυπωσιακό σερβίρισμα θα ξετρελάνει όλους τους καλεσμένους.
Τι χρειαζόμαστε για τον Flambe Mayan Coffee;
- 15 ml Sambuca
- 15 ml Kahlua
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- 1 κούπα καφέ
- 1 μπάλα παγωτό βανίλια
- Φέτες πορτοκαλιού
- Ζάχαρη
Πως ετοιμάζουμε τον Flambe Mayan Coffee;
- Βρέχουμε τα χείλη του ποτηριού μας με τις φέτες του πορτοακλιού, και κολλάμε στα χείλη του ζάχαρη
- Ζεσταίνουμε δύο μεταλλικές σαλτσιέρες
- Γεμίζουμε το ποτήρι μας καφέ, ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε κι αφήνουμε ελεύθερα 2 εκατοστά.
- Γεμίζουμε τις σαλτσιέρες με τα λικέρ (ένα σε κάθε μία) και ανάβουμε με ένα σπίρτο
- Ρίχνουμε τα φλεγόμενα λικέρ μέσα στον καφέ
- Συμπληρώνουμε με την μπάλα του παγωτού και δεν ανακατεύουμε.
- Πίνουμε γρήγορα!
Συμβουλές για διασκεδαστικούς Flambe Mayan Coffee;
- Παραδοσιακά, ο καφές παρασκευάζεται με Xtabentún, ένα λικέρ της Κεντρικής Αμερικής που παρασκευάζεται από ρούμι, γλυκάνισο και μέλι. Καθώς είναι αδύνατο να το βρούμε στην Ελλάδα, το αντικαθιστούμε με Sambuca, και αρωματίζουμε με λίγο μέλι τον καφέ μας.
- Ετοιμάζουμε δυνατό καφέ φίλτρου, και τον διατηρούμε χλιαρό για την παρασκευή του cocktail μας.
- Καταναλώνουμε υπεύθυνα ! Ο Flambe Mayan Coffee είναι αλκοολούχο cocktail, και μάλιστα πίνεται γρήγορα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μέθη. Καταναλώνουμε με σύνεση, για να περάσουμε όμορφα και όχι να μεθύσουμε, και φυσικά μένουμε μακριά από το τιμόνι.
- Αντί για Kahlua, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και οποιοδήποτε άλλο λικέρ καφέ έχουμε διαθέσιμο.
- Είναι ένα cocktail κατάλληλο για εορταστικές περιστάσεις και για πάρτυ, αφού πέρα από τη γεύση του, η βασική του μαγεία είναι το σερβίρισμά του.
- Αν δεν έχουμε ξανακάνει flambé cocktail, είναι καλύτερο να πειραματιστούμε λίγο στο πώς «ανάβουμε» τα ποτά, πριν το σερβίρισμα. Τα μακριά σπίρτα (όπως αυτά που χρησιμοποιούμε για το τζάκι) είναι η καλύτερη λύση, ενώ φυσικά απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και πάντα μια κανάτα με νερό δίπλα μας, για κάθε ενδεχόμενο.
- Πίνουμε γρήγορα, ώστε το παγωτό να μην προλάβει να λιώσει εντελώς. Η αντίθεση στο παγωμένο και το καυτό κάνει τον Flambe Mayan Coffee συναρπαστικό!
- To ποτήρι που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι πυρίμαχο. Ενα μεταλλικό κύπελο, όπως αυτό που χρησιμοποιούν οι barmen για τέτοια ποτά, είναι η ιδανική επιλογή.
Ακόμα κι αν οι φετινές Απόκριες δεν θα είναι όπως τις έχουμε συνηθίσει και όπως τις αγαπάμε, μπορούμε να τους δώσουμε γιορτινό χρώμα με ένα Flambe Mayan Coffee – και να εξασκηθούμε στα bartending skills μας, ώστε του χρόνου να κεράσουμε όλη την παρέα μας!
Φωτογραφία: https://distinctionva.com/