Το καλοκαίρι, είτε επιλέγουμε ζεστό είτε παγωμένο καφέ, είναι η εποχή μου μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας μας μικρές γευστικές παρασπονδίες.
Ακόμα και αν προτιμάμε τον καφέ μας σκέτο, ώστε να αναδεικνύεται η μοναδική του γεύση, υπάρχουν προσθήκες που μπορούν να δώσουν ξεχωριστό χαρακτήρα στα ροφήματά μας.Σίγουρα, αρκετές από τις προσθήκες αυτές αυξάνουν κατακόρυφα τις θερμίδες του καφέ και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ειδικά αν προσέχουμε τη διατροφή μας. Ωστόσο, μια μικρή παρασπονδία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν και αποτελεί μια ευχάριστη διακοπή από τη ρουτίνα, ακόμα κι αν αγαπάμε τις απλές γεύσεις. Εξάλλου, δεν είναι όλες οι προσθήκες πολυθέρμιδες, καθώς υπάρχουν και toppings που εμπλουτίζουν τη γεύση του καφέ χωρίς να προσθέτουν περιττά λιπαρά και σάκχαρα.
Ό,τι και αν διαλέξουμε για να συνοδεύσουμε τον αγαπημένο μας ζεστό ή και κρύο καφέ, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό το καλοκαίρι θα χαρούμε πολλές και διαφορετικές γεύσεις – ο καφές μας μπορεί να γίνει ο καμβάς που θα απογειωθεί με μερικές έξυπνες πινελιές.
Πώς μπορούμε να εμπλουτίσουμε τον καλοκαιρινό μας καφέ;
Προσθέτοντας παγωτό: Μια μπάλα παγωτό μπορεί να δώσει extra νοστιμιά και υπέροχη υφή στον καφέ μας. Αν προσθέσουμε παγωτό στον espresso μας, έχουμε έναν παραδοσιακό Ιταλικό espresso affogatto, αν προσθέσουμε παγωτό στον φραπέ έχουμε μια σπεσιαλιτέ που συνηθίζονταν αρκετά σε διάφορες καφετέριες κατά την δεκαετία του ’80. Μπορούμε επίσης να χτυπήσουμε στο blender παγωτό με κρύο καφέ της επιλογής μας (όπως κρύο καφέ φίλτρου, cold brew ή freddo espresso) ώστε να φτιάξουμε ένα ρόφημα που να θυμίζει milkshake, αλλά ταυτόχρονα θα έχει κι έντονη γεύση καφέ. Μοναδικός περιορισμός, το ταίριασμα των γεύσεων! Οι γεύσεις παγωτού που συνήθως δένουν ωραία με τον καφέ είναι η κρέμα, η σοκολάτα (οποιασδήποτε γεύσης) και φυσικά, το παγωτό μόκα!
Με μερικές σταγόνες σιρόπι: Τόσο ο ζεστός, όσο και ο κρύος καφές μπορούν να αποκτήσουν ξεχωριστή γεύση με λίγες σταγόνες σιροπιού. Στην περίπτωση που θέλουμε να εξερευνήσουμε διαφορετικές γεύσεις στην κούπα μας, δεν επιλέγουμε συνηθισμένα σιρόπια για παγωτό, αλλά είναι καλύτερο να διαλέξουμε ειδικά σιρόπια για καφέ, που είναι ευκολοδιάλυτα τόσο σε ζεστά όσο και σε κρύα ροφήματα. Διαχρονικές και κλασικές επιλογές είναι το σιρόπι καραμέλα ή το σιρόπι φουντούκι, αλλά μπορούμε να πειραματιστούμε και με πιο απροσδόκητους συνδυασμούς, όπως το σιρόπι μπανάνα.
Πασπαλίζοντας με λίγα μπαχαρικά: Αν και ο αυθεντικός, Ιταλικός cappuccino δεν σερβίρεται συνήθως με κανέλα, στην Ελλάδα φαίνεται ότι αγαπάμε ιδιαίτερα λίγη κανέλα στο αφρόγαλο που στεφανώνει τον αγαπημένο μας καφέ, τόσο στη ζεστή όσο και στην κρύα εκδοχή του. Τα μπαχαρικά, όπως η κανέλα, είναι εξαιρετική προσθήκη σε κάθε καφέ, ζεστό ή κρύο, που έχει αφρόγαλα, ενώ αν επιθυμούμε να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις, μπορούμε να δοκιμάσουμε, αντί της κανέλλας, μπαχαρικά όπως το μοσχοκάρυδο (που ταιριάζει με πιο γήινους καφέδες), το κάρδαμο (που δίνει μια νότα ανατολής, κοντά στη γεύση του αραβικού καφέ) ή το τζίντζερ (που δίνει μια ανάλαφρη και πιπεράτη αίσθηση). Μόνος περιορισμός είναι η φαντασία μας!
Σερβίροντας με σαντιγί / κρέμα γάλακτος: Για πολλούς λάτρεις του καφέ η προσθήκη σαντιγής αποτελεί κόκκινο πανί, αφού παρά τη δημοφηλία της, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως «καπελώνει» τη γεύση του καφέ, προσθέτοντας μάλιστα πολλές θερμίδες. Ωστόσο, σε αρκετά παγωμένα ροφήματα, όπως το φρέντο εσπρέσο, μια μικρή δόση σαντιγής μπορεί να προσθέσει πόντους στη συνολική απόλαυση, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με αρκετούς ζεστούς, χειμωνιάτικους καφέδες. Σε μια πιο υγιεινή (και παραδοσιακή) εκδοχή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χτυπημένη κρέμα γάλακτος αντί για έτοιμη σαντιγί ή αν θέλουμε να ισορροπήσουμε τις θερμίδες, να μην προσθέσουμε ζάχαρη στον καφέ μας – η κρέμα ή η σαντιγί έτσι κι αλλιώς θα ελαφρύνουν σημαντικά τη γεύση του.
Γαρνίροντας με σοκολάτα / μπισκότο / ξηρούς καρπούς: Αν χρησιμοποιήσουμε σαντιγί ή κρέμα γάλακτος, μπορούμε να εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο τη γεύση του καφέ μας, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από toppings, όπως τριμμένη σοκολάτα, κομματάκια μπισκότου ή τριμμένους ξηρούς καρπούς. Ανάλογα με το γευστικό προφίλ του καφέ που προτιμάμε, μπορούμε να επιλέξουμε και το αντίστοιχο topping: ένας καφές με γήινες νότες ταιριάζει εξαιρετικά με φιλαρισμένο αμύγδαλο ή τριμμένο φιστίκι, ένας καφές που φημίζεται για την επίγευση σοκολάτας θα παντρευτεί ιδανικά με κομματάκια σοκολάτας ενώ ένας latte θα αγαπήσει σίγουρα το τριμμένο μπισκότο. Εκτός από toppings, αυτές οι γαρνιτούρες μπορούν να μπουν και στο σώμα του καφέ και να αλεστούν στο blender, χαρίζοντας στο ρόφημά μας ξεχωριστή υφή.
Το καλοκαίρι είναι η εποχή των απολαύσεων και της ξεκούρασης. Μέσα στις απολαύσεις που οφείλουμε να χαρίσουμε στον εαυτό μας, είναι και ο καλός καφές – και γιατί όχι, με ένα μικρό γευστικό twist!