Ο καφές φίλτρου έχει αποκτήσει για πολλούς κακό όνομα ως άνοστος και χωρίς άρωμα, όμως μπορούμε να τον απογειώσουμε με μερικές απλές συμβουλές.
Αν και ο εσπρέσο είναι πλέον πιθανότατα ο πλέον δημοφιλής καφές στην Ελλάδα, δεν είναι λίγοι οι λάτρες του καφέ που απολαμβάνουν και τον καφέ φίλτρου, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες και συνηθέστερα στο σπίτι. Αν και ο καφές φίλτρου – η «γαλλικός», όπως συνηθίζουμε να τον αποκαλούμε στην Ελλάδα – δεν έχει τη συμπυκνωμένη, πυκνή γεύση του εσπρέσο, ούτε την χαρακτηριστική του κρέμα, παραμένει μια δημοφιλής μέθοδος εκχύλισης που μάλιστα αναδεικνύει ιδιαίτερα ορισμένα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ. Αρκεί, φυσικά, να γίνει σωστά!
Δεν είναι λίγοι οι καφελάτρες που αποφεύγουν τον καφέ φίλτρου, παραπονούμενοι για επίπεδη γεύση και απουσία αρώματος. Συνήθως, τα παράπονα αυτά είναι δείγμα ότι η εκχύλιση του καφέ δεν έχει γινεί σωστά, αφού με μερικές απλές συμβουλές μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την ποιότητα του καφέ που ετοιμάζουμε στο σπίτι, μεταμορφώνοντας μια απλή, συνηθισμένη κούπα καφέ φίλτρου σε απολαυστικό, αρωματικό καφέ που διατηρεί το γευστικό του προφίλ! Οι συμβουλές που συγκεντρώσαμε είναι απλές, εύκολες και ανέξοδες και μπορούν να ακολουθηθούν εύκολα από κάθε λάτρη του καφέ που επιθυμεί να αναβαθμίσει το καθημερινό του φλυτζάνι.
Δίνουμε σημασία στον καφέ που αγοράζουμε
Οι καφέδες για καφετιέρες φίλτρου που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι συνήθως αλεσμένοι, κάτι που αναπόφευκτα τους κάνει να χάνουν γρήγορα σε φρεσκάδα, καθώς ο αλεσμένος καφές χάνει τα χαρακτηριστικά του σημαντικά γρηγορότερα από τον καφέ σε κόκκους. Αν και υπάρχουν σαφώς ποιοτικές επιλογές σε αλεσμένο «γαλλικό» καφέ, είναι προτιμότερο να επενδύσουμε λίγα χρήματα σε έναν οικιακό μύλο άλεσης καφέ, προκειμένου να αποκτήσουμε μεγαλύτερο έλεγχο στον καφέ που αγοράζουμε. Προτιμούμε γενικά καφέ σε κόκκους, αλέθουμε μόνοι μας την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά και αποθηκεύουμε σωστά τον καφέ μας, προκειμένου να διατηρήσει τη φρεσκάδα του.
Προσέχουμε ιδιαίτερα το βαθμό άλεσης του καφέ
Αγοράζοντας καφέ σε κόκκους και έχοντας δικό μας μύλο άλεσης, αποκτάμε μεγαλύτερο έλεγχο και σε έναν ακόμα καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία του καφέ μας : στον βαθμό άλεσης των κόκκων. Η επιτυχία της εκχύλισης βασίζεται, μεταξύ άλλων, στο σωστό συνδυασμό του βαθμού της άλεσης και της θερμοκρασίας του νερού. Ανάλογα με την συσκευή εκχύλισης που χρησιμοποιούμε, απαιτείται διαφορετικός βαθμός άλεσης. Δεδομένου του γεγονότος ότι υπάρχει μια πληθώρα μεθόδων και συσκευών, όπως οι κλασσικές καφετιέρες φίλτρου, οι χειροκίνητες French Press, το Aeropress, ή ακόμα και οι απλές συσκευές που χρησιμοποιούνται στην μέθοδο Pour-Over, κάθε μια από τις οποίες απαιτεί διαφορετικό βαθμό άλεσης για τα βέλτιστα αποτελέσματα, αντιλαμβανόμαστε τη χρησιμότητα ύπαρξης ενός μύλου άλεσης.
Μετράμε προσεκτικά τον καφέ που θα χρησιμοποιήσουμε
Για την παρασκευή του καφέ φίλτρου, συχνά ακολουθούμε εμπειρικές μεθόδους για να προσδιορίσουμε πόσο καφέ θα χρησιμοποιήσουμε ή βασιζόμαστε σε αμφίβολης χωρητικότητας δοσομετρητές. Προκειμένου να είμαστε σίγουροι για το τελικό αποτέλεσμα, είναι καλό να συνηθίσουμε να μετράμε τον καφέ που θα χρησιμοποιήσουμε με ακρίβεια: 7.5gr αλεσμένου καφέ ανά 150ml νερό δίνουν μια αρκετά δυνατή και γευστική κούπα καφέ. Από εκεί και πέρα, και ανάλογα με τα γούστα μας, μπορούμε να πειραματιστούμε για να βρούμε την αναλογία που μας ταιριάζει, όμως η σταθερότητα στην ποσότητα του καφέ θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τους υπόλοιπους παράγοντες, αν δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά.
Βρέχουμε τους κόκκους με ζεστό νερό πριν την εκχύλιση
Οι περισσότερες οικιακές καφετιέρες τείνουν να παραλείπουν ένα σημαντικό βήμα που ενδυναμώνει την γεύση του καφέ, το στάδιο της «προεκχύλισης». Το αρχικό «μούλιασμα» του καφέ σε ζεστό νερό διώχνει τα τελευταία υπολείμματα διοξειδίου του άνθρακα, κάνοντας τη γεύση της κούπας δυνατότερη. Για να προσθέσουμε αυτό το βήμα στην εκχύλιση μας, αφού τοποθετήσουμε τον καφέ μας στο χάρτινο φίλτρο, συμπληρώνουμε 50ml νερό σε θερμοκρασία 85-90 βαθμών κελσίου και περιμένουμε 45’’ πριν θέσουμε τη μηχανή σε λειτουργία. Όσο απλό κι αν φαίνεται, το αποτέλεσμα θα φανεί στο φλυτζάνι μας.
Προσέχουμε τη θερμοκρασία του νερού
Η θερμοκρασία του νερού είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του καφέ μας. Δυστυχώς, οι περισσότερες απλές καφετιέρες δεν παρέχουν καμία επιλογή, αλλά και καμμία ένδειξη, για την θερμοκρασία του νερού που χρησιμοποιούν. Αν θέλουμε να έχουμε μια ιδέα για την θερμοκρασία που χρησιμοποιεί η καφετιέρα μας (ώστε να προσαρμόσουμε, ενδεχομένως, την άλεση) μπορούμε να τη θέσουμε σε λειτουργία χωρίς καφέ και να μετρήσουμε τη θερμοκρασία του νερού με ένα θερμόμετρο. Αν το αποτέλεσμα δε μας ικανοποιεί, μπορούμε να σκεφτούμε την αγορά μιας καφετιέρας που παρέχει περισσότερο έλεγχο σε αυτό τον τομέα ή να χρησιμοποιήσουμε μεθόδους που μας επιτρέπουν να ελέγξουμε εμείς τη θερμοκρασία, όπως την μέθοδο pour-over ή το Aeropress.
Χρησιμοποιούμε το σωστό νερό
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της τελικής μας κούπας δεν είναι παρά νερό, οπότε η ποιότητα του έχει φυσικά ιδιαίτερη σημασία. Αν η περιοχή μας έχει σκληρό νερό, αποφεύγουμε να το χρησιμοποιήσουμε, τόσο γιατί ο καφές μας δε θα εκχυλιστεί σωστά, όσο και γιατί θα επιβαρύνουμε την καφετιέρα μας. Από την άλλη, είναι λάθος να χρησιμοποιήσουμε απιονισμένο νερό, καθώς το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε στην καφετιέρα μας πρέπει να έχει ορισμένα μεταλλικά στοιχεία για να πετύχουμε μια σωστή εκχύλιση. Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα φίλτρο νερού για την βρύση μας ή εμφιαλωμένο νερό.
Ετοιμάζουμε μόνο όσο καφέ θα καταναλώσουμε
Ο καφές φίλτρου μπορεί να είναι νόστιμος και αρωματικός, αν έχουμε σωστές πρώτες ύλες και ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα, όμως πρέπει να καταναλώνεται αμέσως. Οι περισσότερες οικιακές καφετιέρες έχουν μια θερμαινόμενη πλάκα, που επιτρέπει σε μεγάλες ποσότητες εκχυλισμένου καφέ να διατηρούνται ζεστές για πολλή ώρα. Όμως, ο καφές που μένει στην κανάτα για παραπάνω από μισή ή μια ώρα αρχίζει να μπαγιατεύει, και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα αν ο καφές θερμαίνεται συνεχώς. Ετοιμάζουμε μόνο όσο καφέ σκοπεύουμε να καταναλώσουμε και δεν βάζουμε καφέ «για όλη τη μέρα», καθώς όχι μόνο δε θα είναι γευστικός, αλλά ίσως ενοχλήσει και το στομάχι μας.
Ο καφές φίλτρου είναι μια μέθοδος εκχύλισης που μπορεί να μας δώσει ένα απολαυστικό και γευστικό φλυτζάνι - αρκεί να ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα και να του δώσουμε την προσοχή που του αξίζει. Τα αποτελέσματα θα φανούν στο φλυτζάνι μας!
Ανακαλύψτε μοναδικούς καφέδες φίλτρου, από την συλλογή του Coffees.gr
Καφές Φίλτρου Nestle Plantage 500g Αλεσμένος: Eκλεκτός καφές φίλτρου, που κρύβει στις καρδιά του εκλεκτές ποικιλίες καφέ από την Βραζιλία, την Κολομβία και το Βιετνάμ. Χαρακτηρίζεται από ισορροπημένο σώμα, με αρώματα δημητριακών, σοκολάτας γάλακτος και φρουτώδεις νότες στο τελείωμα του. Καβουρδίζεται στην Ελλάδα.
Καφές Φίλτρου Minges Sampler Φουντούκι + Σοκολάτα + Βανίλια + Καραμέλα 4 x 250g Αλεσμένος: Καφές φίλτρου με πλούσια γεύση και άρωμα, εμπλουτισμένος με αρώματα σοκολάτας, καραμέλας, βανίλιας ή φουντουκιού. Με πλούσια γεύση, διπλασιάζει την απόλαυση του καφέ, αφού σε μία κούπα έχουμε εξαιρετικά ποιοτικό καφέ φίλτρου με ένα εξαιρετικό γευστικό twist. Αλεσμένος κι έτοιμος για χρήση σε κάθε καφετιέρα φίλτρου, απολαμβάνεται εξαιρετικά τόσο σκέτος, όσο και με λίγο γάλα.