Έχετε επενδύσει σε μια καλή μηχανή εσπρέσο, έχετε δυο – τρία ξεχωριστά χαρμάνια στο σπίτι και είστε έτοιμοι να απολαύσετε έναν μοναδικό εσπρέσο. Έτοιμοι; Όχι ακριβώς! Κανένας δεν γίνεται αυτόματα home barista, αφού εκτός από την εμπειρία, χρειάζονται και τα κατάλληλα εργαλεία.
H παρασκευή ενός σωστού εσπρέσο στο σπίτι είναι μια διαδικασία που απαιτεί πειραματισμό, εμπειρία και έλεγχο πολλών παραγόντων, προκειμένου το αποτέλεσμα να μας ικανοποιεί. Η εμπειρία φυσικά κατακτάται με την εξάσκηση, όμως για τον έλεγχο των παραγόντων που είναι καθοριστικοί για τον εσπρέσο, ένας μίνιμουμ εξοπλισμός είναι απαραίτητος.
Φυσικά, ειδικά όταν κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στον κόσμο του εσπρέσο, δεν είναι απαραίτητο να συσσωρεύσουμε εξειδικευμένα εργαλεία ούτε να μπούμε σε υπέρογκα έξοδα. Μια καλή συλλογή από barista tools χτίζεται σιγά σιγά, ξεκινώντας από τα απαραίτητα εργαλεία για εσπρέσο, τα οποία μπορούμε να βρούμε σε συμφέρουσες τιμές και πολλές επιλογές.
Ποια είναι τα απαραίτητα εργαλεία που πρέπει να έχει οπωσδήποτε ένας home barista;
Μύλος άλεσης καφέ: Εάν η μηχανή espresso μας δεν διαθέτει ενσωματωμένο μύλο, η αγορά ενός μύλου είναι το πρώτο σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνουμε. Υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές σε αλεσμένο καφέ, αλλά η άλεση του καφέ τη στιγμή της ετοιμασίας του εσπρέσο μας προσθέτει πόντους στην εμπειρία και φυσικά οδηγεί σε καλύτερο φλυτζάνι, καθώς ο φρεσκοαλεσμένος καφές είναι πλουσιότερος σε αρώματα. Η αγορά ενός καλού μύλου άλεσης καφέ είναι, λοιπόν, ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να κάνει όποιος ξεκινά την αναζήτηση του τέλειου σπιτικού εσπρέσο.
Προτεινόμενοι μύλοι άλεσης: Delonghi KG79 (ηλεκτρικός), Feggrini M8 (χειροκίνητος)
Πατητήρι (Tamper): Το tamping, δηλαδή η συμπίεση του αλεσμένου καφέ στο κλείστρο της μηχανής, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία κατά την παρασκευή ενός εσπρέσο. To σωστό tamping παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, καθώς από αυτό εν μέρει εξαρτάται η σωστή εκχύλιση του καφέ. Οι πιο πολλές μηχανές περιλαμβάνουν ένα φτηνό, πλαστικό πατητήρι, το οποίο ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα εργονομικό και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ενός ενημερωμένου home barista. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πλήθος πατητηριών με εργονομικό σχεδιασμό και διαφορετικά χαρακτηριστικά, ενώ το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζουμε είναι τη διάμετρος του κλείστρου μας σε mm, ώστε το πατητήρι που θα επιλέξουμε να είναι πλήρως συμβατό με τη μηχανή μας.
Προτεινόμενα Tamper: Feggrini Hammer & Classic (51mm), Motta (58mm)
Ζυγαριά ακριβείας: Μερικά γραμμάρια διαφορά μπορούν να καταστρέψουν ή να απογειώσουν έναν εσπρέσο. Ακόμα και έμπειροι home barista εμπιστεύονται την ζυγαριά τους και όχι το «μάτι» τους, καθώς μιλάμε για διαφορές που κινούνται στο μισό γραμμάριο. Αν συνηθίζουμε να πειραματιζόμαστε με διαφορετικά χαρμάνια καφέ (άρα και με διαφορετικό μέγεθος κόκκων, κάθε φορά) η μόνη ασφαλής λύση είναι να μετράμε τη δόση του αλεσμένου καφέ με μια μικρή ζυγαριά. Αν και ο εμπλουτισμός της συλλογής μας σε barista tools με μια ζυγαριά μπορεί να φαίνεται σε πολλούς υπερβολικός, αποτελεί ένα από τα βήματα που πραγματικά μπορεί να μας λύσει τα χέρια.
Προτεινόμενες Ζυγαριές: Feggrini 3000 με ενσωματωμένο θερμόμετρο, Feggrini I-2000
Θερμόμετρο: Η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην εκχύλιση του εσπρέσο, όσο και στην δημιουργία του σωστού αφρογάλακτος. Αν και οι περισσότερες μηχανές εσπρέσο προσφέρουν φυσικά έλεγχο της θερμοκρασίας, ένα θερμόμετρο είναι πάντα χρήσιμο για ένα home barista, αφού θα μας προσφέρει μεγαλύτερο έλεγχο στη δημιουργία του αφρογάλακτος, αλλά και θα μας φανεί απόλυτα απαραίτητο, αν αποφασίσουμε να πειραματιστούμε με άλλους τρόπους εκχύλισης, όπως η μέθοδος pour – over.
Προτεινόμενα Θερμόμετρα: ΤΗR-127 και THR-180 από την Eurogat
Χρονόμετρο: Η εκχύλιση ενός σωστού εσπρέσο εξαρτάται από την αλληλεπίδραση του βαθμού άλεσης, της θερμοκρασίας και το χρόνου εκχύλισης. Ένα απλό χρονόμετρο θα μας επιβεβαιώσει ότι η εκχύλιση του εσπρέσο μας γίνεται στον ενδεδειγμένο χρόνο, και θα μας επιτρέψει την μεταβολή της μεταβλητής του χρόνου σε συνάρτηση με την αλλαγή των άλλων δύο μεταβλητών. Ακόμα, ένα χρονόμετρο είναι μια απαραίτητη προσθήκη σε μια συλλογή barista tools, καθώς είναι απαραίτητο για σχεδόν κάθε τρόπο εκχύλισης.
Προτεινόμενο Χρονόμετρο: Joe Frex Xti
Υπάρχουν άλλα barista tools που είναι απαραίτητα;
Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά ακόμα εργαλεία barista που θα απογειώσουν την εμπειρία της παρασκευής ενός σπιτικού εσπρέσο και θα μας κάνουν πιο αποδοτικούς. Αν έχουμε μεράκι με τον εσπρέσο και αγαπάμε πραγματικά τον καφέ, μπορούμε να χτίσουμε την εργαλειοθήκη μας βήμα – βήμα, προσθέτοντας κάθε τόσο και από ένα ακόμα εργαλείο. Ένα δοχείο χτυπήματος κλείστρου είναι πολύ χρήσιμο και πρακτικό, όπως αντίστοιχα και η θέση για το πατητήρι και μπορούν να αγοραστούν σε δεύτερο χρόνο, από όποιον θελήσει να εμπλουτίσει τον εξοπλισμό του. Ακόμα, τα εξειδικευμένα εργαλεία για latte art είναι συνήθως εξαιρετικά οικονομικά και διασκεδαστικά – το πιο οικονομικό δώρο για κάθε λάτρη του καφέ! Φυσικά, για να είναι η λίστα πλήρης απαιτούνται και εργαλεία καθαρισμού της μηχανής, που είναι, φυσικά, απολύτως απαραίτητα για τη συντήρηση της μηχανής και τη σταθερή ποιότητα του καφέ.
Προτεινόμενα Αξεσουάρ: Δοχείο Χτυπήματος Feggrini K2, Θέσεις Πατητηριού Feggrini, Εργαλείο Latte Art Feggrini, Σετ Feggrini Βούρτσες Καθαρισμού
Είτε τώρα ξεκινάτε να φτιάχνετε τους δικούς σας εσπρέσο, αναζητώντας πληροφορίες σε forum και κρατώντας σημειώσεις για την εκχύλιση, είτε είστε πεπειραμένος home barista, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα παραπάνω barista tools αποτελούν μια πολύ καλή επένδυση. Τα πάντα, έτσι κι αλλιώς, γίνονται για να πίνουμε τον εσπρέσο που μας αξίζει!