Η Ιταλία είναι η πατρίδα του espresso, ωστόσο τα αυθεντικά Ιταλικά ροφήματα που βασίζονται στον espresso είναι πραγματικά λίγα, καθώς η λιτότητα είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Ιταλικής γαστρονομίας, κάτι που έχει περάσει και στην κουλτούρα του καφέ.
Έτσι, πέρα από τον ristretto, τον lungo και τον doppio, που παίζουν με την ποσότητα του νερού, του καφέ και τον χρόνο εκχύλισης, έχουμε τον espresso με παγωτό (affogato), τον espresso με αλκοόλ (corretto) αλλά και τον espresso με… λεμόνι, τον espresso romano!
O Espresso Romano πατά στο απροσδόκητο πάντρεμα δύο ξεχωριστών γεύσεων, του καφέ και του λεμονιού. Όσο κι αν φαίνονται ασυμβίβαστες οι δύο γεύσεις, αρκετοί υποστηρίζουν ότι μερικές σταγόνες λεμονιού αναδεικνύουν τα αρώματα του espresso, αλλά και ότι μετριάζουν την πικράδα του, εξαιτίας του κιτρικού οξέος. Αν και σίγουρα, ο espresso romano δεν είναι πλέον ιδιαίτερα συνηθισμένες (τουλάχιστον όχι όσο υποτίθεται πως ήταν παλαιότερα) δεν παύει να είναι μια πρωτότυπη συνταγή, βγαλμένη από την Ιταλική παράδοση!
Πως ξεκίνησε ο Espresso Romano;
Οι ιστορίες γύρω από την γέννηση του espresso romano είναι πολλές, και κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι στην πραγματικότητα η αλήθεια. Πολλοί συσχετίζουν τον espresso romano με τα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μια εκδοχή αναφέρει ότι εξαιτίας της έλλειψης ζάχαρης, οι Ιταλοί μετρίαζαν την πικράδα του καφέ με λίγες σταγόνες λεμόνι ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως λόγω της λειψυδρίας κατά την ίδια περίοδο, το τρίψιμο του φλιτζανιού με λίγο λεμόνι ήταν ο πιο εύκολος τρόπος για την αποστείρωση του.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι που υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη συνταγή γεννήθηκε σαν μέθοδος αντιμετώπισης του hangover, καθώς ο συνδυασμός πικρού και ξινού μαζί με την καφεΐνη του εσπρέσσο είναι ο καλύτερος τρόπος να συνέλθει κανείς μετά από γενναία κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Espresso Romano δεν κατάγεται συγκεκριμένα από την Ρώμη, παρόλο το όνομά του.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να σερβίρει κανείς έναν Espresso Romano;
O Espresso Romano δεν είναι τίποτε άλλο από το συνδυασμό ενός μονού espresso με λεμόνι, ωστόσο υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι σερβιρίσματος, καθένας με ελαφρά διαφορετικό αποτέλεσμα.
Ο παραδοσιακός τρόπος:
Ετοιμάζουμε έναν μονό espresso. Με ένα μαντολίνο, κόβουμε μια φλούδα λεμονιού, και την πιέζουμε, ώστε τα έλαια της φλούδας να «βρέξουν» τα χείλη του φλιτζανιού. Σερβίρουμε, τοποθετώντας τη χρησιμοποιημένη φλούδα στο πιατάκι.
Ο εύκολος τρόπος:
Ετοιμάζουμε έναν μονό espresso και πριν τον σερβίρουμε, στάζουμε τρεις – τέσσερις σταγόνες λεμονιού.
Συμβουλές για όσους τολμήσουν τον Espresso Romano
Πιθανότατα, ο espresso romano δεν πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που πίνετε τον espresso σας, ούτε να σας αποκαλύψει νέους κόσμους στον καφέ. Είναι όμως μια παραδοσιακή συνταγή, με την οποία αξίζει τον κόπο να πειραματιστείτε – στον espresso άλλωστε θέλουμε να τα ξέρουμε όλα!