Ένα ανάλαφρο Ιταλικό επιδόρπιο δίνει άλλη νότα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Τα Χριστούγεννα είναι ένα πραγματικό… φεστιβάλ γαστρονομίας, με δεκάδες γεύσεις να παρελαύνουν χωρίς διακοπή από τα τραπέζια μας. Eίναι ωστόσο γεγονός πως αρκετές από τις Χριστουγεννιάτικες γεύσεις είναι βαριές, γεμάτες λιπαρά και μπαχαρικά, οπότε η επιλογή επιδορπίου δυσκολεύει – και σίγουρα θα ήταν σοφή επιλογή ένα ανάλαφρο, ντελικάτο γλυκό, που να κοντράρει ευχάριστα τα βαριά αλλά νόστιμα γιορτινά εδέσματα.
Ένα τέτοιο γλυκό είναι το Zabaglione, το Ιταλικό επιδόρπιο που αποτελείται από κρόκους αυγών και αλκοόλ. Ανάλαφρο, αέρινο και πολύ νόστιμο, είναι η ιδανική εξισορρόπηση του ουρανίσκου, μετά από μια χριστουγεννιάτικη «κραιπάλη».
Το Zabaglione χρονολογείται τουλάχιστον από τον 15ο αιώνα, αφού συνταγή του έχει διασωθεί σε μεσαιωνικό χειρόγραφο, ενώ στην περιοχή της Τοσκάνης, η αυλή των Μεδίκων το απολάμβανε, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες μαρτυρίες, από την ίδια περίπου εποχή. Την ονομασία του, αλλά και την αυθεντική συνταγή, διεκδικούν εκτός από την Τοσκάνη και άλλες περιοχές της Ιταλίας, όπως η Εμίλια Ρομάνα και το Πιεντμόντ, όπως συνήθως συμβαίνει στις παραδοσιακές συνταγές. Την μεγάλη του δημοφηλία πάντως, το Zambaglione την γνώρισε στις ΗΠΑ, όπου και καθιερώθηκε ως επιδόρπιο σε ένα πλήθος Ιταλικών εστιατορίων, σε κάθε πόλη που υπήρχε «Little Italy».
H εκδοχή που παρουσιάζουμε σήμερα κρατά την κρεμώδη, ανάλαφρη υφή του αυθεντικού Zabaglione, όμως η γεύση του είναι ενισχυμένη με δυνατό espresso! Πρόκειται για ένα γλυκό που ταιριάζει στο γιορτινό κλίμα και κλείνει άψογα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, ενώ το σερβίρισμα του μπορεί να αξιοποιήσει φέτες από μπαγιάτικο τσουρέκι ή πανετόνε – ό,τι πρέπει για τις ημέρες των γιορτών, δηλαδή.
Τι χρειαζόμαστε για το Espresso Zabaglione;
Πώς ετοιμάζουμε το Espresso Zabaglione;
Συμβουλές για λαχταριστό Espresso Zabaglione
Το δείπνο κρίνεται από το ψωμί και το γλυκό, λένε αρκετοί ειδικοί της γαστρονομίας – και με το Espresso Zabaglione, το τραπέζι μας θα απογειωθεί!