23/08/2018
από coffees.gr
Υπάρχουν δεκάδες τρόποι να απολαύσει κανείς τον εσπρέσο του. Τα τελευταία χρόνια, ένας νέος τρόπος απόλαυσης του εσπρέσο κερδίζει έδαφος, ειδικά το καλοκαίρι : ο δροσιστικός εσπρέσο τόνικ !
Τι είναι αυτό που κάνει τον εσπρέσο τόνικ ξεχωριστό ;
Στο πρώτο άκουσμα, ο συνδυασμός ενός δυνατού καφέ όπως ο εσπρέσο με την υπόξινη, ελαφρά πικρή γεύση του τόνικ μπορεί να ξενίσει, όμως όσοι τον έχουν δοκιμάσει μιλούν για ένα ανάλαφρο, δροσιστικό, τονωτικό και καλοκαιρινό ρόφημα, ιδανικό για ζεστά μεσημέρια και χαλαρά απογεύματα. Ο εσπρέσο τόνικ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο εσπρέσο της γενιάς του Instagram, και αν μέχρι πρότινος ήταν συνδεδεμένος κυρίως με hipster καφετέριες και εξειδικευμένους μπαρίστα, η οικιακή του παρασκευή είναι ιδιαίτερα απλή, αρκεί φυσικά να έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε μόνοι μας εσπρέσο. Το αποτέλεσμα είναι ιδίατερο δροσιστικό όσο και εντυπωσιακό, αφού το αφρώδες τόνικ τείνει να σπρώχνει τον εσπρέσο προς τα πάνω, δημιουργώντας, πριν το πρώτο ανακάτεμα, ένα ρόφημα σε «στρώσεις», που κερδίζει τις εντυπώσεις.
Για έναν εύκολο και γρήγορο εσπρέσο τόνικ, χρειαζόμαστε :
- Ένα διπλό εσπρέσο
- 150 ml Τόνικ
- Ένα Λάιμ
- Πάγο
Πώς φτιάχνουμε εσπρέσο τόνικ ;
- Αφού ετοιμάσουμε τον διπλό εσπρέσο, τον χτυπάμε καλά στο σέικερ με πάγο, ώστε να κρυώσει – το ρόφημά μας θέλουμε να είναι κρύο και δροσιστικό.
- Σε ψηλό και φαρδύ ποτήρι, στο οποίο έχουμε ήδη τοποθετήσει το τόνικ, προσθέτουμε τον παγωμένο εσπρέσο και όσο παραπάνω πάγο χρειάζεται.
- Γαρνίρουμε με μια φέτα λάιμ και αν θέλουμε, με μερικά φυλλαράκια δυόσμου.
- Ολοκληρώνουμε το ρόφημά μας με λίγο στυμμένο λάιμ.
Συμβουλές για έναν απολαυστικό εσπρέσο τόνικ :
- Αν ετοιμάζουμε εσπρέσο τόνικ για πρώτη φορά και δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τους ιδιαίτερους συνδιασμούς γεύσεων, μπορούμε να παραλείψουμε εντελώς το λάιμ – το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι ηπιότερο, ιδανικό για μια πρώτη δοκιμή. Πολλοί επίσης προσθέτουν λίγο τριμμένο τζίντζερ - αν είστε τολμηροί, δοκιμάστε το !
- Καθώς το τόνικ χαρακτηρίζεται από φυσική πικράδα, είναι καλό ο εσπρέσο που θα χρησιμοποιήσουμε να χαρακτηρίζεται από γλυκύτητα, αλλιώς το ρόφημά μας θα βγει υπέρ το δέον πικρό – ένα χαρμάνι με 100% κόκκους arabica όπως ο Danesi Doppio ή ο Lavazza Tierra είναι μια καλή, ασφαλής επιλογή.
- Δεν υπάρχει κανόνας στο πόσο λάιμ πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Δοκιμάζοντας και προσθέτοντάς το λίγο λίγο, καταλήγουμε στην αναλογία που ικανοποιεί το δικό μας, ιδιαίτερο γευστικό αισθητήριο.
- Δεν το παρακάνουμε με την προσθήκη πάγου, καθώς τα παγάκια που λιώνουν θα αραιώσουν τον εσπρέσο τόνικ μας, καταστρέφοντας τη γεύση του. Είναι καλύτερο να έχουμε κρυώσει από πριν το ποτήρι στο ψυγείο μας, ώστε να απολάυσουμε τον εσπρέσο τόνικ μας στην κατάλληλη θερμοκρασία, χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του.
- Σχετικά με την προσθήκη ζάχαρης, οι γνώμες διίστανται : αρκετοί προτιμούν τον εσπρέσο τόνικ τους σκέτο, με δυνατή γεύση, ενώ υπάρχουν και οι λάτρεις του που τον προτιμούν γλυκό. Σε κάθε περίπτωση, προσθέστε την ζάχαρη που επιθυμείτε στον ζεστό εσπρέσο, πριν τον ανακατέψετε με τον πάγο, ώστε η ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς.
- Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του εσπρέσο τόνικ, γίνεται με καφέ Cold Brew ! Σε αυτή την περίπτωση, γεμίζουμε ένα ποτήρι με Cold Brew και πάγο ως τη μέση και σερβίρουμε μαζί με ένα μπουκαλάκι τόνικ, ώστε να προσθέσει καθένας όσο τόνικ επιθυμεί, το ρυθμό που ο ίδιος θέλει.
- Ανεβάζουμε μια φωτογραφά του Εσπρέσο Τόνικ σας στο Instagram – το hashtag #espressotonic μετρά πάνω από 14.000 δημοσιεύσεις !