ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Τι συμβαίνει αν ανακατέψουμε βότκα κι εσπρέσο; Το Εσπρέσο Μαρτίνι είναι το ιδανικό ξεκίνημα για κάθε νυχτερινή έξοδο !

29/08/2018
από coffees.gr

Μπορεί ο καφές και το αλκοόλ να θεωρούνται από τον περισσότερο κόσμο ως δύο απόλυτα διακριτές και διαφορετικές απολαύσεις, όμως ένα κοκτέιλ καταφέρνει να τις παντρέψει.

Αν και οι περισσότεροι συνδυάζουμε τον καφέ με το πρωινό ξύπνημα ή με ένα απογευματινό διάλειμμα και το αλκοόλ με ένα δείπνο ή μια βραδινή έξοδο, δεν είναι λίγες οι φορές που αυτές οι γευστικές απολαύσεις μπορούν εύκολα να ταιριάξουν. Από την Ιταλική λιτότητα του Εσπρέσο Κορέτο, περνάμε σε πιο πολύπλοκες και πολυτελείς επιλογές, όποτε το περίφημο κοκτέιλ Εσπρέσο Μαρτίνι

Η ιστορία του Εσπρέσο Μαρτίνι δεν είναι ιδιαίτερα παλιά, αφού το συγκεκριμένο κοκτέιλ χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Αν και είναι αρκετοί αυτοί που ερίζουν για την πατρότητα της ανακάλυψης του συγκεκριμένου κοκτέιλ, η πιθανότερη εκδοχή αναφέρει ότι δημιουργήθηκε από τον Βρεττανό μπάρμαν Ντικ Μπράντσελ, ο οποίος άλλωστε είναι ο δημιουργός πολλών άλλων κοκτέιλ που σήμερα θεωρούνται κλασικά. 

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μπράντσελ, η βασική αιτία που οδήγησε στην δημιουργία του Εσπρέσο Μαρτίνι ήταν το γεγονός ότι στο μπαρ που δούλευε τότε, η μηχανή του εσπρέσο βρισκόταν πολύ κοντά  του, οπότε ο δημοφιλής μπάρμαν ετοίμαζε τα ποτά έχοντας πάντα στη μύτη του την μυρωδιά του καφέ. Έτσι, όταν μια όμορφη νεαρή κοπέλα του ζήτησε ένα κοκτέιλ που «πρώτα θα την ξυπνούσε και μετά θα την αποτελείωνε», ο Μπράντσελ δε δίστασε καθόλου : ανακάτεψε έναν εσπρέσο με βότκα (το πιο δημοφιλές ποτό της εποχής), και αφού πειραματίστηκε λίγο ακόμα, σερβίρισε για πρώτη φορά το κοκτέιλ που θα γινόταν γρήγορα γνωστό ως Εσπρέσο Μαρτίνι

Γρήγορο και εύκολο να ετοιμαστεί στο σπίτι, το Εσπρέσο Μαρτίνι δεν απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό μπάρμαν, εκτός από ένα δοσομετρητή και ένα σέικερ. Είναι ιδανικό για το ξεκίνημα της βραδιάς, καθώς συνδυάζει το αλκοόλ με την τόνωση που μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό ένας εσπρέσο. Μόνο με δυο αλκοολούχα και εσπρέσο  μπορούμε να φτιάξουμε ένα πολύ γευστικό κοκτέιλ, που θα εντυπωσιάσει όσους το δοκιμάσουν.

 

Τι χρειαζόμαστε για ένα Εσπρέσο Μαρτίνι;

  • 40 ml Βότκα
  • 20 ml Εσπρέσο
  • 20 ml λικέρ καφέ, όπως το Καλούα
  • 10 ml σιρόπι ζάχαρης
  • Πάγο

 

Πως ετοιμάζουμε το Εσπρέσο Μαρτίνι;

 

  • Ετοιμάζουμε τον εσπρέσο
  • Σε ένα σέικερ με πάγο, προσθέτουμε τη βότκα, το καλούα, το σιρόπι ζάχαρης και τον εσπρέσο
  • Χτυπάμε καλά για περίπου 25 - 30 δευτερόλεπτα
  • Στραγγίζουμε το μείγμα και το σερβίρουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι μαρτίνι
  • Γαρνίρουμε με τρεις κόκκους καφέ

 

Συμβουλές για ένα επιτυχημένο Εσπρέσο Μαρτίνι

  • Όταν προσθέτουμε τα υλικά, φροντίζουμε να προσθέσουμε τον ζεστό εσπρέσο τελευταίο, διαφορετικά υπάρχει πιθανότητα να λιώσουν τα παγάκια και να αραιώσει το ποτό μας.
  • Ο καφές μας πρέπει να είναι όσο πιο φρέσκος γίνεται, τόσο σε επίπεδο άλεσης, όσο και σε επίπεδο παρασκευής.
  • Αρκετοί συνιστούν ο καφές να είναι ριστρέτο, αντί για εσπρέσο, καθώς θεωρείται ότι η γεύση του καφέ είναι πιο έντονη σε αυτή την εκχύλιση – μπορούμε να πειραματιστούμε προκειμένου να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που μας ικανοποιεί.
  • Αρκετές συνταγές χρησιμοποιούν τζιν, αντί για βότκα. Η αυθεντική εκδοχή του κοκτέιλ δημιουργήθηκε με βότκα, που λόγω της πιο ουδέτερης γεύσης της τονίζει περισσότερο τα αρώματα του καφέ.
  • Για την ιδανική ισορροπία γεύσης, χρειαζόμαστε έναν καφέ με πλούσια αρωματική παλέτα, μέτρια οξύτητα και σώμα, ιδανικά 100% arabica.
  • Αν δεν έχουμε Καλούα, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με οποιοδήποτε άλλο λικέρ με γεύση καφέ, με ελαφρά διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα. Το Τία Μαρία είναι μια ιδανική επιλογή, ενώ το Baileys θα δώσει ένα γλυκύτερο ποτό, ενώ μπορούμε να δοκιμάσουμε και ένα σπιτικό λικέρ καφέ.
  • Το Εσπρέσο Μαρτίνι πρέπει πάντα να ετοιμάζεται «Shaken, not stirred», όπως και το Μαρτίνι του James Bond : αν δεν χτυπηθεί στο σέικερ, το κοκτέιλ δε θα έχει τον χαρακτηριστικό του αφρό, που του δίνει ξεχωριστό χαρακτήρα.
  • Αν δεν έχουμε μηχανή εσπρέσο, μπορούμε να ετοιμάσουμε τον καφέ που θα χρησιμοποιήσουμε σε μια καφετιέρα τύπου μόκας (ή να αναζητήσουμε οικονομικές λύσεις για οικιακές μηχανές εσπρέσο)
  • Πολλοί συνδυάζουν το εσπρέσο μαρτίνι με διαφορετικές γεύσεις, ετοιμάζοντας διάφορες παραλλαγές του. Μερικές δημοφιλείς προσθήκες στην κλασική συνταγή αποτελούν η σοκολάτα, η τεκίλα και το κόκκινο πιπέρι και η φλούδα λεμονιού.
  • Αν δεν θέλουμε να αγοράσουμε ολόκληρο μπουκάλι βότκας για την κάβα μας, μπορούμε να δοκιμάσουμε το εσπρέσο μαρτίνι με ένα μπουκαλάκι - μινιατούρα.
  • Απολαύστε υπεύθυνα ! Μπορεί να περιέχει σχεδόν έναν ολόκληρο εσπρέσο, όμως το εσπρέσο μαρτίνι παραμένει κοκτέιλ, που μάλιστα αποτελείται από δυνατά αλκοολούχα ποτά. Καταναλώστε το υπεύθυνα και με μέτρο, και σε καμία περίπτωση μην οδηγήσετε αν έχετε πιει αρκετά.