Όσο καλός και να είναι ο εσπρέσο που ετοιμάζουμε, συχνά ξεχνάμε να δώσουμε την πρέπουσα σημασία σε ένα σημαντικό θέμα: το σερβίρισμά του.
Ο καφές έχει πάψει προ πολλού να θεωρείται μια απλή, καθημερινή συνήθεια και έχει βρει τη θέση που του αξίζει στο γαστρονομικό σύμπαν. Ο σύγχρονος λάτρης του καφέ επιστρατεύει ένα πραγματικό οπλοστάσιο γνώσεων, που κυμαίνεται από τη σύσταση των χαρμανιών μέχρι όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την εκχύλιση του καφέ, όπως η θερμοκρασία, ο βαθμός άλεσης και ο χρόνος εκχύλισης. Ειδικά σε ό,τι αφορά την παρασκευή ενός σωστού εσπρέσο, οι παράγοντες είναι τόσοι πολλοί, που κοντεύουν να γίνουν επιστήμη. Συχνά, παραγνωρίζεται ένας βασικό βήμα για την απόλαυση του εσπρέσο: το σωστό σερβίρισμα.
Ασφαλώς, όλοι γνωρίζουν πως ο εσπρέσο πρέπει να ετοιμάζεται τη στιγμή που παραγγέλνεται, να σερβίρεται αμέσως, σε σωστή θερμοκρασία και να καταναλώνεται γρήγορα, ιδανικά προτού πέσει η κρέμα του. Όμως, συχνά δεν δίνουμε την πρέπουσα σημασία σε ένα σημαντικό κομμάτι του σερβιρίσματος του εσπρέσο: τα φλιτζάνια!
Σε άλλους χώρους, όπως το κρασί ή το κοκτέιλ, είναι δεδομένο πως το σωστό ποτήρι παίζει τεράστια σημασία, τόσο στην γενικότερη απόλαυση του ποτού όσο και, εν τέλει, στη γεύση του. Κανείς δε διανοείται να σερβίρει ένα Old Fashioned σε ψηλό και λεπτό ποτήρι, όπως και κανείς δε θα σέρβιρε μια μαργαρίτα σε ποτήρι χοντρό και χαμηλό. Στον καφέ όμως, και ειδικά στον εσπρέσο, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο ο καφές να σερβίρεται σε λάθος ποτήρια, που αφαιρούν πόντους από την συνολική εμπειρία και αλλοιώνουν, λιγότερο ή περισσότερο, τη γεύση του καφέ.
Συγκεντρώσαμε μερικά βασικά στοιχεία που πρέπει να έχουν τα φλιτζάνια για εσπρέσο, προκειμένου να απολαμβάνουμε τον αγαπημένο μας καφέ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν και τα περισσότερα εξειδικευμένα ποτήρια και φλιτζάνια πληρούν αυτές τις προδιαγραφές, είναι καλό να τις έχουμε στο μυαλό μας, ειδικά αν σκοπεύουμε να εμπλουτίσουμε τη συλλογή μας σύντομα.
Πώς πρέπει να είναι τα σωστά φλιτζάνια για εσπρέσο;
Υλικό: Όταν μιλάμε για φλιτζάνια εσπρέσο, είναι σχεδόν αυτονόητο πως πρέπει να είναι φτιαγμένα από πορσελάνη. Τα πορσελάνινα φλιτζάνια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του εσπρέσο, και απαντώνται σε όλα τα παραδοσιακά Ιταλικά εσπρέσο bars. Πέρα από το αισθητικό κομμάτι, η πορσελάνη διασφαλίζει τη σωστή και ομοιόμορφη κατανομή της θερμοκρασίας και ελαχιστοποιεί την πιθανότητα ο καφές να καταλήξει με επίπεδη γεύση μέσα σε μερικά λεπτά.
Μέγεθος: Το ιδανικό μέγεθος φλιτζανιού για εσπρέσο είναι 60-90ml για μονό εσπρέσο και ελαφρά μεγαλύτερο για lungo ή για διπλό εσπρέσο. Σε μεγαλύτερου μεγέθους φλιτζάνια, αφενός η θερμοκρασία του καφέ πέφτει γρηγορότερα, και αφετέρου η κρέμα διαλύεται πολύ ευκολότερα. Μπορούμε να βελτιώσουμε αυτό το χαρακτηριστικό προθερμαίνοντας ελαφρά τα φλιτζάνια μας (γεμίζοντας τα με ζεστό νερό) πριν σερβίρουμε τον καφέ, αλλά γενικά είναι σημαντικό τα φλιτζάνια μας να έχουν το σωστό μέγεθος.
Σχήμα: Τα φλιτζάνια που θα επιλέξουμε πρέπει να έχουν τέτοιο σχήμα, ώστε να «αγκαλιάζουν» τον εσπρέσο. Όσο υπερβολικό και αν μπορεί να ακούγεται, το σχήμα του φλιτζανιού μας μπορεί να επηρεάσει τόσο τη γεύση, όσο και τη μυρωδιά του αγαπημένου μας καφέ. Ο πάτος του φλιτζανιού μας θα πρέπει να έχει την κατάλληλη κλίση, ώστε να βοηθά την κρέμα να επιπλέει στην επιφάνεια, αλλά και να διαχέει καλύτερα το άρωμα του καφέ. Ακόμα, το φλιτζάνι θα πρέπει να έχει τέτοιο σχήμα, που να μας επιτρέπει να απολαύσουμε τον εσπρέσο μας μέχρι την τελευταία του γουλιά – εξάλλου, μιλάμε για ένα καφέ πλούσιο σε γεύση αλλά λιγοστό σε ml. Φλιτζάνια σε περίεργα σχήματα μπορεί να είναι όμορφα αισθητικά, αλλά γενικά καλό είναι να αποφεύγονται.
Πάχος: Οι φανατικοί του εσπρέσο προτιμούν τα φλιτζάνια με χοντρά τοιχώματα και παχιά χείλη. Ο λόγος είναι τόσο η ευκολότερη διατήρηση της θερμοκρασίας, όσο και το γεγονός ότι το πάχος του ποτηριού κάνει ευκολότερη και πιο απολαυστική κάθε γουλιά του εσπρέσο.
Χρώμα: Σε ό,τι αφορά στο χρώμα, δεν υπάρχει φυσικά κανένας περιορισμός στο εξωτερικό χρώμα του φλιτζανιού, το οποίο μπορεί να είναι άσπρο, μονόχρωμο, ή ακόμα και πολύχρωμο, με ευφάνταστα σχέδια. Ωστόσο, για μια πλήρη εμπειρία εσπρέσο, είναι καλό το εσωτερικό του φλιτζανιού να είναι λευκό, ώστε να μπορούμε να διακρίνουμε με ευκολία τους διαφορετικούς χρωματικούς τόνους, τόσο στην κρέμα όσο και στο ίδιο το ρόφημα. Αυτή η συμβουλή μπορεί να φαίνεται «τραβηγμένη», ωστόσο είναι δύσκολo να βρει κανείς εσπρέσο μπαρ στην Ιταλία με φλιτζάνια που να μην είναι λευκά.
Χερούλι: Μπαίνοντας σε ακόμα πιο μικρές λεπτομέρειες, αξίζει να αναφέρουμε ότι το χερούλι που θα έχει ένα φλιτζάνι εσπρέσο θα πρέπει να είναι εργονομικό, να κρατιέται με ευκολία και να μας επιτρέπει να κρατάμε το φλιτζάνι μόνο από αυτό, χωρίς να είναι ανάγκη να ακουμπήσουμε τα δάχτυλα μας στο κυρίως σώμα του φλιτζανιού.
Ο εσπρέσο δεν ήταν ποτέ απλή υπόθεση. Εμπλουτίστε τη συλλογή σας με τα κατάλληλα φλιτζάνια εσπρέσο και απολαύστε τον καφέ σας σαν πραγματικός Ιταλός. Είναι η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά στον καφέ που μας αξίζει!