Όταν μιλάμε για τον Espresso Cubano, μιλάμε για ιστορία κλεισμένη σε ένα φλιτζανάκι.
Ο καφές απολαμβάνεται σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη – είναι εξάλλου το δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό. Διαφορετικές χώρες τείνουν να απολαμβάνουν με διαφορετικό τρόπο τον καφέ τους, εξελίσσοντας αυτό που ονομάζουμε συνοπτικά «κουλτούρα του καφέ» κάθε λαού: τον τρόπο με τον οποίο όχι μόνο ετοιμάζει αλλά και καταναλώνει τον καφέ του, που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Από τον ελληνικό καφέ και τον Ιταλικό εσπρέσο στον αμερικάνικο καφέ φίλτρου, κάθε χώρα αναπτύσσει τις δικές της συνήθειες γύρω από τον καφέ. Εξερευνώντας τους διαφορετικούς καφέδες που συναντάμε ανά τον κόσμο, όχι μόνο δοκιμάζουμε νέες, συναρπαστικές γεύσεις, αλλά ρίχνουμε και κλεφτές ματιές στην ιστορία κάθε χώρας. Δεν υπάρχει καφές που να κρύβει περισσότερη ιστορία, από τον Espresso Cubano!
Ο καφές έχει ιδιαίτερα παλιές ρίζες στην Κούβα, καθώς εισήχθη στο νησί από Γάλλους αποικιοκράτες τον 18ο αιώνα. Παράλληλα με την άνθηση της καλλιέργειας του καφέ, άνθισαν και τα πολυάριθμα καφέ, καθώς ο εξωστρεφής χαρακτήρας των Κουβανών και οι χαλαροί ρυθμοί της Καραϊβικής βρήκαν μια ακόμα έκφραση τους μέσα από την καθημερινή συνάντηση για μια κούπα καφέ. Στις αρχές του εικοστού αιώνα, η Αβάνα διέθετε περισσότερα από 150 πολυτελή – και λιγότερο πολυτελή – καφέ, ενώ κατά διαστήματα υπήρξη ο νούμερο ένα τροφοδότης καφέ για την Ισπανία.
Ωστόσο, η Κουβανική Επανάσταση και κυρίως το αμερικάνο εμπάργκο που την ακολούθησε, οδήγησε σε παρακμή την θάλλουσα κουβανέζικη κουλτούρα του καφέ. Ελλείψει εξαγωγών, η παραγωγή καφέ έπεσε κατακόρυφα, ενώ σημαντική πτώση καταγράφηκε και στην ποιότητα των παραγόμενων κόκκων. Ο καφές έγινε πολύτιμο αγαθό, που διανεμόταν σε κάθε Κουβανό με δελτίο – αλεσμένος πολύ ψιλά, ώστε να ζυγίζεται πιο εύκολα και συχνά νοθευμένος, με αποτέλεσμα να εκχυλίζεται πικρός. Η απομόνωση του νησιού από τον υπόλοιπο κόσμο στέρησε από τους Κουβανούς την εξέλιξη που είχε ο καφές σε χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία – μηχανές εσπρέσο ήταν φυσικά σχεδόν αδύνατο να βρεθούν στην Καραϊβική.
Όλοι οι παραπάνω λόγοι συντέλεσαν στη δημιουργία του καφέ που χαρακτηρίζει την Κούβα, του Espresso Cubano. Ο Εspresso Cubano είναι ένας εσπρέσο που παραδοσιακά εκχυλίζεται σε μπρίκι Moka, και του κύριο χαρακτηριστικό του είναι αυτό που οι Κουβανοί αποκαλούν espuma: μια παχιά στρώση κρέμας που αποτελείται από καφέ χτυπημένο με ζάχαρη. Με αυτό τον τρόπο, ο Espresso Cubano μοιάζει περισσότερο με τον κλασικό, Ιταλικό εσπρέσο, ενώ η (υποχρεωτική) προσθήκη ζάχαρη γλυκαίνει τον πικρό κουβανέζικο καφέ. Σερβίρεται υποχρεωτικά σε μικρά φλυτζανάκια εσπρέσο – συνήθεια που έμεινε από τις εποχές του δελτίου!
Τι θα χρειαστούμε για έναν Espresso cubano;
Πώς ετοιμάζουμε τον Espresso Cubano;
Συμβουλές για έναν απολαυστικό Espresso Cubano
Τρεις γευστικές προτάσεις με άρωμα Κούβας, για έναν γευστικό Espresso Cubano
New York Monorigini Cuba 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από φυτείες στον νησί της Κούβας. Ένας σπάνιος καφές πραγματικά περιορισμένης προέλευσης, που ενθουσιάζει με το ιδιαίτερο άρωμά του και την μοναδική γεύση του.
Caffe Lab Caraibi 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές, από φυτείες στα Κρυστάλλινα Όρη της Κούβας. Ο χαρακτήρας του είναι πικάντικος, ιδανικός για espresso, και κυριαρχούν οι νότες σοκολάτας και καπνού.
Rhodigium Cuba Serrano Superior 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από την Κούβα, από φυτείες που λειτουργούν από τον 19ο αιώνα.Το προφίλ του είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, αφού εντοπίζονται νότες σοκολάτας, φουντουκιού και καπνού, μαζί με μια επίγευση που φέρνει στο νου καραμέλα. To σώμα είναι ισορροπημένο και η κρέμα απαλή και ντελικάτη.
Η κουλτούρα του καφέ κάθε χώρας πολλές φορές οικοδομείται με τα απλούστερα υλικά. Ο Espresso Cubano δεν είναι πολυτελής, ούτε υπόσχεται γεύσεις που δεν έχετε δοκιμάσει ξανά. Είναι όμως η ιστορία ενός μαγικού – όσο και πολύπαθου – νησιού της Καραϊβικής εκχυλισμένη σε ένα μικρό φλυτζάνι! Salud, όπως θα λέγανε και στην Αβάνα!
Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ