ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Espresso Creme Brulle : όταν η Γαλλία συνάντησε την Ιταλία σε ένα πιάτο

23/01/2020
από coffees.gr

Mια twisted εκδοχή του δημοφιλέστερου γαλλικού επιδορπίου που κλείνει ιδανικά κάθε δείπνο – επίσημο ή όχι! 

Κάθε δείπνο μένει μισό, αν δεν τελειώσει με ένα ωραίο γλυκό, υποστηρίζουν οι Γάλλοι. Το ίδιο λένε πάνω κάτω και οι Ιταλοί, όμως αντί για γλυκό, προτιμούν έναν espresso. Καιρός να παντρέψουμε αυτές τις δύο πατροπαράδοτες συνήθειες, με μια Espresso Crème Brulee!

Η Crème Brulee είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα πιάτα της διεθνούς γαλλικής κουζίνας, και σίγουρα το χαρακτηριστικότερο της επιδόρπιο, μαζί ίσως με την crepe suzette. Οι παλαιότερες αναφορές για αυτό το εμβληματικό επιδόρπιο φτάνουν στα τέλη του 17ου αιώνα, και για τα χρόνια που ακολούθησαν η Crème Brulee θεωρούνταν το γλυκό της Γαλλικής Αριστοκρατίας και των πολυτελών τραπεζιών. Ακολούθησε μια κάμψη στη δημοτικότητά της που κράτησε αρκετά χρόνια, όμως το revival της γαλλικής κουζίνας κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980 έδωσε πίσω στην Crème Brulee την θέση που της άξιζε στο πάνθεον της γαλλικής γαστρονομίας – με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα γαλλικά επιδόρπια διεθνώς.

Το όνομά της σημαίνει «καμένη κρέμα» και οφείλεται στην χαρακτηριστική «κρούστα» που καλύπτει την κρέμα, η οποία αποτελείται από ζάχαρη που έχει μετατραπεί σε καραμέλα, με τη βοήθεια φλόγιστρου. Η παρασκευή της είναι σχετικά απλή, με βασικό συστατικό τους κρόκους αυγού, που δίνουν στο επιδόρπιο την αγαπημένη βελούδινη υφή του, όμως για να γίνει σωστά απαιτεί λίγη τεχνική εξάσκηση. Συγγενεύει πολύ με την ιδιαίτερα αγαπητή στην Ελλάδα Κρεμ Καραμελέ, αλλά και με την ισπανική Κρέμα Καταλάνα.

Όσοι μας παρακολοθούν, γνωρίζουμε πως λίγα πράγματα μας αρέσουν τόσο πολύ όσο οι coffee twisted εκδοχές δημοφιλών επιδορπίων. Έτσι, σήμερα παρουσιάζουμε μια διαφορετική εκδοχή της Crème Brulee, με έντονη γεύση καφέ – για να ξυπνήσουμε λίγο τον chef pattisier που κρύβουμε μέσα μας και να ετοιμάσουμε ένα πραγματικά ντελικάτο επιδόρπιο. A table, s'il vous plait!

 

Tι χρειαζόμαστε για την Espresso Crème Brulle;

  • 1 + 1 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 1 /4 κούπας χοντροαλεσμένος καφές
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • ½ κούπα νερό
  • 2 κούπες πλήρες, ολόπαχο γάλα
  • 8 κρόκοι αυγού
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 8 κουταλιές ζάχαρη, για το σερβίρισμα

 

Πώς ετοιμάζουμε την Espresso Crème Brulle;

  • Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε για λίγα λεπτά τη μία κούπα κρέμα γάλακτος με τον καφέ.
  • Την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά ως μία ώρα, ανάλογα με το πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση του καφέ. Σουρώνουμε.
  • Σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε 2/3 κούπας ζάχαρη με ½ κούπα νερό, μέχρι να φτιάξουμε πηχτό σιρόπι, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος στο σιρόπι και ανακατεύουμε, ώσπου το μείγμα να καραμελώσει.
  • Προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος (με τη γεύση καφέ) και το γάλα, και ανακατεύουμε.
  • Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους, το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη.
  • Με απαλές κινήσεις, ενσωματώνουμε στο μείγμα των αυγών το μείγμα της κρέμας.
  • Σε ένα ταψί το οποίο έχουμε γεμίσει με χλιαρό νερό, τοποθετούμε ατομικά μπολάκια στα οποία έχουμε μοιράσει το μείγμα της κρέμας.
  • Ψήνουμε για μία ώρα στους 160c, στον αέρα.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν, πασπαλίζουμε με ζάχαρη, και καραμελώνουμε με ένα φλόγιστρο.

 

Συμβουλές για απολαυστικές Espresso Crème Brulle;

  • Είναι καλύτερα να αφήσουμε το καραμέλωμα της ζάχαρης για την τελευταία στιγμή, κάτι που εγγυάται εντονότερη γεύση, αλλά και εντυπωσιακότερο σερβίρισμα
  • Χρησιμοποιούμε έναν έντονο καφέ, ιδανικά 100% Robusta, όπως τον Lavazza Vending Gusto Forte ή τον Lavazza Suerte, που θα αφήσει έντονο το αποτύπωμα της γεύσης του καφέ στο γλυκό μας.
  • Η σωστή προετοιμασία του γλυκού απαιτεί μια τεχνική, τόσο στην παρασκευή της καραμέλας, όσο και στην ενσωμάτωση του μείγματος των αυγών.
  • Για εντονότερη γεύση καφέ, μπορούμε να πασπαλίσουμε την επιφάνεια, εκτός από ζάχαρη, και με λίγο αλεσμένο καφέ espresso
  • Μπορούμε να διακοσμήσουμε κάθε crème brulee με ένα κόκκο καφέ
  • Δεν είναι καλή ιδέα να σερβίρουμε το γλυκό σε παιδιά, καθώς περιέχει καφεΐνη.
  • Η Espresso Crème Brulle ταιριάζει υπέροχα για κλείσιμο ενός γαλλικού δείπνου ή γεύματος, αλλά και με ένα ποτήρι κρασί ή έναν espresso.

 

Αν νιώθετε την ανάγκη να πειραματιστείτε στην κουζίνα, αγαπάτε τον καλό καφέ αλλά και τα πληθωρικά επιδόρπια, να η ευκαιρία σας: η Espresso Crème Brulle είναι μια πρόκληση φτιαγμένη για σας!