Mια twisted εκδοχή του δημοφιλέστερου γαλλικού επιδορπίου που κλείνει ιδανικά κάθε δείπνο – επίσημο ή όχι!
Κάθε δείπνο μένει μισό, αν δεν τελειώσει με ένα ωραίο γλυκό, υποστηρίζουν οι Γάλλοι. Το ίδιο λένε πάνω κάτω και οι Ιταλοί, όμως αντί για γλυκό, προτιμούν έναν espresso. Καιρός να παντρέψουμε αυτές τις δύο πατροπαράδοτες συνήθειες, με μια Espresso Crème Brulee!
Η Crème Brulee είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα πιάτα της διεθνούς γαλλικής κουζίνας, και σίγουρα το χαρακτηριστικότερο της επιδόρπιο, μαζί ίσως με την crepe suzette. Οι παλαιότερες αναφορές για αυτό το εμβληματικό επιδόρπιο φτάνουν στα τέλη του 17ου αιώνα, και για τα χρόνια που ακολούθησαν η Crème Brulee θεωρούνταν το γλυκό της Γαλλικής Αριστοκρατίας και των πολυτελών τραπεζιών. Ακολούθησε μια κάμψη στη δημοτικότητά της που κράτησε αρκετά χρόνια, όμως το revival της γαλλικής κουζίνας κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980 έδωσε πίσω στην Crème Brulee την θέση που της άξιζε στο πάνθεον της γαλλικής γαστρονομίας – με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα γαλλικά επιδόρπια διεθνώς.
Το όνομά της σημαίνει «καμένη κρέμα» και οφείλεται στην χαρακτηριστική «κρούστα» που καλύπτει την κρέμα, η οποία αποτελείται από ζάχαρη που έχει μετατραπεί σε καραμέλα, με τη βοήθεια φλόγιστρου. Η παρασκευή της είναι σχετικά απλή, με βασικό συστατικό τους κρόκους αυγού, που δίνουν στο επιδόρπιο την αγαπημένη βελούδινη υφή του, όμως για να γίνει σωστά απαιτεί λίγη τεχνική εξάσκηση. Συγγενεύει πολύ με την ιδιαίτερα αγαπητή στην Ελλάδα Κρεμ Καραμελέ, αλλά και με την ισπανική Κρέμα Καταλάνα.
Όσοι μας παρακολοθούν, γνωρίζουμε πως λίγα πράγματα μας αρέσουν τόσο πολύ όσο οι coffee twisted εκδοχές δημοφιλών επιδορπίων. Έτσι, σήμερα παρουσιάζουμε μια διαφορετική εκδοχή της Crème Brulee, με έντονη γεύση καφέ – για να ξυπνήσουμε λίγο τον chef pattisier που κρύβουμε μέσα μας και να ετοιμάσουμε ένα πραγματικά ντελικάτο επιδόρπιο. A table, s'il vous plait!
Tι χρειαζόμαστε για την Espresso Crème Brulle;
Πώς ετοιμάζουμε την Espresso Crème Brulle;
Συμβουλές για απολαυστικές Espresso Crème Brulle;
Αν νιώθετε την ανάγκη να πειραματιστείτε στην κουζίνα, αγαπάτε τον καλό καφέ αλλά και τα πληθωρικά επιδόρπια, να η ευκαιρία σας: η Espresso Crème Brulle είναι μια πρόκληση φτιαγμένη για σας!