23/10/2020
από coffees.gr
Το αγαπημένο Ιταλικό επιδόρπιο σε εκδοχή που ξαφνιάζει.
Τα Cannoli, λέξη που στα Ιταλικά σημαίνει «σωληνάκια», λόγω του χαρακτηριστικού τους σχήματος, είναι το πιο αναγνωρίσιμο γλυκό της Σικελίας. Παραδοσιακά, σερβίρονται κατά την περίοδο του Καρναβαλιού, πιθανότατα ως σύμβολα γονιμότητας και καλής τύχης. Η απώτερη καταγωγή τους είναι από την περιοχή του Παλέρμο και της Μεσσίνας, ενώ η αραβική επιρροή, που χρονολογείται από την εποχή του διαβόητου Εμιράτου της Σικελίας, είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.
Τα cannoli είναι μικρά σωληνάκια από τηγανητή ζύμη, γεμιστά με κρέμα που έχει ως βάση το τυρί ρικότα. Η ρικότα παραδοσιακά εμπλουτίζεται και αρωματίζεται με πορτοκάλι, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή, με κομματάκια σοκολάτας. Ωστόσο, ένα απλό και λιτό γλυκό όπως το canolli μπορεί να γίνει ο καμβάς για αμέτρητους πειραματισμούς.
Κάπως έτσι σκεπτόμενοι, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε Canolli με γέμιση espresso – και μας βγήκαν πολύ, πολύ καλά!
Τι χρειαζόμαστε για τα Espresso Cannoli;
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 250 γραμμάρια ρικότα
- 50 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 50 γραμμάρια κομματάκι σοκολάτας
- 300 γραμμάρια αλεύρι
- 100 ml λευκό κρασί
- 60ml δυνατό espresso
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Πως ετοιμάζουμε τα Espresso Cannoli;
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το μέλι
- Ρίχνουμε το λευκό κρασί και ανακατεύουμε, δημιουργώντας μια ζύμη.
- Αφού το πλάσουμε σε μπάλα, το καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε μια ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση, χτυπώντας τη ρικότα, τη ζάχαρη άχνη και τον espresso.
- Πλάθουμε τα Canolli σε σχήμα σωλήνα και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι (180 βαθμούς)
- Αφού κρυώσουν, γεμίζουμε τα Canolli με τη βοήθεια ενός κορνέ ζαχαροπλαστικής.
- Βουτάμε τις άκρες στα κομμάτια σοκολάτας και σερβίρουμε.
Συμβουλές για λαχταριστά Canolli Espresso
- Χρησιμοποιούμε ένα δυνατό, 100% Robusta χαρμάνι, για έντονη γεύση καφέ. Ιδανικά, χρησιμοποιούμε διπλό espresso και όχι lungo
- Αν θέλουμε ακόμα πιο έντονη γεύση καφέ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ διαλυμένο σε λίγο νερό, όμως με τον espresso το γλυκό μας θα είναι πιο ντελικάτο κι εύγεστο.
- Η γοητεία του γλυκού βασίζεται στην αντίθεση της τραγανής, λαδένιας ζύμης και στην βελούδινη και πλούσια κρέμα, οπότε οι υφές παίζουν ιδιαίτερα σημασία.
- Δεν είναι εύκολο να δώσουμε το σωστό σχήμα στα canolli μας, καθώς απαιτείται λίγη εμπειρία. Οι αποτυχημένες προσπάθειες είναι πάντα στο πρόγραμμα και δε πρέπει να μας απογοητεύουνε.
- Εκτός από κομμάτια σοκολάτας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ξηρούς καρπούς
- Είναι στη φύση του Canollo να είναι σχετικά άγλυκο, οπότε αυτό δεν πρέπει να μας προβληματίσει.
- Τους χειμερινούς μήνες, διατηρούνται μια-δυο μέρες εκτός ψυγείου, το καλοκαίρι θα χρειαστούν ψυγείο. Γενικά ωστόσο είναι γλυκό που τρώγεται άμεσα, οπότε δεν είναι καλό να φτιάξουμε τεράστιες ποσότητες.
- Αν δεν μπορούμε να βρούμε ρικότα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανθότυρο.
Αν ψάχνετε για ένα γλυκό που να κλείνει τη Σικελική παράδοση σε μια μπουκιά και ταυτόχρονα να έχει πλούσια και απολαυστική γεύση καφέ, τα Espresso Cannoli είναι φτιαγμένα για σας!