10/08/2018
από coffees.gr
Ο καφές, πέρα από αγαπημένο ρόφημα, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για πολλά γευστικά επιδόρπια. Ένα από αυτά, κατάλληλο για κάθε ώρα της ημέρας αλλά ιδανικό για πρωινό, είναι το κέικ εσπρέσο !
Δεν είναι σπάνια τα επιδόρπια που εκμεταλλεύονται την φυσική γεύση του καφέ, καθώς ισορροπεί μεταξύ πικρού και γλυκού και, συνδυαζόμενη με άλλα υλικά, μπορεί να δώσει ενδιαφέρουσες γευστικές αντιθέσεις. Πρώτοι διδάξαντες των γλυκυσμάτων με καφέ δεν είναι άλλωστε παρά οι μεγάλοι γνώστες του καφέ, οι Ιταλοί, τόσο με τον espresso affogato όσο και με το πολύ πολύ δημοφιλές και αγαπητό Tiramisu. Η γευστική ένταση που κρύβει ένας εσπρέσο ή ακόμα και η λεπτή γεύση που έχει ένας καφές φίλτρου μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε ένα επιδόρπιο για όλες τις ώρες, όπως είναι το κέικ.
Το κέικ εσπρέσο βασίζεται σε μια εύκολη και διαδεδομένη συνταγή για κέικ, χρωστά την έντονη γεύση του στον καφέ που θα χρησιμοποιήσουμε (έχει εξίσου καλό αποτέλεσμα είτε με καφέ φίλτρου είτε με εσπρέσο) και αποκτά αφράτη υφή, λόγω των χτυπημένων ασπραδιών. Συνδυάζεται πολύ όμορφα με τον πρωινό καφέ, αλλά ταιριάζει και με ένα απογευματινό λικέρ.
Για το κέικ εσπρέσο, χρειαζόμαστε :
- 230 ml ζεστό, δυνατό καφέ (μπορούμε να συνδυάσουμε καφέ φίλτρου με εσπρέσο ή να χρησιμοποιήσουμε έναν από τους δυο καφέδες)
- 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο εσπρέσο
- 420 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 ½ κουταλιές του γλυκού μπέηκιν πάουντερ
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 220 gr βούτυρο, κομμένο σε κύβους
- 280gr ζάχαρη άχνη
- δύο βανιλίνες
- 4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (διαχωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους)
Πως φτιάχνουμε το κέικ εσπρέσο :
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180οC
- Προσθέτουμε την σκόνη εσπρέσο στα 230ml καφέ και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλέυρι, το αλάτι και το μπέηκιν πάουντερ.
- Στο μίξερ, χτυπάμε του βούτυρο ώσπου να μαλακώσει (περίπου ένα λεπτό) και συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτοντας τη ζάχαρη και τις βανιλίνες. Μετά από περίπου τέσσερα λεπτά, προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να είναι το μείγμα μας ομοιογενές.
- Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και τον καφέ στο μείγμα του βουτύρου ως εξής : Ξεκινάμε με το ένα τρίτο του αλευριού, συνεχίζουμε με τον μισό καφέ, μετά το επόμενο ένα τρίτο του αλευριού, τον άλλο μισό καφέ και τελειώνουμε με το αλεύρι που έχει μείνει. Φροντίζουμε μετά από κάθε προσθήκη το μείγμα μας να είναι ομοιογενές πριν προχωρήσουμε στην επόμενη προσθήκη.
- Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε αφράτη μαρέγκα. Ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις την μαρέγκα στο μείγμα που έχουμε δημιουργήσει.
- Ψήνουμε στους 180οC για 45-60 λεπτά, μέχρι να σκάσει η επιφάνεια του κέικ.
- Το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το κόψουμε.
Συμβουλές για το πιο νόστιμο κέικ εσπρέσο :
- Προσέχουμε την καφεΐνη ! 230ml καφέ περιέχουν αρκετή καφεΐνη, ειδικά σε περίπτωση που έχουμε χρησιμοποιήσει εσπρέσο, ενώ η προσθήκη αλεσμένου καφέ ανεβάζει και άλλο τα επίπεδα της καφεΐνης. Η κατανάλωση του κέικ πρέπει να γίνεται με μέτρο, ιδιαίτερα από τα μικρά παιδιά.
- Είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία του κέικ όλα τα υλικά (και ιδιαίτερα το βούτυρο και τα αυγά) να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
- Η ενσωμάτωση της μαρέγκας στο μείγμα του κέικ πρέπει να γίνει με απαλές κινήσεις, ώστε μη «χαθεί» ο αέρας που είναι παγιδευμένος στην μαρέγκα και ο οποίος θα φουσκώσει όμορφα το κέικ μας.
- Αν θέλουμε να κάνουμε το κέικ μας πιο ελαφρύ, μπορούμε να παραλείψουμε τον καφέ σε σκόνη – το αποτέλεσμα θα έχει λιγότερο έντονη γεύση και μικρότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη.
- Αν δεν έχουμε εύκαιρη ζάχαρη άχνη, μπορούμε να αλέσουμε στον πολυκόφτη κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.
- Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε καφέ φίλτρου, προτιμάμε ένα δυνατό χαρμάνι, προκειμένου να κερδίσει το ρόφημά μας σε γεύση και άρωμα.
- Για να είμαστε σίγουροι πως το κέικ έχει ψηθεί, βυθίζουμε στο κέντρο του ένα στεγνό μαχαίρι, το οποίο πρέπει να βγει καθαρό, χωρίς υπολείμματα άψητης ζύμης.