ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Λαχταριστά Brownies από χρησιμοποιημένο καφέ!

09/08/2019
από coffees.gr

Yπάρχουν πολλοί τρόποι να αξιοποιήσουμε τους χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ – αλλά ο πιο νόστιμος είναι να φτιάξουμε Espresso Brownies!

Τα Brownies ξεκίνησαν στις ΗΠΑ και τον Καναδά στις αρχές του 20ου αιώνα και γρήγορα κατέκτησαν το αμερικάνικο κοινό, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει πολύ μεγάλη δημοφηλία και την Ευρώπη- και φυσικά και στη χώρα μας. Λιγότερο «φουσκωτά» από το κλασικό κέικ, με πιο πυκνή υφή και γεμάτη γεύση, αλλά και με το κλασσικό υγρό τους εσωτερικό, τα brownies είναι ένα γλυκό για όλες τις ώρες, κατάλληλα τόσο για πρωινό όσο και για απογευματινό σνακ. Συνήθως σερβίρονται με μια ποικιλία από γαρνιτούρες (όπως παγωτό, η cheese cream frosting) ενώ συνοδεύουν άριστα τον καφέ.

Αν και στα brownies το κυρίαρχο υλικό και η κυρίαρχη γεύση είναι η σοκολάτα, μπορούν να προστεθούν και άλλα υλικά, όπως ξηροί καρποί ή φυσικά, καφές. Η συνταγή που παρουσιάζουμε έχει την πρωτοτυπία πως χρησιμοποιεί χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ, κάτι που την καθιστά οικονομικότερη και φιλικότερη προς το περιβάλλον από άλλες συνταγές. Τέτοιου τύπου συνταγές έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς στο οικολογικό κίνημα, που υποστηρίζει τον περιορισμό της σπατάλης του φαγητού και την χρήση των υπολειμμάτων του μαγειρέματος με δημιουργικούς τρόπους.

Πέρα από την οικολογική τους διάσταση, τα Espresso Brownies είναι σίγουρο πως θα σας ξετρελάνουν και πως θα συνοδέψουν άριστα το πρωινό ή απογευματινό σας εσπρεσάκι – είναι δε μια εύκολη συνταγή, κατάλληλη ακόμα και για όσους είναι αρχάριοι στη μαγειρική ή στη ζαχαροπλαστική.

 

Τι χρειαζόμαστε για τα Espresso Brownies;

  • 2 μήλα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 80 gr αλεσμένο, χρησιμοποιημένο καφέ
  • 250 gr μαύρη σοκολάτα
  • 400 gr καστανή ζάχαρη
  • 120 gr αλεύρι
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 50 gr κακάο

 

Πως ετοιμάζουμε τα Espresso Brownies;

  • Σε ένα τηγανάκι, προσθέτουμε τα μήλα και τους κόκκους καφέ μαζί με δύο κουταλάκια του γλυκού νερό και μια πρέζα αλάτι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου να μαλακώσουν τα μήλα (περίπου πέντε λεπτά)
  • Τα πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ, σβήνουμε το μάτι και ρίχνουμε τη σοκολάτα, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το λάδι και το κακάο και ανακατεύουμε καλά.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένο ταψί και και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (αέρα) στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά
  • Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Συμβουλές για επιτυχημένα Espresso Brownies

  • Για να είναι νόστιμα και με σωστή υφή τα brownies, το εσωτερικό τους πρέπει να είναι ακόμα υγρό. Κάνουμε το «τεστ της οδοντογλυφίδας», βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο των brownies, αλλά αντίθετα με το κέικ, η οδοντογλυφίδα μας πρέπει να βγει υγρή.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι υπολείμματα καφέ έχουμε διαθέσιμα, είτε από ένα χαρμάνι είτε από περισσότερα.
  • Τα υπολείμματα καφέ που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι φρέσκα, να κρατάνε μια σχετική υγρασία και να μην έχουν αρχίσει να χαλάνε (να έχουν δηλαδή σημάδια μούχλας ή άσχημη μυρωδιά)
  • Σερβίρουμε τα brownies με παγωτό, σαντιγί, ή κάποιο σιρόπι σοκολάτας.

 

Μετά από αυτή τη συνταγή, είναι σίγουρο πως κανείς δε θα πετάξει τον χρησιμοποιημένο του καφέ ελαφρά τη καρδία. Μαζέψτε τους χρησιμοποιημένους κόκκους του εσπρέσο σας, ανασκουμπωθείτε και φτιάξτε λαχταριστά brownies που θα ξετρελάνουν όποιον τα δοκιμάσει.

 

 

Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ