Ανάμεσα στα επιδόρπια που μπορεί να φτιάξει κανείς με καφέ, μια παραδοσιακή συνταγή από την Κολομβία υπόσχεται μια ανάλαφρη και δροσερή μους, με έντονη και αναζωογονητική γεύση!
Δεν είναι λίγα τα γλυκά που δανείζονται την βασική τους γεύση από τον καφέ, μερικά από τα οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλή και κλασικά, όπως το Τιραμισού, ενώ άλλα αποτελούν παραλλαγές άλλων αγαπημένων γλυκών, όπως το Cheesecake Espresso. Από την Νότια Αμερική μας έρχεται ένα απλό αλλά πολύ γευστικό επιδόρπιο με καφέ, το Esponjado de Café!
To Esponjado είναι ένα παραδοσιακό και ιδιαίτερα δημοφιλές επιδόρπιο στην Κολομβία και σερβίρεται συνήθως στο κλείσιμο ενός δείπνου, ιδιαίτερα σε γιορτινές περιστάσεις. Δεν είναι τίποτε άλλο από μια μους με ιδιαίτερα κρεμώδη υφή, που σερβίρεται παγωμένη και ετοιμάζεται με ασπράδια αυγού, κρέμα γάλακτος, γάλα εβαπορέ και αρωματίζεται τις περισσότερες φορές με φρούτα. Μια ενδιαφέρουσα εκδοχή του Esponjado είναι το Esponjado de Café!
Το Esponjado de Café είναι ιδιαίτερα δροσερό και αναζωογονητικό, παντρεύοντας την ελαφριά υφή της μους με την δυνατή γεύση του καφέ. Ίσως το γεγονός πως χρησιμοποιείται στιγμιαίος καφές στην παρασκευή ενός παραδοσιακού γλυκού να ξενίσει κάποιους, αλλά η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί στην Κολομβιανή κουλτούρα του καφέ. Αν και η Κολομβία είναι ανάμεσα στις πέντε χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή καφέ στον κόσμο και οι κολομβιανοί καφέδες φημίζονται για την γεύση τους, μέχρι πρόσφατα το σύνολο σχεδόν του κολομβιανού καφέ ήταν προορισμένο για εξαγωγή. Η κολομβιανή κουλτούρα του καφέ είχε αναπτυχθεί γύρω από την στιγμιαίο καφέ, που πουλιόταν πάφθηνα στους δρόμους από θερμός, με την ονομασία «tinto», δηλαδή μελάνι – όνομα ενδεικτικό της χαμηλής του ποιότητας. Για αυτό τον τρόπο, η παραδοσιακή Παρασκευή του Esponjado de Café γίνεται με στιγμιαίο καφέ, όχι σκούρο και άνοστο σαν τον κολομβιανό tinto, αλλά με ένα ποιοτικό στιγμιαίο καφέ της επιλογής μας.
Τι χρειαζόμαστε για ένα Esponjado de Café ;
Πως ετοιμάζουμε το Esponjado de Café;
Συμβουλές για ένα λαχταριστό Esponjado de Café
Με μερικά απλά υλικά και λίγη εξοικείωση με τη ζαχαροπλαστική, μπορούμε να φτιάξουμε ένα παραδοσιακό λατινοαμερικάνικο επιδόρπιο, που θα κλείσει ιδανικά κάθε καλοκαιρινό δείπνο – όποια και αν είναι τα γούστα των συνδαιτημόνων μας, το Esponjado de Café θα κλέψει τις εντυπώσεις.
Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ